26 augustus 2021

Aflossingsvrije hypotheek in trek

De aflossingsvrije hypotheek lijkt weer helemaal terug van weggeweest. Althans, als ik de laatste tijd de berichten mag geloven (zie bijvoorbeeld hier en hier). Waar de overheid sinds 2013 iedereen verplicht om je hypotheek in 30 jaar af te lossen (annuïtair of lineair) blijken er nu hele volksstammen een aflossingsvrije vorm te willen.

Ondanks de aanmoediging van de overheid, kun je nog steeds prima een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluiten. Dan heb je voor dat deel echter geen recht op hypotheekrenteaftrek (HRA). Maarja, wat maakt dat uit als de rente op 1,5 procent staat?
 
Bij ons vorige huis hadden we ook een deel aflossingsvrij. De rekenaar in mij had op een gegeven moment door, dat het een blok aan ons been was en het alsnog loonde om af te lossen. Toen betaalden we immers nog zo'n 5% rente. Met de huidige rentestanden begrijp ik bovenstaande wel. Een rekenvoorbeeld:

  • Stel je neemt een hypotheek van €350.000 tegen 1,5% rente
  • Annuïtair betaal je bruto €1208, netto zo'n €1094 per maand
  • Aflossingsvrij betaal je dan 1,5% x €350.000 = €437,50 per maand (netto=bruto)

Het verschil is zo'n €656 in de eerste maand, dat tikt lekker aan zou je zeggen. Echter, de maandlast bij een annuïtaire hypotheek bestaat uit rente plus aflossing. In de eerste maand betaal je €437,50 rente en €770 aflossing. De maand erna €436,54 rente en €771 aflossing etc. Omdat je annuïteit (bruto maandlast) hetzelfde blijft, maar je tevens aflost, betaal je iedere maand minder rente en los je iedere maand meer af.



Als je kijkt naar de lange termijn, betaal je over een termijn van 30 jaar aan rente:
  • Annuïtair: €85k bruto = ongeveer €75k netto (afhankelijk van salaris en EWF)
  • Aflossingsvrij: €158k bruto = netto
Dus na 30 jaar heb je met een annuïtaire hypotheek €83k minder rente betaald plus je huis van €350k afgelost. Eigenlijk heb je dus €433k "voordeel" gecreëerd t.o.v. een aflossingsvrije hypotheek.


Nu is het natuurlijk niet zwart/wit. Veel van de aflossingsvrije hypotheken worden afgesloten om als verbouwingsdepot te gebruiken. Een tijdje geleden schreef ik al, dat we ook graag een verbouwing willen doen. Nu hebben we het geld er niet voor liggen (of in ieder geval niet wat we willen aanspreken) en een hypotheek hiervoor nemen, bracht teveel kosten met zich mee. Maar als je een verbouwing van €100k plant, snap ik dat de rentekosten van €125 per maand erg overzichtelijk lijken. Samen met een enorme (en toenemende) overwaarde op je huis, snap ik goed dat veel mensen voor een dergelijke constructie gaan.

Ondanks dat, ben ik het wel eens met de waarschuwing in het artikel: staar je niet blind op lage maandlasten en hou er rekening mee, dat je de hypotheek ook een keer moet afbetalen. Je kunt hiervoor de overwaarde van je huis gebruiken bij een eventuele verkoop. Natuurlijk leent het lekker als je één of twee ton overwaarde hebt, maar zoals we in 2008 hebben geleerd, mag je de stijging van de huisprijzen niet als vanzelfsprekend zien. Een ander scenario is dat de rente na verloop van tijd weer gaat stijgen, waardoor oversluiten opeens een dingetje wordt. Waar je hierboven nog €438 rente betaalde per maand, betaal je opeens €1167 per maand (netto!) als de rente op 4% staat en je niets hebt afgelost aan het einde van je rentevaste periode.


Natuurlijk is er voor ieder geval iets te zeggen. Met een eventuele overgang van de hypotheek naar box 3 is het hebben van een aflossingsvrije hypotheek misschien zelfs wel slim. Als je de discipline hebt om tussendoor af te lossen, is er ook weinig aan de hand. Aan de ene kant ben ik conservatief en voorzichtig, aan de andere kant snap ik ook wel dat de lage maandlasten lonken.


