12 maart 2019

Basisinkomen: kun je van €1000 per maand rondkomen?


Basisinkomen


In verschillende Europese landen zijn initiatieven gestart (zie o.a. hier en hier) voor een basisinkomen: een onvoorwaardelijk inkomen met de onderzoeksvraag "wat zouden mensen voor keuzes maken met een basisinkomen?" (daarover in een andere post meer). Een basisinkomen kun je op verschillende manieren realiseren:


Vanuit overheid of crowdfunding
Bij deze Europese initiatieven wordt vanuit de overheid of via crowdfunding het basisinkomen geregeld. Een bedrag van €1000 per maand (of rond die koers) lijkt een streefbedrag te zijn. In Nederland is de AOW voor een alleenstaande €1146 en voor stellen €787 per persoon, dus dat komt aardig in de buurt.

Bij elkaar sparen en aan jezelf uitkeren
Ook op dit vlak zijn al inspiratiebronnen te vinden. Gerhard Hormann (laatst was ik best trots toen hij hier een berichtje achter liet) doet al enige tijd een proef door zichzelf 5 jaar lang €1000 per maand uit te keren (met dezelfde onderzoeksvraag).

Passief inkomen
Met passief inkomen via bijv. royalties of boeken kun je een eind komen. Met mijn dividend-strategie ben ik eigenlijk ook een soort basisinkomen aan het opbouwen. Als ik de huidige lijn doortrek, zou ik over 12-13 jaar ongeveer €12k per jaar (gemiddeld €1000 per maand) aan dividend ontvangen. 

Aflossen
Ik berekende laatst dat we met het aflossen van onze hypotheek over 13 jaar zo'n €1000 per maand kunnen overhouden. Dat is niet echt een passief inkomen, meer een besparing. Als we daarna door blijven werken, is het echter wel geld dat we "over" hebben, waarmee we een basisinkomen-pot kunnen opbouwen.


Al met al lijkt €1000 per maand op verschillende vlakken een streefbedrag te zijn. De vraag rijst dan bij mij: zouden we vandaag de dag van €1000 per maand rondkomen? Wat zouden we daarvoor moeten laten?Besparingen


Onze huidige maandlasten zijn inmiddels gedaald naar €3400 per maand. Dat is met bijtelling van toeslagen (kinderopvang en HRA). Zonder hypotheek en kinderopvang krijgen we echter ook geen toeslagen meer. Bruto gaat het om bijna €3800 per maand.

Wat moet ik besparen om van €3800 tot €1000 aan maandlasten te komen:

 • Hypotheek weg (aflossen, -€940)
 • Geen pensioenopbouw van mijn vrouw (soort ZZP, -€240)
 • Minder tanken (we reizen immers minder, -€160)
 • Geen kinderopvang (-€400)
 • Geen cv-onderhoudscontract meer (-€14)
 • Geen uitvaartverzekering (-€13)
 • Weg met de loterij (-€13)
 • Van 2 naar 1 auto (minder verzekering/wegenbelasting, -€94)
 • Besparen op boodschappen (max. €70/week, -€100)
 • Alleen een basis zorgverzekering (-€43)
 • Nog wat besparen op onze energierekening (-€40)
 • Vrijwel geen huishoudbudget (-€700)

Hiermee kom ik net op €1000 maandlasten uit! Pfff, dat is wel een hele waslijst. Gek genoeg is alleen het huishoudbudget de enige besparing waar ik me van afvraag hoe we dat gaan doen. Daar draait immers heel ons huishouden met twee jonge kinderen op (wassen, verzorging, kleren, cadeautjes). Toekomst


Het voelt nog als op een houtje bijten (flink besparen, niet op vakantie), maar al met al vallen de besparingen me nog mee. Als we allebei zouden stoppen met werken en de kinderen het huis uit zijn, dan zou 90% deel van bovenstaande al behaald zijn. Zover is het echter nog niet. 


Zoals ik hierboven al schetste, zou ik over 12-13 jaar gemiddeld €1000 per maand aan dividend ontvangen. Ook het aflossen op onze hypotheek betekent dat we over 13 jaar zo'n €1000 per maand overhouden. Dus met iedere maand die we dan werken, kunnen we twee maanden aan basisinkomen opbouwen!


Terugkomend op de vraag van deze post: ja, wij zouden met €1000 per maand kunnen rondkomen, al zou het wel een hele uitdaging worden.

Deze post is natuurlijk niet bedoeld om mezelf op de borst te slaan, maar om aan te geven wat er zoal mogelijk is als je slim investeert (besparen, aflossen en beleggen). Natuurlijk ziet de wereld er in de toekomst anders uit, maar het geeft een enorm gevoel van vrijheid om deze afwegingen te kunnen maken.Zouden jullie met €1000 in de maand kunnen rondkomen? En wat moet je daarvoor dan laten?


12 opmerkingen:

Laila zei

Ik kom met 1000 euro rond mét bruto hypotheek zonder auto inclusief uitjes/kleding, exclusief onderhoud en vakantie.Als ik mijn hypotheek heb afgelost (nog 6/7 te gaan) komt ik met gemak geheel rond van dat bedrag en zou ik zelfs nog wat kunnen sparen voor de lange termijn.

