26 maart 2021

Morgan Stanley verkocht (en aankopen maart)

Begin maart had ik al een artikel gemaakt over Morgan Stanley (MS). Samengevat hebben ze Eaton Vance (EV) opgekocht, extra dividend uitgekeerd en de EV aandelen omgezet naar MS aandelen. In het artikel en de comments gaf ik al aan dat ik bedenkingen had om de Morgan Stanley aandelen te houden. Gezien het relatief lage dividend (1,7%), de pas recente dividendgroei en gezien het feit dat ik ze zelf niet zou hebben gekozen, heb ik ze vandeweek van de hand gedaan.

De verkoop heb ik samengenomen met mijn aankopen voor maart:

UGI Coroporation
Uit mijn portfolio analyse van januari bleek dat utilities ondervertegenwoordigd waren. UGI had ik al langer in mijn vizier. UGI houdt zich vooral bezig met distributie, transport en opslag van energie (voornamelijk gas). Aangezien mijn beeld is, dat komende jaren opslag en transport van gas en waterstof belangrijk zullen blijven/worden, leek UGI me interessant.

Kijkend naar de KPI's van UGI:
  • Dividend: 3,2%
  • Aantal jaren dividendgroei: 33
  • P/E: 14
  • Gemiddelde dividengroei: 8% afgelopen 5 en 10 jaar
  • Payout ratio: 44%
Prima getallen dus als je het mij vraagt.

Verizon
Uit diezelfde portfolio analyse kwam ook naar voren dat ik in een aantal sectoren teveel afhankelijk ben van één bedrijf, zoals AT&T (T) in de communication services. Als tegenhanger van AT&T heb je natuurlijk Verizon (VZ), wat aan het groeien is naar een stabiele dividendbetaler.

Kijkend naar de KPI's van VZ:
  • Dividend: 4,5%
  • Aantal jaren dividendgroei: 16
  • P/E: 13
  • Gemiddelde dividengroei: 2,2% afgelopen 5 jaar
  • Payout ratio: 58%
Ook hier prima getallen als je het mij vraagt. De dividendgroei is niet erg hoog en ligt stabiel rond de 2%. Ondanks dat, is Verizon aan het groeien als bedrijf en leek het me een mooie tegenhanger van AT&T.


Met de verkoop van MS leverde ik $9,8 dividend in, daarvoor kreeg ik $36 dividend voor terug van UGI en UGI (dus inclusief mijn eigen maandelijkse inleg).



Wat waren jullie aankopen in maart?

21 maart 2021

Zijn we gek geworden in Nederland?

Soms kijken mijn vrouw en ik naar Droomhuis Gezocht. Jaja, we zijn rond de 40 en kijken al naar omroep Max, wrijf het er maar in. We vinden het gewoon leuk om af en toe weg te dromen bij een huisje in het buitenland.

Rond de tijd dat we ons vorige huis wilden verkopen, hebben we onszelf de keuze gegeven: of ruimer/landelijker wonen in Nederland, of we bleven er wonen en kochten een huisje/appartementje in het buitenland erbij. Omdat dat "erbij" vaak veel extra werk/gedoe geeft, hebben we besloten om ruimer in NL te gaan wonen. We wonen nu namelijk liever altijd in het groen dan af en toe in het buitenland.

Bij Droomhuis Gezocht zagen we laatst twee afleveringen over Florida en Zweden. Voor wie het niet kent: er worden in het buitenland drie huizen gezocht met bepaald budget/wensen, waaruit gekozen kan worden. De mensen hadden een budget van €80.000 tot €100.000. We vielen bijna van de bank toen we zagen wat voor huisopties voorbij kwamen. In Zweden vrijstaande huizen met een lap grond en in Florida een appartement aan een golfresort. Voor €80.000!!

Zijn we in NL nu dus helemaal gek geworden?! Hier kost een gemiddeld huis inmiddels meer dan €360.000. Bizar veel dus in vergelijking. Het leven in Florida en Zweden zal waarschijnlijk wel duurder zijn dan hier, maar dan nog. 

Wij waren in ieder geval erg verrast. Dit opende voor ons weer de vraag waar we willen wonen als we stoppen met werken. Verkopen we dan ons huis (met kleine of nul resthypotheek) om een kleiner huis (waarschijnlijk duur, tegen die tijd) terug te kopen, of is het buitenland een optie (met hier in NL een apartementje)?

