30 december 2020

Jaaroverzicht 2020 (met dividend update december)

Het jaar is bijna voorbij, en wat voor een jaar. Hoe onrealistisch het in maart was toen Nederland op slot ging en hoeveel het leek op een science-fiction film, hoe ver zijn we er inmiddels aan gewend. Een dramatisch jaar natuurlijk vanwege alle overledenen en mensen die in financiële problemen zijn geraakt. Hopelijk dat we in 2021 deze periode weer achter ons kunnen laten en we weer echt persoonlijk contact kunnen hebben.

Op financieel/dividend gebied heb ik al eerder gezegd, dat ik 2020 als een verloren jaar beschouw. Ondanks dat, wil ik toch graag terugkijken naar mijn doelen die ik begin dit jaar heb gesteld. Welke heb ik wel en welke niet gehaald?


Plannen 2020


Allereerst, wat waren ook alweer mijn plannen voor 2020:

 • Minimaal €500 per maand inleggen in dividend-groeiaandelen
 • €2532 of 2835 EUR+USD aan forward dividend eind 2020
 • €500 plus netto besparing per maand aflossen op onze hypotheek
 • Elektra: 200 kWh totaal verbruik
 • Gas: 800 m3 verbruik
 • Persoonlijk: eten van minder vlees


Alleen het 2e doel heb ik niet bereikt, over de rest ben ik zelfs zeer te spreken! Laten ik ze eens doornemen aan de hand van onderstaande overzichten.


Financieel overzicht


Mijn algehele financiële terugblik heb ik samengevat in één plaatje (zie onder). Om de getallen gemakkelijker te vergelijken heb ik het weergegeven in procenten (met 31-12-2019 als 100%).Dit plaatje geeft wat mij betreft mooi weer hoe het 2020 financieel ging: waar vorig jaar de lijnen redelijk recht en voorspelbaar liepen, schieten ze dit jaar alle kanten op.


Vermogen


Ons totale vermogen is met ruim 9% gestegen. Dit komt voornamelijk door de inleg op onze spaar- en beleggingsrekening. Tot ons vermogen reken ik ons spaargeld en beleggingen, zonder overwaarde van ons huis. Ondanks dat het meer had kunnen zijn, op zich niet heel gek in zo'n vreemd jaar. Zeker als ik bedenk, dat dit inclusief de aankoop is van onze nieuwe auto.


Hypotheek


Onze hypotheek is 5% gedaald t.o.v. eind 2019:

 • Extra aflossingen: €6400
 • Daling bruto maandlasten: €27 (netto €14)
 • Netto besparing over de originele looptijd:  €4500 (€14 x 322 maanden)

Gemiddeld hebben we dus €533 per maand extra afgelost. Alleen in maart heb ik niets afgelost, omdat ik toen wat extra wilde inleggen op de beurzen. Wat mij betreft hebben we hiermee het aflossingsdoel gehaald.


Beleggingen


De waarde van onze beleggingen is afgelopen jaar met 9% gestegen t.o.v. eind 2019. De stijging komt echter voornamelijk door onze eigen inleg. De beleggingen waren namelijk zelf flink in waarde gedaald. Doordat we iedere maand blijven inleggen en ook het dividend herbeleggen, blijft het belegde vermogen dus groeien.

Winnaars en verliezers
Kijkend naar de top-3 winnaars en verliezers in mijn individuele aandelen krijg ik onderstaande lijstjes. Let op, dit is t.o.v. de aankoopprijs, niet van dit jaar.

Verliezers:

 • New Residential Investment (NRZ): -47%
 • Shell (RDSA): -38%
 • Prudent Financial (PRU): -29%
Winnaars:
 • Target (TGT): +167%
 • Williams-Sonnema (WSM): +72%
 • United Parcel Service (UPS): +55%

Deze resultaten laten zien dat goede spreiding belangrijk is. Zolang je meer stijgers hebt dan dalers, maak je een mooi rendement. Mijn portfolio is inmiddels weer goed in de zwarte cijfers, alleen jammer dat de daling van Shell nog flink op mijn portfolio drukt.


Dividend


December 2020
In december heb ik €284 aan dividend ontvangen. Dat is een mooie 13% stijging t.o.v. 2019. Deze maand had nog wel enkele speciale uitkeringen, maar toch een mooie stijging.
Er zijn ook nog wat dividend-wijzigingen aangekondigd:
 • New Residential Investment (NRZ): +33%
 • Realty Income (O): +0,2%
 • Pfizer (PFE): +2,6%
Al met al een prima maand dus.


Geheel 2020
 • Dividend heel 2020: €1823
 • Jaarlijks (forward) dividend: €1966 of 2257 EUR/USD (excl. belasting)
 • Yield on cost: 4,1%

Eind 2019 verwachtte ik dit jaar mini
maal €2330 aan dividend te ontvangen (het forward dividend van eind 2019). Hiervan moesten echter belastingen nog af, dus netto zo'n €2026. Met €1823 aan netto ontvangen dividend in 2020 zit ik er dus zo'n 10% onder. Helaas, het is niet anders.

Het plaatje hierboven (van het financieel overzicht) spreekt al boekdelen. Door de flinke dividendverlagingen, gedwongen verkopen en de dalende dollar zijn de forward dividendinkomsten dit jaar met zo'n 15% gedaald. Ik heb me er al bij neergelegd en richt me in 2021 vooral op kwalitatief goede aankopen.


Energie (gas en elektra)


Sinds vorig jaar hou ik ook ons energieverbruik bij op deze blog. In 2020 hebben we 3795 kWh verbruikt en 3584 kWh opgewekt (inclusief schatting voor komende dagen). Wow, zat ik even dicht bij mijn schatting van 200 kWh totaal verbruik (namelijk 211 kWh)! Bijna nul op de elektra-meter dus.

