10 december 2020

Overwaarde per leeftijdscategorie

Laatst had business insider weer een leuk artikel. Ze hebben onderzocht wat de hypotheekschuld en overwaarde is per leeftijdscategorie. Nu ben ik niet zo van het vergelijken, maar dit soort dingen vind ik wel leuk om te lezen.

Het onderzoek gebruikt de mediaan (doorsnede), oftewel dat punt waarop de helft van de huishoudens méér of minder hypotheekschuld en overwaarde heeft. Een gemiddelde wordt namelijk vaak vertekend door extremen.

Hieronder de getallen uit hun onderzoek (eigenlijk van het CBS overgenomen).Wat me opvalt, is dat de hypotheekschuld toe blijft nemen tot 45 jaar, waarna het de jaren erna flink afneemt. Op zich logisch, jongere generaties gaan groter wonen en nemen een grotere hypotheek. Blijkbaar ligt de top daarbij tussen de 35 en 45 jaar.

Bij de overwaarde zit er een flinke sprong naar meer dan een ton overwaarde bij de groep vanaf 55 jaar. Dit komt (volgens business insider) vooral door de afgenomen hypotheekschuld uit het bovenste plaatje. In vergelijking tot eerdere jaren zijn ook jongeren erop vooruit gegaan. Dit komt mede door de verplichte aflossingen van hypotheken, samen met de toegenomen huizenprijzen.


Waar staan wij ergens in de grafieken? Qua hypotheekschuld klopt het aardig met onze leeftijdscategorie (35-45 jaar). Qua overwaarde zitten wij al rond de categorie 75-85 jaar. Dat komt mede door:
  • investering van de overwaarde van ons vorige huis voor een lagere hypotheek
  • onze regelmatige aflossingen
  • de flinke prijsstijgingen van de afgelopen jaren 

Ondanks dat we weinig hebben aan een dergelijke vergelijking (iedere situatie is anders en het is een papieren overwaarde), is het wel een leuk kijkje in verschillende leeftijdscategorieën. Mooi dat we een flinke overwaarde hebben, gelukkig voelen we ons nog geen 75 jaar :-)


Waar zitten jullie in de grafieken?

13 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik zit in de categorie 45-55, maar dat ook pas minder dan 2 maanden. Wat betreft de hypotheekschuld zit ik aan de hoge kant, laten we zeggen een ruime 350k. Gelukkig zit ik wat betreft de overwaarde ook aan de ruime kant, gezien deze ruim 300k bedraagt op cijfers van een jaar oud. Ik verwacht een nieuwe verbetering begin 2021.

De hypotheek is in zijn geheel aflossingsvrij tegen een zeer gunstige rente. De schuld/marktwaarde-verhouding levert daarbij een forse korting op. Mijn vermogen rendeert harder (zoals bij velen) dan die rente, dus aflossen is zinloos. Met een maandelijkse bruto hypotheeklast van ruim onder de 600 euro kan er prima gespaard worden voor aflossing wanneer het moment daar is (extreme rente-stijging of een verkoop).

Deze situatie is niet motiverend om te verhuizen, wat toch wel eens lonkt. Laten we maar zeggen dat het goed is wanneer je eerder onafhankelijk zou willen zijn :)

Mr Groeigeld zei

Dat is een mooie overwaarde. Bovenstaande betreft een mediaan dus er zijn ook hele volksstammen met meer (en minder) overwaarde.

Ondanks dat een volledig aflossingsvrije hypotheek met de huidige rente interessant is, betaal je toch iedere maand €600 aan rente. Dat is €7000 per jaar die je weggeeft, terwijl je hypotheek er niet door afneemt.

Paul zei

Dat zou geen enkel probleem moeten zijn als het huis in waarde stijgt. Daarmee is het afbetalen 'gegarandeerd'. Vergeet ook niet dat dit een manier is om vermogen niet in stenen vast te hebben zitten, maar op je rekening. Dat is ook wel iets waard

Kees zei

Hoi, ik zit nog in de categorie 45-55 jaar maar kruip al richting de volgende categorie. Gelukkig heb ik door stug af te lossen en regelmatig wat te beleggen een positievere uitslag dan de gemiddelde Nederlander. Leuk dat je dit soort grafieken met ons deelt.

Mr Groeigeld zei

Klopt, áls je huis in waarde blijft stijgen. In 2007/2008 hebben we geleerd dat dat ook opeens anders kan lopen.

Mr Groeigeld zei

Graag gedaan. Ook wij spreiden zoveel mogelijk: zowel beleggen, aflossen als sparen. Mocht een categorie tegenvallen (vb huizenmarkt stort in of hogere rentes waardoor aandelen onderuit gaan) dan heb je altijd nog wat anders opgebouwd.

Anoniem zei

Klopt goed de grafiek. Ik zit op 300k waarvan 150k afgelost. Lftd 57. Interessante grafiek. Mvg Rob

Paul zei

Zoals de meneer het nu schetst heeft hij met een waardedaling van 40% nog geen restschuld. Dan begrijp ik de keuze voor aflossingsvrij persoonlijk best wel.

Anoniem zei

Hier 25-35 jaar met ~200k overwaarde na 5 jaar eigendom... vind het echt bizar hoe de waarde zich ontwikkeld. Kun je niet tegenaan sparen, ikke niet iig.

Anoniem zei

Sorry, ik bedoel 200 kEUR woz groei. Bijna 300 kEUR overwaarde

Ab zei

35-45.
Hypotheekschuld huidige woning 0,-
Woningwaarde +- 400k

Eind volgend jaar hopen we een nieuwbouwwoning te betrekken, dan een hypotheekschuld van zo'n 312k, en een woningwaarde van zo'n 760k

Wat dat betreft wedden wij behoorlijk op 1 paard. Dat is eigenlijk een weinig rustgevende gedachte.

Mr Groeigeld zei

Zo, dat is flink. 300k in 5 jaar sparen wordt wat lastig...;-)

Mr Groeigeld zei

Ondanks het gokken op 1 paard is het wel een goede keuze zo te zien. Wij wedden liever op meerdere paarden tegelijk (beleggen, sparen en aflossen). Maar ook met een hypotheek van €0 zou ik lekker slapen hoor.