Zo zie je maar, je kunt nog altijd blijven dromen, ook al heb je je route/plan al duidelijk voor ogen.



Dromen jullie weleens van een huis(je) in het buitenland?

16 maart 2021

Wij zijn niet normaal

Vandeweek kwam ik in een situatie, die me liet zien, dat we in een enorme luxe positie zitten. Dat wij niet normaal zijn. Met "wij" bedoel ik mijn vrouw en ik, maar ook wij mede bloggers en lezers op onze weg naar financiële onafhankelijkheid.

Een aantal van mijn oudere collega's waren aan het praten (meer klagen) over hun pensioen. Twee ervan kwamen net rond met hun pensioen, wilden hun hypotheek gaan oversluiten naar 20 jaar vast en konden de vier maanden periode naar AOW inkomsten niet overbruggen met eigen geld. Daarom wilden ze hun pensioen wat naar voren trekken.

Mijn eerste gedachte (die ik voor mezelf heb gehouden): als je op je 64e in bovenstaande situatie zit, dan heb je toch iets verkeerd gedaan de afgelopen 40/45 jaar.

Mijn tweede gedachte: of zie ik de wereld misschien op een andere manier dan de meeste mensen...?


Het deed me beseffen dat we in een enorme luxe positie zitten. We besparen, geven minder uit dan wat erin komt en investeren de rest. Als je al een tijdje bezig bent met financiële onafhankelijkheid kijk je misschien toch iets anders naar de wereld. Bewuster van je uitgaven en met een helder plan/doel voor ogen. Ondanks dat onze dagelijkse keuzes niet altijd op dat lange plan gericht zijn, houden we er onbewust toch rekening mee.

Na drie jaar in de FI/FIRE wereld te hebben rondgekeken, is dus ook mijn bias veranderd. Ik moet mezelf soms in mijn arm knijpen om me te realiseren dat 95% (of meer) van de Nederlandse bevolking hier helemaal NIET mee bezig is, en wellicht nog nooit van FIRE heeft gehoord, anders dan wanneer de brandweer langskomt. Soms flap ik weleens mijn mening eruit over iets financieels, dat voor mij heel logisch is, terwijl ik mensen om me heen hoor denken "waar heeft hij het over?".

Goed dus om af en toe weer met beide benen op de grond te komen. Wij zijn niet normaal.



Ben jij ook niet normaal? Heb je ook weleens het gevoel dat je hele andere financiële gedachten/keuzes maakt dan je omgeving?


11 maart 2021

Even geen zin

Normaal heb ik best veel inspiratie om iedere vijf dagen een blogpost te maken. Er staat ook een aantal concept artikelen te wachten. Maar vandaag heb ik er even geen zin in. Het ligt niet aan de weinige reacties van de laatste artikelen of aan dat ik meer blogs zie stilvallen. 

Een vriendin van ons (40 jaar) is sinds vorig jaar ziek. Geval van "komt een vrouw bij de dokter". Sinds vandeweek ligt ze in het ziekenhuis met nog meer gedoe. Simpel gezegd is er weinig hoop meer op verbetering, dus afwachten hoe lang er nog gerekt kan worden met een eventuele (laatste) behandeling.

Deze blogpost heeft natuurlijk niets te maken met financiën, maar alles met stilstaan, relativeren, toekomst, lange of korte termijn.

Ik schreef al eerder over wanneer geld er even niet meer toe doet. Vandaag is zo'n dag. Normaal kijk ik regelmatig enthousiast naar koersen, wat er op de financiële markten gebeurt. Maar niet vandaag. Want waarom zou ik kijken naar ons portfolio, naar ons vermogen, naar onze ROI, als een eind verderop een vriendin heel langzaam haar toekomst ziet wegglijden? Ik zou de boel natuurlijk kunnen relativeren, want ons leven gaat ook door. Maar nu even niet.


Heb je ook weleens een dag waarop je geld/vermogen/FO je totaal niets kan schelen?

6 maart 2021

Rekenen met Morgan Stanley


Oplettende lezers zien in mijn portfolio, dat ik helemaal geen Morgan Stanley (MS) heb. Dus waarom een blogpost hierover? Dat zit zo: Eaton Vance (EV) is in oktober overgenomen door Morgan Stanley. Voor aandeelhouders van EV heeft dat aardig wat voordeel opgeleverd. Per aandeel EV kreeg je namelijk:

  • $28,25 cash per 1-3-2021
  • $4,25 speciaal dividend per 18-12-2020
  • 0,5833 aandeel Morgan Stanley per 1-3-2021

Begin 2020 heb ik 13st EV gekocht tegen $46,86, dus voor totaal $609,18. De koers is vorige week vrijdag beëindigd op $73,07, dus die 13 aandelen waren toen $949,91 waard. Dat is een mooie 56% koerswinst.