Oh ja, ik ben volkomen gelukkig en heb niet het gevoel dat ik iets te kort kom. Just 'making my wants few':)

Mr Groeigeld zei

Zo, dat is knap Laila! Goed bezig.
Het valt mij ook op dat een bewuste levensstijl went en zelfs gelukkiger maakt. We kopen minder onzinnige dingen en waarderen de vrijheid die we hebben.

Enough is More | aka Jo zei

Dat lukt mij wel, auto kan ik dan wel vergeten, goedkoopst mogelijke zorgverzekering, strak menu's plannen en een minimaal budget voor kleding en uitjes. Maar het kan :)

Mr Groeigeld zei

Dan kunnen we elkaar de hand schudden: het is mogelijk maar dan wel met flink aangetrokken broekriem.
Leuke website heb je trouwens!

BescheidenBeurs zei

Ik benader het op een iets andere manier. Eerst kijk ik wat de vaste lasten zijn waar ik geen invloed op heb, zaken die ik wel moet betalen of ik nu wil of niet, denk aan:

- gemeentebelasting
- premie zorgverzekering
- eigen risico zorgverzekering
- vaste deel energienota

Vervolgens kosten die noodzakelijk zijn, maar waar ik wél zelf invloed heb op de hoogte van het bedrag:

- energie (verbruik)
- boodschappen (eten, drinken, shampoo, wc-papier, etc)
- vervoer
- kleding

De rest is luxe.

Mr Groeigeld zei

Dat is ook een goede manier. Dan moet je wel sommige posten splitsen, bijv. de vaste energiebelasting van het verbruik e.d.
De rest is inderdaad luxe, of gewenning aan luxe. Dat is het lastige aan besparen, je laat een deel los waar je aan gewend was.

Anoniem zei

Floortje Dessing vliegt helemaal naar Australie voor wat mooie beelden. Niet CO2 neutraal en zeker niet met een budget van 1000 euro p/m

Op naar een leven zonder baas zei

Ik herken een stukje van een lijstje maar je moet rekeninghouden met het feit dat zorgkosten vaak hoger worden. Gerhard komt ook met meer rond want zijn vrouw werkt nog. Ik heb gerekend wat ik kwijt ben aan vaste lasten en met toch een stukje reservering en kwam toch iets hoger uit. Namelijk eigen bijdrage ziektekostenverzekering, kosten medicatie die niet vergoed wordt loopt aardig op. Daar in tegen zijn mijn totale woonlasten weer een stuk lager namelijk 250 euro per maand ( opstalverzekering, onroerendgoed belasting, energie en water plus onderhoud). Al met al kwam ik ongeveer op 1400 euro.

Mr Groeigeld zei

Die €1400 is nog netjes! Om met €1000 per maand rond te komen is ook wel erg ambitieus. Het kan, maar we moeten er teveel voor laten.

Op naar een leven zonder baas zei

Wel geinspireerd ben nu aan het kijken of ik met 1500 euro kan rondkomen. Het verschil zit in de auto en woon-werkverkeer dat ik 100 euro meer nodig heb.

Unknown zei

Wij kunnen nu al van zo'n 1000 euro p/m rondkomen met z'n 2en. En dit voelt voor ons niet als "op een houtje bijten". Mijn inkomen is modaal bij 32 uur per week. Mijn vriendin werkt 20 uur per week. Per maand hou ik 60% over van mijn netto salaris. Heb zelf geen auto want ik rij zakelijk lease, dus dat gaat al van mijn salaris af.

Dit komt met name omdat ik altijd let op de vaste uitgaven. Elk jaar overstappen van energie en verzekeringen. Even snel een maandelijkse uitgaven overzichtje:

Boodschappen: 250,-
Onderhoud cv-ketel: 8,-
Verzekeringen: 23,- (inboedel, opstal, WA, ongevallen)
2x Zorgverzekering: 172,-
Energie: 25,-
Hypotheek: 300,-(bruto)
Inleg Bankspaarhypotheek: 183,-
Belasting (WOZ, riool, afval): 56,-
Belasting (waterschap): 28,-
2x mobiel abo: 20,-
Internet,tv,bellen: 60,-

Totaal: 953,-

Ben vast nog wel wat vergeten, maar ik laat de HRA ook 1x per jaar terug betalen wat er nog weer af gaat. Dus 1000,- euro p/m kan makkelijk. Als we 1200,- euro p/m zouden krijgen zou dat ruim voldoende zijn om niet meer te hoeven werken.

Mr Groeigeld zei

Kijk, dat is een mooi huishoudboekje. Qua zorgverzekering heb je alleen een basisverzekering neem ik aan?

Ik mis alleen nog de pinuitgaven (etentje, cadeaus, levensmiddelen etc). Zelf hebben we twee kinderen, dus kan ik het getalsmatig lastig vergelijken qua uitgaven, maar met z'n twee zou €1200 goed te doen moeten zijn. Uiteindelijk gaat het om keuzes maken.