3 april 2020

Dividend update - maart 2020


Sjonge jonge, wat een maand. Na de all time highs begin dit jaar crashten de beurzen met een ongekende felheid. In een paar weken vloog er 35% vanaf en de volatiliteit schoot omhoog. Uitslagen van min of plus 15% per dag zijn heel normaal geworden.

Ook mijn portfolio staat flink in de min. In deze tijden is het zaak stil te zitten als je wordt geschoren. Misschien zakt het nog verder, misschien ook niet.

Het meest verontrustende (en begrijpelijk tegelijk) is dat het dividend-kortingen regent. Op de lange termijn is dividend een belangrijke basis, een soort buffer in je portfolio. Als men echter massaal gaat snijden in het dividend, valt ook die zekerheid weg en dalen koersen nog verder.

Daarom maak ik dit maandoverzicht met gemengde gevoelens. Ten eerste vanwege de toestand van de wereld en de zieken en overledenen. Want hoe belangrijk is geld in deze tijden? Ten tweede omdat mijn maandoverzicht voornamelijk over dividend gaat, en hoe zeker is dat nu nog? Het is dus een maandoverzicht zonder verdere verwachtingen.


Dividend-inkomsten


Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 


Samengevat:

 • Dividend maart: €190
 • Dividend heel 2020: €403
 • Jaarlijks (forward) dividend: €2444 of 2634 EUR/USD (excl. belasting)
 • Yield on cost: 5,6%In maart heb ik "slechts" 10% meer dividend ontvangen dan vorig jaar. Dat komt vooral doordat de uitkering van ARCC net over maart is getild. Als ik dat meereken, zou het 24% zijn.

Mijn jaarlijks dividend is niet flink gestegen, ondanks de vele aankopen. Dit komt door de dividendverlaging van NRZ (zie onder).


Dividend-veranderingen


In maart werden de volgende dividend-veranderingen aangekondigd:

 • Realty Income (O): +0,2%
 • New Residential Investment (NRZ): -90%

NRZ heeft het mes er flink ingezet om risico af te bouwen. Zoals het management zegt: "In light of these events, we have made a number of decisions to de-risk, increase liquidity and protect our book value. We continue to focus on growing liquidity as we navigate the market during this time.”
Een goed besluit als je het mij vraagt, aangezien ze rake klappen krijgen en de toekomst willen veilig stellen. Als particulier zit ik niet iedere minuut naar mijn aandelen te staren, dus was de sell-off al bezig voor ik er erg in had. De storm uitzitten dus.


Portfolio en aankopen


Vanwege de lage koersen heb ik (voor mijn doen) flink ingeslagen afgelopen maand. En wel in stevige, grote ondernemingen die een lang en stabiel track record hebben.


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Mijn aankopen in maart waren:
  • Caterpillar (CAT): 5st
  • Royal Dutch Shell (RDSA): 30st
  • Cisco Systems (CSCO): 12st
  • McDonald's (MCD): 4st
  • Medtronic (MDT): 7st
  • Automatic Data Processing (ADP): 5st

  Een aantal bedrijven had ik al langer op mijn lijstje staan, een aantal waren koopjes. 
  Samen met de dividendverlaging van NRZ stijgt ons (forward) dividend helaas slechts naar €2444 of 2634 EUR/USD. Zonder de dividendverlaging zou ik nu al mijn jaardoelen zijn gepasseerd. Het is niet anders.


  Samenvatting


  Een maand als een achtbaan. Mijn portfolio flink in de min, dividendverlaging en mooie aankopen. Allemaal voor de lange termijn. Dat is waarom ik rustig blijf: ik heb een horizon van zo'n 20 jaar. Omdat de markten nog weinig vastigheid hebben gevonden, wil ik komende tijd weer overgaan tot wat meer reguliere aankopen. Eerst maar eens kijken waar we naartoe gaan.  Hoe was jullie maart?


  6 opmerkingen:

  Anoniem zei

  Ook een ramp.Wat te doen? Ik overweeg om de zwaarste losers en uitzichtlozen met zwaar verlies te verkopen.(waar je ziet komt echt nooit meer goed).En samen met nieuw cash in betere namen te investeren. Dat is namelijk het nadeel van dividendbeleggen. Bij een crash wordt je tweemaal gepakt! koersverlies en dividendcuts. Maar altijd geleerd dat de blijvende dividendbetalers bij een herstel het snelst en het eerst stijgen! Laat ons hopen....

  Mr Groeigeld zei

  Dat is zeker een optie. Bij NRZ heb ik dat ook overwogen. Echter risico is dat je nu op het laagste punt verkoopt. Ik blijf dus even zitten en leg gewoon maandelijks in.

  Dividendbelegger zei

  Super aankopen als je het mij vraagt. Aankopen die je over 30 jaar nog steeds in portefeuille wilt hebben.

  en inderdaad rustig blijven en plukjes blijven kopen. Maar dan zou ik wel de A+ bedrijven kopen en wat minder de NRZ's van deze wereld. Hoe verleidelijk het ook is (ook ik kan het niet laten).

  gr

  Mr Groeigeld zei

  Nee, de NRZ's van deze wereld laat ik even links liggen. Ze waren bedoeld om mijn portfolio een kickstart te geven (zie eerdere post over drietrapsraket), maar nu is het echt tijd voor A++ bedrijven.

  Anoniem zei

  Je mag nog van geluk spreken dat je geen europese dividendportfolio hebt! Is het je ook opgevallen hoe véééél lichter men hier over dividendcuts gaat. Onder druk van de politiek eerst alle banken en nu ook de verzekeraars verplicht het dividend te schrappen. De angelsaksische dividendaristocraten lijkt mij de vijver om in te vissen voor toekomstige aankopen.Daar gaat men tweemaal nadenken alvorens te schrappen!!

  Mr Groeigeld zei

  Dat klopt en is precies de reden dat ik beleg in US individuele aandelen en in EU via ETF's. In Europa wordt het dividend bepaald aan hand van resultaten van het afgelopen jaar. In de US wordt dividend gezien als stabiliteit van een bedrijf en ingezet als soort pensioenvoorziening, dus langer vastgehouden.