26 juli 2021

Geld verdienen met mijn blog?

Vandeweek kreeg ik mailtje van een financieel dienstverlener met de vraag of ik een artikel voor ze wilde schrijven en me wilde aanmelden voor een affiliate marketing campagne. Zelf probeer ik mijn blog zo onafhankelijk mogelijk te houden zonder (al te veel) reclame. Ik schrijf weleens wat over het Dela Spaarplan, maar dat komt omdat ik daar zelf een regeling heb.

Na wat doorvragen bleek, dat de eerste vraag (artikel schrijven) kosteloos zou moeten gebeuren. Ik wil niet inhalig overkomen, maar voor niets gaat de zon op en ik ben ook gekke henkie niet. Als ik dan toch vette reclame ga maken voor een instelling, wil ik er ook wat voor terugzien.

De tweede vraag (affiliate marketing) heeft me wel aan het denken gezet. Ik zie om me heen een aantal bloggers redelijk wat reclame maken en er ook een "passief" inkomen mee genereren. Ik heb geen idee hoeveel je er nu echt mee kunt verdienen en of het dus lucratief is.

Het voelt wel een beetje als mijn ziel verkopen. Hier zit ik dan te bloggen over onze financiële reis, met allerlei enthousiaste lezers en reacties, terwijl ik er onder water geld aan over hou.
Aan de andere kant is ons doel om eerder te kunnen stoppen met werken. Het doel heiligt de middelen toch? ;-)


Gebruiken jullie affiliate marketing? Hoeveel levert jullie dat ongeveer op?

21 juli 2021

Gelukscurve

Door de, zal ik het maar noemen, wat negatieve ervaringen van de laatste tijd is mijn geluksgevoel even wat minder. Ondanks dat het aardig wat impact heeft, is het een korte termijn geluksgevoel. Over een tijdje slijt dat weer.

Kijkend naar het lange termijn geluksgevoel blijkt dat een psychologische curve te zijn. Die curve blijkt ook te relateren aan hoeveel geld je verdient of uitgeeft. De curve bestaat uit een aantal fasen, hieronder weergegeven. Het plaatje komt uit het oude, maar toch nog steeds geldende boekje "Je geld of je leven" (hier te downloaden). Ondanks dat het een oud boekje is, is de theorie erachter nog steeds geldig.


Het begint met overleven. Je hebt een kleine hoeveelheid geld nodig om te kunnen overleven. Hiermee is je geluk al redelijk hoog, omdat je zelf kunt voorzien in je primaire levensbehoeften zoals water, voedsel en een dak boven je hoofd. Daarna geef je wat meer geld uit om op een "comfort" niveau te komen. Je voelt je nog gelukkiger.

Na het "comfort" niveau vlakt de curve duidelijk af. Je moet dus meer geld uitgeven om tot een hoger geluksniveau te komen. Waar je eerst nog redelijk snel op een overleven-niveau zat, kost het nu veel meer geld om je nog gelukkiger te voelen. Uiteindelijk kom je op een luxe-niveau. Het gekke daarbij is, dat de curve daarna gaat dalen. Dus als je daarna meer geld uitgeeft, voel je je niet gelukkiger maar zelfs ongelukkiger. Het blijkt namelijk dat nog meer geld of spullen leidt tot (keuze)stress en dus minder geluk.

De curve blijkt ook te gelden voor het verdienen van geld. Verschillende onderzoeken tonen aan dat het ideale geluksgevoel ligt bij een (bruto) jaarsalaris tussen de €50-60k. Veel meer erboven doet vrij weinig met het geluksgevoel. Daarna komen weer zaken als verbondenheid en vriendschap naar boven die veel belangrijker worden geacht.

En eerlijk gezegd, voel ik dat ook zo. Als onze buffer voldoende is gevuld, we iedere maand kunnen investeren en zolang mijn salaris binnenkomt, zit ik qua financiën voor mijn gevoel op een comfort/luxe niveau. Heel veel meer verdienen biedt voor mij geen meerwaarde, dat levert alleen maar stress en gedoe op.

Natuurlijk zeg ik niet dat ik geen raad zou weten als we een miljoen winnen :-) Dat brengt ons eerder bij financiële onafhankelijkheid, maar voor onze gelukscurve zal het weinig uitmaken.



Waar zit jij ergens in je financiële gelukscurve?



16 juli 2021

Hoe nu verder dan?

Even kijken, we hadden ruim een jaar corona, twee weken geleden overleed onze vriendin, onze vakantie staat op losse schroeven en afgelopen nacht zijn we net niet geëvacueerd met het water 60cm onder de dijken (ik woon als Brabander in Limburg, om iets toe te lichten).

Is dat dan veel gedoe achter elkaar, of mogen we blij zijn dat we nog gezond zijn en alles in ons leven nog hebben? Want zeg nou eerlijk, qua overstroming gaat onze situatie natuurlijk helemaal nergens over als je kijkt naar hoeveel doden er in Duitsland zijn en hoeveel schade andere mensen hebben.

Over een aantal dagen is hier het water weer gezakt en kunnen we opgelucht ademhalen. Ons leven gaat weer door, waar andere mensen voorlopig met het gedoe blijven zitten. Zo ook de vriend van ons na het verlies van zijn vrouw. Waar bij ons figuurlijk gezien het water net tot onze enkels komt, is de boel bij hem ruim overstroomd.

