7 mei 2019

Lekker, een daling!


Gisteren en vandaag zijn de beurzen flink gedaald, voornamelijk door de berichtgeving rond de US-China handelsovereenkomst. Wel deal, geen deal, Trump die erop los twittert om China onder druk te zetten. Waar eerder nog amper reactie was, reageren de beurzen nu met flinke dalingen.

En dat is mooi!

Waarom dat? Nou, de beurzen zijn zo'n beetje heel 2019 gestegen, met vrijwel overal hoge waarderingen en all-time-highs als gevolg. Dat is leuk voor de waarde van je portfolio, maar niet als je op zoek bent naar goede, ondergewaardeerde aandelen voor dividendinkomsten. De hoge stand in de US was juist een van de redenen dat ik vorige maand een ETF in euro's had gekocht i.p.v. Amerikaanse groeiaandelen.

In het begin van mijn groeiavontuur moest ik erg wennen aan dalingen. Het voelde riskant. Het is immers ons eigen verdiende geld wat we erin steken. Echter door eraan te rekenen en de risico's objectief te bekijken, zie ik nu in dat marktdalingen geen ramp zijn en zelfs kansen bieden. Met dezelfde inleg kan ik nu meer aandelen kopen dan vorige maand met dus meer dividend. Ook is de selectie van aandelen weer makkelijker geworden, aangezien veel aandelen op lagere niveau's staan. Daarom voelt een daling van de afgelopen dagen als een verfrissing.

Vandaag is mijn portfolio zo'n 1,4% gedaald. Dat valt mee, mede door spreiding en de stijgende dollar. Ik wacht nog even af wat de beurzen verder doen, dan is het tijd om koopjes te zoeken.


Hebben jullie soms ook weleens moeite met flinke dalingen? Zoja, hoe ga je daarmee om?


3 opmerkingen:

de kleine kapitalist zei

Exact mijn gedachten. Vandaag nog een lekkere daling. Ik krijg dankzij Trump steeds meer vertrouwen in nog meer daling. Hopelijk kan ik het opbrengen om niet te vroeg op de koop knop te drukken nu de uitverkoop begint.

Mr Groeigeld zei

Ik denk dat het ergste nu wel geweest is. Het is vaak de eerste reactie die wat overdreven is, daarna komt er langzaam herstel.

Mr Groeigeld zei

Misschien was ik wat te vroeg...;-)