31 januari 2022

Dividend update - januari 2022

De eerste maand van 2022 is alweer voorbij gevlogen. Terwijl de rentes langzaam aan het stijgen zijn, gaan de beurzen alle kanten op, sommige dagen met hele procenten omhoog of omlaag. Dan is het fijn om je te richten op dividend, omdat daarmee de koersen ruis op de lijn zijn. Tijd voor het dividend-overzicht van januari.


Dividend-inkomsten

Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 

Samengevat:

  • Dividend januari: €126
  • Dividend heel 2022: €126
  • Jaarlijks (forward) dividend: €2547 of 2753 EUR+USD (excl. belasting)
  • Yield on cost: 4,7%


Kijk, dat is een mooie stijging van 25% t.o.v. vorig jaar. De stijging komt vooral door mijn extra inleg in ISPA, de aangetrokken dollar en enkele dividend-verhogingen. Ondanks dat het altijd een kleine maand is geweest, begint hij nu lekker mee te tellen.


Dividend-veranderingen

Afgelopen maand zijn er geen veranderingen aangekondigd.


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Deze maand heb wederom niets bijgekocht i.v.m. de aankoop van ons nieuwe huis. Dan wil ik even zoveel mogelijk reserve aanhouden, omdat verhuizen een dure business is.


Samen met de dividend- en dollarveranderingen staat ons (forward) dividend naar €2547 of 2753 EUR+USD.


Samenvatting


Ondanks dat januari een relatief kleine dividendmaand is, ben ik toch tevreden met de stijging. Het begint al aardig te kriebelen, dat we nu even geen geld meer inleggen. Gelukkig kan ik het uitgekeerde dividend nog herbeleggen, waardoor de sneeuwbal langzaam aangroeit.


Hoe was jullie maand qua dividend?


24 januari 2022

Wat te doen met de overwaarde?

Vorig jaar schreef ik nog een artikel over wat we zouden doen bij een flinke overwaarde. Toen had ik het nog over 2 ton overwaarde, die is na de goede verkoop van ons huis zelfs meer geworden. De vraag uit dat artikel was: steek je de overwaarde in je zak of in de nieuwe hypotheek?

Toen gaf ik al aan, dat ik niet 100% de ene of andere keuze wilde maken. We wisten toen natuurlijk niet, dat we een flink duurder huis gingen kopen. Net zo min als dat we zo'n flinke overwaarde zouden hebben. Uiteindelijk hebben we een schatting van de overwaarde genomen en daarmee een flink deel van de benodigde hypotheek verlaagd (de uiteindelijke samenstelling volgt in een ander artikel). Dat hebben we om drie redenen gedaan:
  • We zien het als investering, geld dat we later (als het goed is) weer terugzien als we ons huis verkopen. We blijven er namelijk niet eeuwig in wonen. Hiermee hebben we nu al een lagere loan-to-value dan in ons huidige huis.
  • Met de lage loan-to-value hebben we een erg lage rente, namelijk 1,3% voor 20 jaar vast. Ter referentie, de 20-jaars rente voor 100% loan-to-value gaat nu al richting de 1,9%. Hiermee hebben we dus lage maandlasten.
  • De overwaarde voelt aan als papieren geld, wat we nu ook niet hebben. We missen het dus totaal niet.

Na de verkoop en verrekening van alles blijft er straks zo'n €60k over wat op onze bankrekening wordt gestort. Een lekker bedrag als je het mij vraagt. 

