20 mei 2019

Aandelen-selectie en aankopen mei


Deze maand heb ik weer een aantal nieuwe aandelen gekocht. Wat eerder dan normaal, aangezien ik gebruik wilde maken van de dalende markten afgelopen weken. Normaal leg ik op een vast moment per maand in (niet timen), maar een dergelijke daling kon ik niet negeren. Na een eerste selectie van aandelen, staan hieronder de analyses van mijn aankopen (kijk hier voor een uitgebreide bespreking van hoe ik selecteer).


United Parcel Service (UPS)

UPS stond al langer op mijn watchlist. Het is de grootste en oudste (1907) koeriersdienst ter wereld. Een bekend, stabiel bedrijf met stabiele dividend-groei de afgelopen jaren. Pakketjes blijven we de komende jaren sturen en bij de vergelijking met de concurrent (FedEx) bleek dat UPS een hoger dividend uitkeert en stabieler koersverloop heeft. Na wat verdere analyse leek het aandeel ook nog ondergewaardeerd:

 • Dividend: 3,8%
 • P/E: 19
 • Aantal jaren dividendgroei: 10
 • 5-jarig (gem.) dividendgroei: 8%
 • 10-jarig (gem.) dividendgroei: 7,3%
 • Payout ratio: 70%

De payout ratio van 70% is wat aan de hoge kant, maar de groei in de winst per aandeel lijkt er ook te zijn:


Het dividend lijkt dus een solide basis te zijn. Het gemiddelde dividend van de afgelopen 5 jaar is 2,9%. Met de huidige 3,8% dividend zou de koers theoretisch 32% ondergewaardeerd zijn. Ik heb 3 aandelen gekocht.


Williams-Sonoma (WSM)

WSM (1953) is een groot retail-en e-commerce bedrijf dat allerlei (luxe) producten verkoopt op gebied van keuken- en woninginrichting.

 • Dividend: 3,5%
 • P/E: 14
 • Aantal jaren dividendgroei: 14
 • 5-jarig (gem.) dividendgroei: 8%
 • 10-jarig (gem.) dividendgroei: 13,5%
 • Payout ratio: 49%

Als ik kijk naar hoe houdbaar het dividend is, lijkt het erg stabiel te zijn:Het gemiddelde dividend van de afgelopen 5 jaar is 2,55%. Met de huidige 3,5% dividend zou de koers theoretisch 37% ondergewaardeerd zijn. Ik heb 7 aandelen gekocht.Samengevat


UPS en WSM zorgen samen voor $25 dividend per jaar. Absoluut gezien is dat weinig, maar relatief gezien is de gemiddelde opbrengst (yield on cost) 4,4% als ik alleen kijk naar mijn eigen inbreng. De rest van de aankoop is namelijk vanuit herbelegd dividend van de vorige maand. Zo groeit mijn inleg iedere maand verder en verder.9 opmerkingen:

De kleine belegger zei

En zo wordt de sneeuwbal elke maand een beetje groter...

Je hebt weer mooie bedrijven gekocht. De winst van UPS is wat wisselvallig. Maar als je daar doorheen kijkt is het een mooi dividendgroei aandeel.

Geldmeneer zei

Wat nu als de beurs nog wat verder zakt tot je vaste aankoopmoment?

Ik heb mijn aankoopmoment aan het begin van de maand gezet. Ik voel de drang ook, maar hoop dat de daling nog wat door zet tot het begin van juni.

de kleine kapitalist zei

Mooie aankopen! UPS staat ook op mijn watchlist. Met dezelfde gedachte dat online verkopen blijven toenemen en de bijbehorende pakketjes bezorgd moeten worden. De waardering ziet er nu inderdaad zeer aantrekkelijk uit. WSM heb ik nog niet eerder bekeken.

Mr Groeigeld zei

Precies, als ik door mijn oogharen kijk, is het een stijgende lijn ;-)

Mr Groeigeld zei

Dan mis ik een paar procent :-)
Normaal time ik de markt niet, dit was een buitenkansje. Ik kan ook wachten tot de recessie komt, maar daarmee loop ik een hoop dividend mis. Over 15 jaar maakt de koers weinig meer uit, dan bepaalt dividend de vermogenopbouw.

Mr Groeigeld zei

Dankje. Wat zou de trigger voor je zijn om UPS te kopen?

robbert zei

ik ben ook ingestapt. Net 10 stuks gekocht voor 97,52/stuk.
Denk ook dat internet verkopen alleen maar zullen toenemen

de kleine kapitalist zei

Ik had een trigger op een koers $95 / div 4,0%. Die is inmiddels geraakt. Omdat de koers mogelijk nog verder zakt heb ik een kleine positie geopend op $93,85 / div 4,1%.

Mr Groeigeld zei

Dat is een mooie instapprijs! Misschien iets om mijn positie mee uit te breiden ;-)