Het overlijden van onze vriendin heeft onze/mijn kijk op het leven in één keer compleet op zijn kop gezet. Natuurlijk weet je dat het leven zo voorbij kan zijn en hoor ik regelmatig "geniet nu" gezegdes. Maar van dichtbij meemaken is toch iets anders. De dagen na haar begrafenis had ik echt nergens zin in. Ja, zin om de boel te verkopen, spullen op te pakken en naar een of ander warm land te verhuizen en van het leven te genieten. Dat is een impulsreactie, maar toch zit daar iets in. Waarom blijven we doorrennen, werken en doorploeteren als ik morgen te horen kan krijgen dat ook ik nog maar een jaar te leven heb? En wat doe je dan, ga je dan door of ga je nog genieten van wat je nog wel hebt?

Inmiddels is die impulsreactie wel weer verdwenen en hebben we het ietswat gerelativeerd. Maar toch blijft af en toe de vraag terugkomen: gaan we door met investeren (aflossen/beleggen/sparen) voor later of is het besef dat er geen later kan zijn groter dan de wens om te investeren? Dus planten we nu boompjes die later veel schaduw geven, of hakken we de boompjes om zodat we het nu warm hebben? Of planten we juist nog meer boompjes, zodat we eerder van de schaduw kunnen genieten?

Vragen, vragen. Voor nu hebben we gekozen om voorlopig boompjes te blijven planten. Ondanks dat het nu even iets meer moeite kost om te schrijven over geld en beleggen (daarom heeft het ook even geduurd voor een volgend artikel), wil ik gewoon door blijven bloggen. Ik blog immers ook voor mezelf, om zaken van me af te schrijven en te structureren. Dan kunnen die boompjes in de tussentijd verder groeien.



Hebben jullie ook weleens zo'n situatie meegemaakt, waarin je opeens heel anders tegen je leven aankeek?

8 juli 2021

Vaarwel

Soms gaat deze blog over belangrijkere dingen dan geld. Begin dit jaar schreef ik al over een goede vriendin die ernstig ziek is. Helaas is ze afgelopen week op 40-jarige leeftijd overleden.

Omdat het veel vragen oproept en ik geen zin heb om er veel over uit te wijden, vond ik een gedichtje wel passend.



Vaarwel lieve vriendin
het ga je goed daar boven.
Na ruim een jaar afzien, kwam die rotziekte
je alsnog van je leven beroven.

Ons leven gaat door
en zoeken we een nieuwe balans
al is het zo oneerlijk,
je had geen enkele kans.

Wij gaan gewoon door,
rennen maar weer
naar ons werk en verplichtingen,
keer op keer.

Door je vertrek
komen veel levensvragen
geen kleintjes, maar grote
aan mijn gedachten knagen.

Waarom ben ik
deze blogreis ooit begonnen?
Waarom type ik zoveel over geld?
Je hebt toch niet gewonnen.

Als het leven zo vluchtig is,
moet ik dan doorgaan
met rennen naar ons doel?
Of juist stilstaan?

Juist alles loslaten,
alle plannen opgeven.
Niet eerder stoppen,
maar juist nu leven.

Eén ding is zeker, we zullen je missen
onze gesprekken, je lach, samen eten.
Niets komt er voor in de plaats,
we zullen je nooit vergeten.


2 juli 2021

Dividend update - juni 2021

De helft van het jaar is weer voorbij en het is tijd voor de grote dividendmaand van het jaar. In juni keren de meeste bedrijven en ETF's hun grote dividend-uitkeringen uit. Vorig jaar kwam ik uit op €245 aan dividend, zou het gelukt zijn om dit jaar boven de €300 te komen?


Dividend-inkomsten

Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 

Samengevat:

  • Dividend juni: €384
  • Dividend heel 2021: €911
  • Jaarlijks (forward) dividend: €2184 of 2454 EUR/USD (excl. belasting)
  • Yield on cost: 4,3%


Dit was eigenlijk mijn reactie:

€384 aan dividend??!!


Ik had wel gehoop net boven de €300 uit te komen, maar dit is echt flink erboven! Nu heeft NEWT wel lopen zwalken met hun dividend (waardoor het ook in deze maand viel), maar dan nog. Afgelopen jaar heb ik meer ingelegd in ETF's, dus daar komt de grootste verandering vandaan. maar liefst 57% hoger dan het dividend van vorig jaar. Wow, wat voelt dat als een flink bedrag!


Dividend-veranderingen


De volgende dividend-veranderingen werden aangekondigd:

  • Caterpillar (CAT): +7,8%
  • LyondellBasell Industries (LYB): +7,6%
  • Realty Income (O): +0,2%
  • Target Corporation (TGT): +32,4% (!)

Lekkere dividendverhogingen deze maand. En kijk Target eens, ongelofelijk.


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Door alle drukte op mijn werk en privé heb ik welgeteld NUL aankopen gedaan in juni. Ik heb simpelweg niet de rust genomen om even goed naar individuele aandelen of ETF's te kijken. Dat wil ik ergens komende dagen doen.

Samen met de dividend- en dollarveranderingen stijgt ons (forward) dividend naar €2184 of 2454 EUR/USD.


Samenvatting


Wat een maand! Wat een dividend! Wat een dividend-stijgingen! Ik had veel van juni verwacht, maar  dit jaar heeft het mijn verwachtingen op alle fronten overtroffen. Mooi om te zien dat de sneeuwbal verder rolt en steeds groter wordt.



Hadden jullie ook zo'n topmaand qua dividend?