Maar wat gaan we daar nu mee doen? We hebben verschillende opties:
  1. Lekker verbrassen. Nieuwe auto kopen, ver op vakantie, lekker luxe. Nee dus, jullie kennen me te goed daarvoor waarschijnlijk. Zo zitten we niet in elkaar. We gaan wellicht vast op vakantie (wat niet gepland was) en reserveren een bedrag voor een nieuwe auto, maar meer niet.
  2. Extra aflossen op de hypotheek: we zouden onze maandlasten natuurlijk nog verder kunnen laten dalen. Maarja, zoals ik boven al schreef, hebben we een flink deel van de overwaarde in ons nieuwe huis gestopt en dat vinden we wel even voldoende. Zeker met 1,3% rente.
  3. Beleggen: vanaf april zou ik weer €500 per maand gaan inleggen. Een optie is om meer in te leggen, of zelfs een groter bedrag. Dat zou lekker aantikken op de dividend-inkomsten. Alleen na die maanden van niet-inleggen valt het me op hoe weinig ik meer naar de koersen kijk. Ook heb ik met die stijgende rentes niet zo'n heel lekker gevoel over beleggingen op dit moment. Misschien eerst eens kijken waar dit heen gaat en in de tussentijd periodiek inleggen.
  4. Sparen: lekker op een bankrekening laten wegroesten tegen de inflatie ;-)
  5. Sparen via een Dela Spaarplan: helaas moeten we ons oude spaarplan tegen de oude (2,75%) voorwaarden openbreken, omdat we ook een deel eigen geld inleggen. Dat 'helaas' komt omdat het maar voor één maand is aan overlap die we nodig hebben. Daarmee lopen we veel toekomstige rente mis, maar het is wat het is. Nadat de overwaarde is gestort, kan ik een nieuwe spaarpolis openen, tegen 2% rente.

Ik heb het nog niet met mijn vrouw besproken, maar zoals vaker gaan we waarschijnlijk (lekker conservatief) spreiden: een deel via Dela (met ieder jaar verse inleg), wat meer beleggen, een deel sparen en wellicht lekker op vakantie. Zo laten we het toch meetellen in de verdere groei van ons vermogen, zonder al teveel op één paard in te zetten.


Wat zouden jullie doen met die €60k?


18 januari 2022

Was dit het ideale moment?

Nee, ik heb het niet over het bijkopen van bitcoin, maar over de hypotheekrente. De adviezen gaan afgelopen tijd werkelijk alle kanten op. Zo zegt de één dat de hypotheekrente voorlopig nog niet omhoog gaat, terwijl de rentes afgelopen week weer massaal zijn verhoogd.

Intussen blijven de financiële experts op deze wereld roepen dat de inflatie maar tijdelijk is. Ik heb geen economie gestudeerd en het zelfs niet in mijn keuzepakket gehad, maar volgens mij is de gedachtengang simpel. Na jarenlang als een bezetene geld te hebben bijgedrukt, is de rente tot een dieptepunt gekomen. Inmiddels rijst de inflatie de pan uit (bijna 10% in de VS) en gaat de FED het bijdrukken van geld afschalen en daarmee de rente verhogen om de inflatie te temperen. Hogere inflatie leidt tot hogere lonen en het verhogen van de rente leidt tot hogere hypotheekrentes. In de VS staat de 10-jaarsrente (die wordt gebruikt als referentie) al op 1,85%. Angezien de EU meestal achter de VS aanloopt, zal de rente hier ook wel gaan stijgen, dat blijkt wel uit de inmiddels stijgende hypotheekrentes.

Zoals ik hier al eens schreef, lijkt me een lichte stijging van de rente best gezond. Pensioenfondsen draaien dan soepeler en je krijgt weer wat rente op je spaarrekening (tenzij deze kunstmatig laag wordt gehouden). Hogere rentes betekent ook een stabilisering van de huizenprijzen, zelfs met een goed verkocht huis vind ik de Nederlandse huizenmarkt nog steeds van de zotte. Daarmee kan, samen met hogere lonen, de volgende de generatie weer op een fatsoenlijke manier een huis kopen. Dat weegt bij mij wat meer dan alsmaar hogere huizenprijzen en nog meer overwaarde.

Voor ons nieuwe huis hebben we een hypotheekrente van 1,3%. Bizar laag als je het mij vraagt. Zelfs zo laag, dat ik me afvraag of het wel nut heeft om extra af te lossen. Maar daarover later meer. Misschien was dit wel het ideale moment om een nieuwe hypotheek te nemen (of over te sluiten) en denken we over een paar jaar heimelijk terug aan "die lage rente van vroeger".

Los daarvan geldt, net als met aandeelkoersen, dat je er niet te vaak naar moet kijken. Het schommelt en beweegt, maar aan het einde van de dag kun je er weinig aan veranderen.



Wat denken jullie, gaan de rentes verder stijgen in 2022 of geloof je dat het tijdelijk is?

13 januari 2022

I love it when a plan comes together!

Het is zo ver: ons huis is verkocht!
Aangezien ons nieuwe huis duurder is dan waar we nu wonen, vonden we het best spannend. In het verleden hebben we slechte ervaringen opgelopen met financiële mannetjes, dus ik heb bijna overal bovenop gezeten om het goed te laten verlopen.