Hebben jullie onlangs een aflossingsvrije hypotheek afgesloten vanwege lage maandlasten? Zoja, hoe pak je de aflossing daarvan aan?

20 augustus 2021

Versimpelen

Deze blog gaat vaak over getallen en berekeningen, maar soms ook over wat er op ons pad komt. Zo schreef ik laatst (hier en hier) over onze goede vriendin, die is overleden. Ondanks, dat we haar nog veel missen, gaan we door met ons leven. Ondanks dat tijd veel dingen heelt, is er toch iets veranderd in onze blik op de wereld. 

Het besef, dat het zomaar voorbij kan zijn (laatst hadden we weer een plotseling sterfgeval), zelfs op zo'n jonge leeftijd, heeft blijkbaar toch iets fundamenteels veranderd in onze kijk. Laatst kwamen we thuis van vakantie en werden we geconfronteerd met al het werk dat op ons lag te wachten. Alle vakantie-wassen draaien, het gras maaien en overal schoffelen en snoeien. We hebben een flink grote tuin, met nog eens een moestuin. Een flinke berg werk dus. Na anderhalve dag grasmaaien, schoffelen en snoeien waren we helemaal bekaf. We keken elkaar aan en zeiden hetzelfde: "waarom doen we dit onszelf eigenlijk aan? Is dit niet gewoon te veel/groot voor ons?".

Het ging zelfs zo ver, dat we op Funda gingen rondkijken naar een kleiner huis met kleinere tuin. Van de zotte, blijkt het in deze markt. We vonden wel wat leuks maar veel te duur in onze ogen, plus er moest nog een hoop verbouwd worden. Iets wat we juist niet willen.

Na een gesprek samen, concludeerden we dat het teveel is hoe we het nu hebben ingericht. We willen veel meer genieten en ontspannen. Vooral de moestuin kost mij nu zo'n 3-4u per week. Ik vond dat vorige jaren nog leuk en ontspannen, maar nu besef ik, dat ik in die tijd veel andere dingen kan doen.

Oftewel, we willen ons leven versimpelen. Nu kunnen we natuurlijk een tuinman of huishulp inroepen, maar dat gaat ook niet goedkoop worden. Voor mij persoonlijk staat daarom alles wat ik komende tijd doe in het teken van versimpeling en/of verbetering. Wat hebben we per direct veranderd:
  • Een robotmaaier aangeschaft. Dat scheelt 45-60min per week (in de zomer zelfs meer). Als het goed werkt, breiden we het uit met een 2e station (we hebben meerdere gasvelden).
  • Ik heb een aantal onderhoudsintensieve planten eruit gehaald, waar we gras gaan zaaien. Dat scheelt veel snoeien, onkruid wieden, verzorgen en kan worden meegenomen door de robotmaaier.
  • We laten boodschappen thuis bezorgen. Dat scheelt zo'n 1,5 uur per week.

Als vervolgstap wil ik de moestuin verkleinen en een deel van gras voorzien, zodat dit ook kan worden meegenomen door de robotmaaier. Aangezien ik er toch veel energie uithaal, vind ik dat nog een lastige stap. Wellicht iets voor de winter.

Inmiddels zijn de tuin en het huis weer op orde, maar we kijken dus duidelijk anders tegen ons leven aan. Toen we hier vier jaar geleden kwamen wonen, leek het ons een avontuur. Dat is het zeker nog steeds, alleen met heel veel werk. Meer dan ons lief is wellicht, zeker na wat we hebben meegemaakt. 

Ook qua beleggen merk ik een dergelijke wens naar versimpeling. Niet meer uren besteden aan selecteren van individuele aandelen. Gewoon, hup, in één keer een mandje aandelen via een ETF. Wel zo simpel.

Tijd dus om te versimpelen. Een soort minimalisme, maar dan in ons tuin/huisonderhoud.



Hoe gaan jullie om met deze balans in je leven? Nog goede tips om het onderhoud aan huis/tuin te versimpelen (anders san een mannetje in te huren)?

13 augustus 2021

Dividend update - juli 2021

Vanwege onze vakantie heeft de maand-update even op zich laten wachten. Bij deze dus. Juli is qua dividend niet echt een spannende maand, zeker niet na het record van afgelopen maand. Tijd om te kijken hoe het in juli is gegaan.


