8 april 2020

-30% plus 30% is niet 0%


In deze tijden kom ik soms vreemde aannames tegen op internet. Nadat een aandeel een dag 30% was gedaald, met de dag erop een stijging van 28%, stonden bij een paar reacties op IEX (beleggingswebsite) "mooi, dan zijn we vrijwel weer terug bij af".

Ik wil niet te betweterig overkomen, maar even wat simpele sommetjes:
  • Als iets 50% in waarde daalt, zit je op 0,5 t.o.v. de originele waarde
  • Om weer bij de originele waarde uit te komen moet je 100% stijgen t.o.v. dat punt (0,5 + 0,5). Het moet dus 2x zoveel waard worden.


Als we dus 30% dalen (naar 70% tov originele waarde), moeten we t.o.v. van dat punt 43% stijgen om weer bij 100% te komen.

Nog twee keer een leuk besef: als je op dag 1 met 20% daalt en op dag 2 nog eens 20%, zit je op 64% t.o.v. de originele waarde (niet op 60%). En hoe lager de koers komt, hoe minder eenzelfde procentuele daling absoluut gezien uitmaakt. Namelijk: 10% van $90 is absoluut gezien een veel grotere daling dan 10% van $40. Als de markten flink gedaald zijn, lijkt nogmaals een 10% daling veel, maar voor je absolute portfolio-waarde is de eerste daling een veel grotere klap.

Het lijkt logisch, maar soms vergeten we zulke rekensommetjes. Enige nadeel: we zullen dus nog wel even moeten stijgen voordat we terug zijn op de niveau's van voor de crisis.


Mijn portfolio moet nog 11% stijgen om weer in de zwarte cijfers te staan. Hoe staat het met die van jullie?


4 opmerkingen:

Uitklokken zei

Jouw berekening klopt, en het is een mooie instinker wat betreft gelijke percentages stijgen en dalen.

de kleine kapitalist zei

Ik heb een aandeel dat is gehalveerd en vervolgens is er nog 40% afgegaan. Inmiddels is het aandeel weer met 50% gestegen. Hoeveel procent stijging is er nodig om weer op het oude niveau te komen?

Mijn portefeuille kleurt inmiddels weer groen (+6%), maar veel vertrouwen in deze rally heb ik niet. De AEX beleeft de beste beursweek sinds 2011 staat er in het nieuws. Daaronder: 17 miljoen amerikanen vragen werkloosheidsuitkering aan, FED pompt 2,3 biljard in economie, europa produceert 1,46 mln minder voertuigen, luchtvaart aan de beademing (van philips), italie loodst miljarden aan steunmaatregelen door de senaat en de olieprijs daalt. Het lijkt erop dat de beurs vooral beweegt op de geldprintknop en niet meer op bedrijfscijfers.

Mr Groeigeld zei

Dan moet je nog 122% stijgen (50%×60%=30% dan 30%x150%=45%).

Dat is mooi dat je portefeuille alweer groen kleurt! Die van mij moet is er bijna. Ik vertrouw de rally ook nog niet. Aan de andere kant kijken de beurzen wel altijd 9 tot 12 maanden verder, dus wellicht prijzen ze economisch herstel in. Samen met het ECB en FED programma zorgt dat wellicht voor de positieve stemming.

Anoniem zei

Zal echte prijsontdekking ooit terugkeren naar de markten zonder manipulatie van de centrale banken?? Is uw antwoord neen.Dan zitten we als dividendbelegger(buy&hold) op rozen. Is uw antwoord ja.Dan moet je NU cash aanmaken.Dit is beleggen geworden anno 2020 !!