Wij zijn (nog steeds) niet echt gewend aan deze woningmarkt, maar wat een gekte! En wat een ongelofelijke deal hebben we gesloten. Een paar feitjes:

  • Binnen 24u hadden we 22 aanmeldingen voor een bezichtiging. En dat voor een gehucht achteraf.
  • Uiteindelijk heeft het maar drie weken geduurd, inclusief feestdagen, voordat het verkocht was.
  • Ons huis is voor 50% (!) meer verkocht dan waar we het 4,5 jaar geleden hebben gekocht. Nog een keer, omdat ik het zelf niet kan geloven: ons huis is voor 1,5 keer de waarde verkocht in vergelijking tot 4,5 jaar geleden. Echt ongelofelijk.

Ik wil niet teveel absolute getallen delen, maar er is dus flink overboden boven onze vraagprijs. Aangezien we een deel van ons geld in ons nieuwe huis steken, gaan we daarmee financieel maar een klein beetje erop achteruit.

Bij de verkoop van ons vorige huis (dus bij de koop van ons huidige huis) hadden we ook al erg veel mazzel en ook bij deze verkoop lijken we weer erg veel geluk te hebben. Het is niet arrogant bedoeld , maar het zal niet alleen maar geluk zijn geweest ;-) Ik vergelijk het (voor wat het waard is) met de WOZ-waardes:

  • In 2017 verkochten we ons huis 32% boven de WOZ-waarde. We kochten ons huidige huis slechts 4,8% boven de WOZ-waarde.
  • Nu verkopen we ons huidige huis 30% boven de WOZ-waarde. We kopen ons nieuwe huis 19% boven de WOZ-waarde
Verder hebben we ons nieuwe huis iets onder de vraagprijs weten te kopen. Dat kwam omdat de verkoop al een keer is misgegaan (op financiering) en vanwege de wat hogere vraagprijs (minder kijkers). Doordat in de tussentijd de prijs niet is aangepast, heb ik uitgerekend dat ons nieuwe huis in de tussentijd maar liefst zo'n €100k meer waard is geworden. Dat zorgt dus voor een mooie overwaarde. Ja, we zouden natuurlijk ook een hogere hypotheek kunnen kiezen en de overwaarde na verkoop in onze zak steken, maar dat willen we niet. We hebben liever een lage hypotheek en dito maandlasten. Verder is onze huidige overwaarde papieren geld, dat we nu ook niet hebben, we missen het dus niet. We zien het als een investering, dat later weer terugkomt (mits de huizenmarkt niet flink crasht).

Samengevat wonen we dus met minder werk en zorgen (zie hier en hier), moderner, energiezuiniger, groter, met meer (over)waarde, voor ongeveer dezelfde maandlasten als nu, zonder al te veel in te boeten op ons vermogen. I love it when a plan comes together!


Wie weet waar die kreet vandaan komt? (voor mensen van mijn generatie een bekende kreet. En nee, die sigaarrokende man ben ik niet :-))

8 januari 2022

Energieverbruik 2021

In mijn jaaroverzicht van 2021 ben ik zomaar vergeten te kijken naar ons energieverbruik. Onder het mom van "beter te laat dan nooit" hierbij alsnog een terug- en vooruitblik.

Afgelopen jaar hebben we 3600 kWh aan elektra verbruikt. Vooral de laatste maanden schoot ons energieverbruik omhoog. Het was al vroeg frisjes buiten en in december hebben we erg vaak onze pellet- en elektrische kachel aangehad om ons huis goed door te warmen. Dat deden we om potentiële kopers van ons huis een warm gevoel te geven (aldus de makelaar). Of dat geen krom beeld geeft? Dat kan, alleen is je warmtevoorkeur erg persoonlijk heb ik gemerkt. Zelf vonden wij het voor zo'n bezichtiging vaak bloedheet in huis, maar blijkbaar staat bij veel mensen de thermostaat op 20-21 graden. Wij voelen wij ons lekkerder bij 18 graden. Maar goed, terug naar het verbruik.


Onze 10 zonnepanelen hebben dit jaar iets meer dan 3300 kWh opgeleverd. In vergelijking tot vorig jaar is dat maar liefst 300 kWh minder, mede dankzij de lange winterperiode, het ontbreken van een lente en de druilerige zomer. Maar goed, het is wat het is. Hierdoor kwamen we dus net 300 kWh te kort voor nul op de elektra-meter.