Maar dan ben ik er nog niet. Afgelopen jaar heb ik ook $16,6 dividend ontvangen. Samen met de koerswinst en het speciale dividend in december maakt dat $1021,76. Niet verkeerd, 67% winst in een jaar tijd :-)

Dan de vraag: wat krijg ik terug van die $949,91 waarde? Even rekenen:
  • Waarde per 1-3-2021: $949,91
  • Per 1-3-2021 $28,25 cash per aandeel, dus $367,25
  • Rest: $582,66
  • Van die rest krijg ik 7 MS aandelen tegen $76,84, dus $537,88
  • De rest wordt uitbetaald, dus $582,66 - $537,88 = $44,78

Na deze transactie heb ik dus $412,03 aan cash ontvangen en 7 aandelen MS met $537,88 waarde.
 
De vervolgvraag is: wil ik Morgan Stanley eigenlijk wel in mijn portfolio? EV heb ik zelf geselecteerd en MS ken ik alleen van de kredietcrisis. Eens kijken naar de data:

  • Dividend: 1,77%
  • Aantal jaar dividendverhoging: 7
  • P/E: 13
  • Payout ratio: 21,4%

Kijkend naar het dividendverloop zijn ze pas in 2013 begonnen met dividend uitkeren. Vanaf 2013 hebben ze ieder jaar het dividend verhoogd met $5ct per kwartaal. Zo zijn ze van $0,2 naar $1,4 per jaar gegaan, dat maakt een gemiddelde van 41% per jaar. Als ze doorgaan met die $5ct verhoging per kwartaal, zou ik over 10 jaar op 4,4% dividendrendement zitten t.o.v. mijn 'aankoop'.

Kijkend naar de getallen, vind ik het interessant om Morgan Stanley in mijn portfolio te houden. Gezien het beperkt aantal jaren dividendverhoging en het lagere dividend ben ik echter nog wat voorzichtig.


Wat zouden jullie doen in dit geval? Verkopen of behouden?

1 maart 2021

Dividend update - februari 2021

En zo was het na de enorm koude periode ineens lente. Heerlijk! Eens kijken of het qua maandoverzicht ook lente is. Tijd voor de maandupdate dus.


Dividend-inkomsten


Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 


Samengevat:

  • Dividend februari: €57
  • Dividend heel 2021: €157
  • Jaarlijks (forward) dividend: €2044 of 2324 EUR/USD (excl. belasting)
  • Yield on cost: 4,1%



De maand februari is meestal al niet om naar huis te schrijven, zo ook dit jaar niet. Het maar liefst 49% lagere dividend dan vorig jaar wordt echter flink vertekend door het extra dividend van MSM vorig jaar.

Qua forward dividend gaat het de goede kant op en zijn we weer op weg naar de 2400 EUR/USD.


Dividend-veranderingen


De volgende dividend-veranderingen werden aangekondigd:

  • Cisco System (CSCO): +2,8%
  • Coca Cola (KO): +2,4%
  • 3M (MMM): +0,7%
  • Newtek Business Services (NEWT): +6,4%
  • Prudential Financial (PRU): +4,5%
  • Shell (RDSA): +4,2%
  • Unilever: +4%
  • UPS (UPS): +1%

Geweldig om te zien, al die verhogingen!


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Mijn aan-/verkopen in februari waren:

  • Unilever: 7st
  • Vanguard FTSE All World (VWRL): 6st

Unilever leek mij teveel afgestraft na hun jaarcijfers (die niet eens heel verkeerd waren). Zodra de restaurants, terrassen en andere zaken opengaan, nemen we met zijn allen weer veel Unilever-producten (ijs, drank, snoep, etc) af.

Samen met de dividend- en dollarveranderingen stijgt ons (forward) dividend dus naar €2044 of 2324 EUR/USD.


Samenvatting


Geen lente helaas in het februari-dividend, maar wel maar liefst 8 bedrijven die hun dividend verhogen. Ondanks dat februari een flink (vertekend) lager dividend oplevert, ben ik erg blij met de dividendverhogingen.



Hoe was jullie maand qua dividend?