Dividend-inkomsten

Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 

Samengevat:

  • Dividend juli: €127
  • Dividend heel 2021: €1079
  • Jaarlijks (forward) dividend: €2235 of 2494 EUR/USD (excl. belasting)
  • Yield on cost: 4,3%


Zoals ik al zei, is juli geen spannende maand qua dividend. Dit jaar kreeg ik zelfs 10% minder dan vorig jaar door het wegvallen van OXLC-dividend en doordat Ares Capital de betaling heeft verschoven naar juni. Juli begint zelf een neergaande trend te vormen t.o.v. voorgaande jaren, maar dat heeft dus meer te maken met verschuivingen van dividendbetalingen. Die kan ik dan wel gaan verrekenen om de vergelijking eerlijk te houden, maar dat is alleen maar administratie-bevrediging.


Dividend-veranderingen


Sorry, maar deze maand heb ik vanwege onze vakantie geen dividend-verhogingen bijgehouden. Ik weet dat Shell het dividend met 38% (!) heeft verhoogd, maar voor de rest heb ik weinig bijgehouden. Dat neem ik dus samen met de augustus-update.


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Zoals ik in dit artikel al schreef, heb ik twee nieuwe ETF's aangekocht: SPYD en DXSB. Voor meer info, zie het artikel.

Samen met de dividend- en dollarveranderingen stijgt ons (forward) dividend naar €2235 of 2494 EUR/USD.


Samenvatting


Een redelijke maand qua dividend-inkomsten, met toch wat tegenvallend resultaat vergeleken met voorgaande jaren. Zoals gezegd, heb ik weinig nieuws bijgehouden dus weet ik meer m.b.t. verhogingen e.d. in de volgende maand-update. Augustus is qua dividend helemaal een saaaiiie maand, dus dat compenseert dan weer ;-)



Hoe was jullie maand qua dividend?

7 augustus 2021

Twee nieuwe ETF's gekocht

In de financiële blogwereld zie je vaak twee 'kampen': mensen die werken met individuele aandelen en degenen die werken met ETF's (Exchange Traded Funds). Daarnaast heb je nog een middenweg van beiden.

Waar ik in de beginjaren mijn portfolio vooral begon met individuele aandelen, neig ik de laatste tijd meer en meer naar ETF's. Individuele aandelen bieden vaak een hoger dividendrendement en de mogelijkheid tot een eigen specifieke selectie en dus outperformance, zie hier voor een vergelijking die ik eerder maakte. Echter, het selecteren van individuele aandelen kost erg veel tijd en ze maken soms vreemde sprongen. Sprongen die bij ETF's worden gedempt door de spreiding.

Neem nu een paar van die sprongen:
  • Shell vermorzelde vorig jaar het dividend met een 67% verlaging om het een jaar later weer met 38% te verhogen. De koers is inmiddels nog steeds niet hersteld van die klap.
  • Laatst heeft AT&T aangekondigd een deel van hun (mislukte eerdere overname) divisie af te stoten, waarmee waarschijnlijk ook het dividend verlaagd wordt.
  • Newtek Business Services heeft recent een bank opgekocht en wil verder gaan als bank i.p.v. BDC.

Bij sommige van dergelijke wendingen, denk ik "hoe dan? waarom?" en ben je overgeleverd aan de grillen van het bestuur. Als individuele belegger ben je vaak te laat om hierop te anticiperen (ik hou tenminste niet ieder uur het bedrijfsnieuws bij van al mijn aandelen) en is het koersgeweld vaak al gebeurd voor ik er erg in heb.

Zoals ik in mijn plannen voor dit jaar al aangaf, wilde ik meer kwalitatief goede aandelen kopen. Daarbij maak ik vooral gebruik van de Dividend Aristocrats. Echter, samen met de tijd die ik erin moet steken om ondergewaardeerde aandelen te zoeken, kan ik net zo goed een ETF nemen met dezelfde aandelen erin. Klopt, dan mis ik wellicht outperformance kansen, maar heb ik wel alles in een simpele ETF zitten, die veel van voorgenoemde sprongen opvangt.

Afgelopen maand heb ik dus wat rondgekeken naar ETF's met dividendgroeiers. Ik heb al wat dividend-ETF's, dus ik was specifiek geïnteresseerd in aristocrats. Als belangrijkste kwam SPYD (S&P US Dividend Aristocrats ETF) uit de bus. De ETF volgt 112 van de hoogste dividendbetalers van de US aristocrats index. De P/E staat op 17, een TER van 0,35% met ongeveer 3% dividendrendement. Het koersrendement was gemiddeld 9% per jaar over de afgelopen 5 jaar met 10% dividendgroei per jaar. Een prima ETF dus. Daarnaast behoort SPYD ook nog tot de core selectie van DeGiro (eenmaal per maand geen transactiekosten).

