23 april 2020

Hoe staat het met mijn portfolio?


Het is alweer een tijdje geleden dat ik naar mijn portfolio heb gekeken. Sinds de grote correctie in februari/maart is de markt voor mijn gevoel vooral aan het zijwaartsen. En dan zit ik niet vaak naar mijn aandelen te kijken. 

Eerlijk gezegd merk ik dat door alle corona-perikelen geld/vermogen/aandelen me wat minder interesseren. Dat zal wel komen doordat we wat meer stilstaan bij wat echt belangrijk is.

Naar aanleiding van de post van Kaskoe over de ravage in zijn portfolio leek het me ook goed om eenzelfde overzichtje te maken. Hieronde het overzicht van mijn aandelen t.o.v. 1 januari 2020.Zoals je kunt zien, een aardige ravage dus. Er zijn maar twee aandelen die positief noteren. NRZ is de grootste negatieve uitschieter door de flinke dividendverlagingGemiddeld kom ik op zo'n -28% uit.

Dit is echter een vergelijking t.o.v. 1 januari. Aangezien mijn portfolio nu zo'n 2 jaar oud is, staat hij er gelukkig wat beter voor. Nog niet in de zwarte cijfers, maar dat komt wel.

Wat zegt bovenstaande mij nu:

  • Dit is beleggen: met rendement komt risico. Hou er rekening mee.
  • Beleg niet met geld dat je morgen of over een paar maanden nodig hebt.
  • Hoe langer mijn beleggingshorizon, hoe rustiger ik slaap

Hoe staat het met jullie portfolio? Alweer in de plus of nog steeds een ravage?13 opmerkingen:

Anoniem zei

Bijna de helft van mn beleggingen is verdampt ! Had ik maar alles op een 0% spaarrekening gezet..

Anoniem zei

Ik ben geen dividend belegger, maar lees het met interesse. Het lijkt me dat deze strategie te heftig in een beperkt aantal sectoren zit, en dat is nu goed terug te zien. Technologie is zeer beperkt geraakt, daar heb ik een persoonlijk gelukje mee. Sinds 1 januari dit jaar gerekend, staat het totaal op ~ -5%. Technologie heeft zelfs afgesloten met een plus van 2,8%. Mogelijk is het wel een goed moment geweest om een beperkt aantal aandelen toch flink bij te kopen, in ieder geval in die gevallen waar een flink herstel ook waarschijnlijk is. Dat zou je verliezen goed kunnen herstellen. Uiteraard heb je dan wel een smak spaargeld nodig...

Kees zei

Ik heb tot en met heden een terugval van 24% tov 1 januari van dit jaar. Zo af en toe koop ik nu wat bij, dividendstroom is wel fors minder omdat ik aandelen Aegon en ING zit. Gewoon rustig wachten en af en toe een call op aandelen schrijven.

Mr Groeigeld zei

De helft is veel, maar geen paniek. De markten herstellen altijd, het duurt alleen wat langer. Ondertussen kun je wel goedkoop bijkopen en dividend (hopelijk) ontvangen.

Mr Groeigeld zei

De crisis heeft alle sectoren hard geraakt, sommige wat harder dan anderen. Daarom is goede spreiding ook belangrijk. Met min 5% heb je geluk gehad met je allocatie.
Ik zit/zat wat veel in financials en energie. Daar heb ik van geleerd en was al bezig de spreiding wat meer te verdelen. Nu zit ik op zo'n min 10% en is het een kwestie van rustig afwachten.

Mr Groeigeld zei

Ai dat is dan een dubbel verlies. Maar inderdaad, rustig de storm uitzitten en herstel afwachten. Zodra de economie weer wat opstart of er een medicijn wordt gevonden, verwacht ik nog een flink herstel.

Anoniem zei

Absoluut, het is ook zeker puur geluk. -10% valt me nog mee, teruggekomen van -30% is een flinke stap!

de kleine kapitalist zei

Wat goed dat je je portfolio status zo met ons wilt delen. Omdat ik overwogen ben ik technologie, healthcare en goud posities bezit blijft mijn porto nog behoorlijk goed liggen. Bij mij zijn hoogdividenders ING, Shell en Simon Property de grote bleeders. Ik ben ook minder bezig met de beurs (en bloggen helaas). Deze maand vooralsnog alleen een verkooptransactie gedaan. Voor het herstel start verwacht ik eerst nog een pullback.

Mr Groeigeld zei

Herkenbaar, nu ben ik ook wat minder bezig met financiƫn.
Waarom verwacht je nog een pullback? Iedereen heeft omzetwaarschuwingen gegeven, dividend wordt her en der geschrapt en alle handelaren weten dat Q1 en Q2 cijfers een drama worden. Ik zou dus zeggen dat de meeste ellende wel is ingeprijsd.

de kleine kapitalist zei

Daar zijn een aantal argumenten voor. We zitten circa 20% onder de top. Is dat veel of is dat weinig? We prijzen dus een kleine winstdaling in bij gelijkblijvende koers/winstverhoudingen (die in februari al erg hoog waren). Nu de meeste bedrijven hun prognoses intrekken, zelfs hele stabiele cashcows als telecommers, is het lastig te beoordelen. Bedrijven weten het dus ook niet. Wat we wel zien is dat de werkloosheid keihard omhoog schiet. Daar gaat nog een golf aan faillissementen bijkomen. Dan is er bij velen geen geld meer voor dat ijsje van Unilever. Overheden moeten meer steunen terwijl belastinginkomsten dalen. Dat alles kan langdurig negatieve gevolgen hebben. Dalend consumentenvertrouwen en een kleinere economie. De impact kan misschien wel groter blijken dan de kredietcrisis. Momenteel springen centrale banken en overheden met allerlei kunstgrepen in de bres en dat stut de beurs. Voorlopig. Maar kan die ballon eeuwig worden opgeblazen? In mijn ogen lijkt het basisscenario voor de beurs een snel herstel vanaf Q3. Maar het zou allemaal best langer kunnen gaan duren. Een vaccin is er voorlopig niet en zodra een land te snel versoepelt kan de stress er snel inschieten. Daarom zou het mij niet verbazen als we nog een pullback gaan zien, waarbij wederom alles naar beneden gaat om maar aan cash te komen. Deze gedachtegang maakt me momenteel iets voorzichtiger.

Mr Groeigeld zei

Het is inderdaad koffiedik kijken op dit moment. Ben het met je eens dat de markten uitgaan van een herstel na Q3. De vraag is of dat realistisch is.

In China komt de productie wel weer op gang. Ook in NL kunnen we deze situatie niet eeuwig houden. Ik denk dat we inderdaad moeten gaan wennen aan de 1,5 meter samenleving. Alleen dan kunnen de economiƫn weer opkrabbelen. Als dat tegen gaat vallen, kunnen we nog wat verder zakken.

Ik geloof echter dat we als mensen vindingrijk en creatief zijn in het vinden van oplossingen. Vandaar mijn wat positievere blik (of misschien hoop).

Anoniem zei

Nasdaq terug in het groen voor het jaar! Welke crisis ?
Het koste slechts 4 biljoen dollar in 4 weken tijd aan uitbereiding van de balans van de Fed en alles is weer goed.

Nee! Dit kunnen ze mij niet wijsmaken. Ik koop NU niks!

Mr Groeigeld zei

Het lijkt soms inderdaad vreemd dat de markten doorstijgen. Men zegt wel dat ze 9 tot 12 maanden vooruitkijken (rekenen op herstel dus).