Kijkend naar ons gasverbruik hebben we 1070 m3 verbruikt. Veel meer dan vorig jaar (750 m3), maar niet heel gek, aangezien ik geen rekening hield met de verkoop van onze woning. Ook qua gas hebben we namelijk flink gestookt in december, voor dezelfde reden als hierboven beschreven. Ondanks dat, zitten we nog steeds ruim onder de 1560 m3 toen we hier kwamen wonen. Zoals eerder al beschreven, niet gek voor een oud, gerenoveerd huis.


Hoe zullen de plaatjes eruitzien voor 2022? Eerlijk gezegd, heb ik nog geen flauw idee. Ik gok dat we op termijn veel minder gaan verbruiken. Ons nieuwe huis heeft meer dan 20 (nieuwe) zonnepanelen, waar wij dus al genoeg hebben aan 10 stuks. Het huis heeft energielabel A. Nog wel op gas (met vloerverwarming en radiatoren), maar dat gaan we aanpassen naar een warmtepomp (zeker omdat we overcapaciteit aan zonnepanelen hebben). Of we dat in 2022 al gaan doen, weet ik nog niet. Als het een simpele aanpassing is wel, anders doen we het later. Zoals ik hierboven al schreef, is onze warmtevoorkeur blijkbaar anders dan veel mensen. Dit gaan we niet opeens veranderen in ons nieuwe huis. Ik verwacht dus minder energieverbruik dan nu. Als we ook nog naar een warmtepomp kunnen, gaan we wellicht naar nul op de meter. Dat zou een mooie toekomstbestendige aanpak zijn, voor zowel onze portemonnee als het milieu.


Wat was jullie energieverbruik in 2021? Hoe hoog staat jullie thermostaat nu?

3 januari 2022

Dividend update - december 2021

Allereerst natuurlijk de beste wensen voor het nieuwe jaar! Alle oliebollen zijn opgegeten of de deur uit. Een nieuw jaar vind ik altijd tijd voor een nieuwe (gezonde) start. Waar ik in mijn jaaroverzicht van 2021 en plannen voor 2022 nog niet klaar was met de dividend-update, volgt hij nu dus. En wat voor een maand het was...


Dividend-inkomsten

Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 

Samengevat:

  • Dividend december: €344
  • Dividend heel 2021: €2006
  • Jaarlijks (forward) dividend: €2526 of 2753 EUR+USD (excl. belasting)
  • Yield on cost: 4,7%

Wow, maar liefst €344 aan dividend deze maand! Geen all-time-high, die blijft toch in juni, maar desondanks een erg lekkere maand met een groei van 21% t.o.v. december vorig jaar. Met wat mazzel zit ik volgend jaar boven de €400. Dat was de belangrijkste reden om onze beleggingen niet aan te spreken voor de aankoop van ons huis, zodat deze lekker kunnen doorgroeien.

Afgelopen jaar hebben we €2006 aan dividend ontvangen, met een gemiddelde yield on cost van zo'n 4,2%. Dat is een stuk beter dan op onze spaarrekening :-) Al dat dividend wordt ook weer herbelegd, zodat de sneeuwbal steeds harder gaat rollen. 


Dividend-veranderingen

Afgelopen maand zijn de volgende veranderingen geweest:
  • Realty Income Corp. (O): +0,2%
  • Pfizer (PFE): +2,6%
Een paar kleine verhogingen, zoals gewoonlijk is december geen drukke maand qua verhogingen.


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Deze maand heb wederom niets bijgekocht i.v.m. de aankoop van ons nieuwe huis. Dan wil ik even zoveel mogelijk reserve aanhouden, omdat verhuizen een dure business is.


Samen met de dividend- en dollarveranderingen stijgt ons (forward) dividend naar €2526 of 2753 EUR+USD.


Samenvatting


Geweldig wat een maand met €344 aan dividend! Van dit soort inkomsten wordt ik blij. Komende maanden zal onze dividendgroei beperkt blijven, omdat we tijdelijk niets meer inleggen. Ook zijn januari en februari vaak kleine dividendmaanden. Ondanks dat, blijft het dividend groeien doordat alles wordt herbelegd. Op naar de 3000 EUR+USD aan forward dividend volgend jaar!


Hoe was jullie maand qua dividend?