Qua gasverbruik was mijn schatting 800 m3. Daar zitten we met 710 m3 ruim onder. Ik verwacht dat we komend jaar weinig verder kunnen besparen. Als we ons huis verder isoleren en een zonneboiler gaan gebruiken, zou het nog verder omlaag kunnen. Ik zou het bijna een mooie uitdaging gaan vinden. Ten opzichte van toen we hier kwamen wonen (medio 2017) hebben we door isoleren en besparingen 74% gas op jaarbasis bespaard. Niet gek voor een huis uit 1950 met een gezin van vier.


Persoonlijk


Persoonlijke doelen deel ik hier normaal niet. Vooruit, omdat deze op de lijst van vorig jaar stond :-) Eind vorig jaar begon ik met een experimentje om minder vlees te eten. Omdat minder bij mij vaak niet werkt, ben ik all-the-way gegaan en ben ik inmiddels ruim een jaar vegetariër. Niet zozeer vanwege dierenwelzijn, maar meer vanwege mijn overtuigingen rond vlees, veehouderij en gezondheid. Ik voel me er prima onder en ook hier in huis is mijn gezin er helemaal aan gewend.


Samenvatting


Wat een jaar. Vreemd, naar en om snel te vergeten. Veel thuis gewerkt en veel negatief nieuws meegemaakt. Ondanks dat, ben ik toch zeer positief verrast als ik naar bovenstaande resultaten kijk: vermogen 9% gestegen, hypotheek 5% gedaald, beleggingen 9% gestegen en een mooie daling in het energieverbruik. Alleen het dividend-doel heb ik niet gehaald.

Met 2021 en allerlei vaccinaties in het vooruitzicht zie ik komend jaar erg positief in. Begin januari maak ik een post met mijn financiële doelen voor 2021.


Alvast de beste wensen voor 2021! Dat het vooral een gezond jaar mag worden waarin we weer normaler met elkaar mogen omgaan.Hoe was jullie 2020?8 opmerkingen:

Uitklokken zei

Hi Groeigeld, in een bijzonder jaar is de schade toch relatief meegevallen, vind je niet? Je komt er beter uit dan dat je er in bent gegaan :) Knap hoor, geen vlees eten. Hoe hou je dat vol?
De grafiek voor vermogen lijkt trouwens niet bij 100 te beginnen.

Mr Groeigeld zei

Zeker Uitklokken, daarom was ik ook positief verrast. Achteraf gezien had ik in maart vol op aandelen moeten gaan, maarja achteraf is alles gemakkelijk. Mbt de grafiek: dat klopt, de getallen gaan over het einde van de maand. Aangezien in januari mijn 13e maand wordt uitgekeerd, is dat meestal een leuke sprong tov eind december.

Geen vlees eten hou ik gemakkelijk vol. Veel groenten eten en soms wat vleesvervangers. Als je weet wat er allemaal in je vlees wordt verwerkt en gespoten, dan helpt dat ook mee ;-)

OpnieuwBeginnen zei

Prachtig energieverbruik voor een 1950 huis met vier personen. En dan ook nog negen procent rendement halen.

Uit de 2013 crisis bleek dividend uitkeren slecht te gaan. Ik ben benieuwd hoe het gaat nadat Corona nog langer gaat duren en het aantal faillissementen groeit.
Ik wens je succes en nog meer rendement in 2021!

Dividendbelegger zei

Je hebt prima standgehouden in 2020.

Met je overgang naar stabielere dividendbetalers nu en in de toekomst zullen de dividendinkomsten alleen maar gaan stijgen.

p.s. heb je al overwogen om een klein deel te beleggen in goud (veilig in Barrick Gold en/of Newmont) om een hedge te hebben tegenover de dalende dollar en de geldpersen die maar blijven draaien.

gr

Dividend Belegger

Mr Groeigeld zei

Goud heb ik kort naar gekeken, maar is inmiddels weer zo hard opgelopen dat het onverstandig lijkt. Hoe kijk je daar tegenaan?
Daarnaast levert goud geen dividend op, dus op termijn bouw je er weinig mee op (alleen koerswinst of -verlies).

Mr Groeigeld zei

Dankje, jij ook veel succes in 2021 gewenst.
Het dividend van veel bedrijven is in stand gebleven. De bedrijven die hebben gesneden zijn alweer aan het verhogen of hebben groeiplannen klaarliggen. Ondanks de flinke knauw lijkt het deze keer dus wel mee te vallen. Maar desondanks heb ik ervan geleerd, dat dividend niet heilig is. Iets om rekening mee te houden dus.

Dividendbelegger zei

als ik geen vertrouwen in goud en zilver had, had ik ze allang verkocht en niet een grote positie hierin gehad. Ik denk dat we pas aan het begin staan van een grote stijging (maar ik geen beleggingsadviseur en heb er geen verstand van :-) )

dividend betalen ze juist steeds meer met bijna elk half jaar een stijging van dubbele cijfers. Zelf Buffet koopt goud. Zonder je te hoeven verdiepen kan je kijken naar:

# Newmont (de grootste).
# Barrick Gold (nummer 2 en buffet belegd er in, maar ook de kleine kapitalist).
# Kirkland Gold.

Krijg je mooi dividend en zijn bedrijven die altijd wel blijven bestaan.

Lees verder wat betreft alles rondom edelmetalen op kitco.com

en is een mooie hedge voor een eventueel dalende dollar.

Mr Groeigeld zei

Bedankt voor de tips, ik zal er eens induiken.