Met dank aan Kaskoe, die onlangs verschillende dividend ETF's heeft bekeken en beoordeeld, bleek het een aardige overeenkomst te zijn. Kaskoe had echter nog een interessante ETF gevonden, DXSB (Xtracker Global Dividend 100 swap ETF). Deze ETF volgt de performance van 100 hoogstbetalende dividendaandelen wereldwijd. De "swap" heeft in deze te maken met synthetische replicatie van de aandelen (i.p.v. fysieke replicatie, waarbij de aandelen echt worden aangekocht). Ondanks dat een dergelijke swap iets meer risico inhoudt, is het een veelgebruikte methode. DXSB heeft een dividendrendement van 4,9% en een TER van 0,5%. Het koersrendement was gemiddeld 6,3% per jaar over de afgelopen 5 jaar met 10% dividendgroei.

Omdat ik niet wilde kiezen, heb ik beide ETF's gekocht, 16st SPYD en 25st DXSB. Hiervoor heb ik 50st IDVY verkocht. Niet omdat ik heel ontevreden ben over IDVY, maar het lijkt wat 'dood geld' te worden (weinig koerswinst, weinig dividendstijging). 

Nu hoor ik het commentaar al komen, dat er overlap zit tussen de ETF's. Dat zal vast, maar vind ik niet zo erg. Of ik nu een aandeel dubbel erin heb zitten of één keer, op de totale spreiding maakt het weinig uit.

Wil dit nu zeggen dat ik helemaal geen individuele aandelen meer koop? Nee, maar ik neig wel steeds meer naar het gemak van ETF's. Qua aandelen is mijn portfolio al redelijk volwassen, ik wil gewoon wat meer gemak, spreiding en demping in mijn portfolio aanbrengen. Hiermee lijk ik wat terug te komen op mijn dividendgroeistrategie, echter heb ik al eens eerder geconcludeerd dat sommige ETF's wel degelijk dividendgroei laten zien. De verschillende analyses laten dit ook zien.


Tot welk 'kamp' behoren jullie, individuele aandelen of ETF's?

2 augustus 2021

(Eeuwig) Vakantie

Vandaag geen dividend-update zoals jullie van mij gewend zijn. We zijn namelijk op vakantie. Ondanks dat mijn mobiel veel kan, is het erg lastig om mijn dividend-administratie erop te doen. Dat wordt dus iets later.

De eerste week vakantie zit er al op en was heerlijk. Het maakt mij persoonlijk weinig uit waar we zijn, als mensen er maar een andere taal spreken en niets moet. Vooral dat laatste vind ik erg belangrijk, niets moeten. Ons dagelijks leven is soms erg druk met werk, privé, sportactiviteiten voor de kinderen, huishouden, tuin etc. Dan is het heerlijk om een tijdje helemaal niets te moeten.

Wat is nu de parallel met mijn blog? Ik merk, dat het in mijn vakantie een paar dagen duurt voor ik ben afgeschakeld van mijn werk. Daarna kost het nog een paar dagen voor ik helemaal ontspannen ben en mezelf een klein beetje begin te vervelen als ik niets actiefs ga doen. Zo zal dat waarschijnlijk ook gaan met mijn pensioen. Eerst een periode van afschakelen/loslaten met daarna een periode van ontspannen. Echter, daarna zal de verveling snel toeslaan als ik niets om handen heb. Hier heb ik al een keer eerder over geschreven.

Ik geloof erin dat je vooraf een plan moet hebben voor je pensioen. Om me heen zie ik teveel gepensioneerden, die in een zwart gat zijn gevallen en weinig tot niets meer uit hun handen krijgen. Niet dat dat moet, maar dat zou ik erg zonde vinden. Dan heb je je hele leven hard gewerkt om daarna op je gat te gaan zitten.

Mocht je dus al richting je pensioen gaan, dan is het goed om er zelf over na te denken wat je nog wilt doen/bereiken in de periode na je werkende leven.

Mocht je nog vakantie hebben: fijne vakantie!