25 december 2020

Weer een mijlpaal (+ fijne feestdagen)

Yes, weer een mijlpaal om af te vinken: de bruto maandlasten van onze hypotheek zijn gedaald naar onder de €900. Al eerder had ik besloten om mijn lange termijndoelen op te delen in kleinere stappen. Dat is beter voor mijn motivatie. Een hypotheek van een paar ton aflossen klinkt namelijk leuk, maar gaat vooral over een plan maken en daar aan vast houden. Een marathon dus, geen sprint.

Waarom hou ik de bruto en niet de netto maandlasten bij? Omdat ik denk dat op termijn de HRA helemaal gaat sneuvelen. Dat kan bijna niet anders met de enorm lage rentestanden op langere termijn.


Hieronder het plaatje van onze hypotheek, als we ons aan ons aflosschema houden (de groene lijn). Hierin zie je dus al een flink verschil met wanneer we niets extra zouden aflossen (blauwe lijn). Als we niets extra aflossen, zijn we maar liefst 12,5 jaar langer bezig en betalen we €50k meer aan bruto rente. De moeite waard dus.Bovenstaande laat al zien dat hiermee een enorme versnelling ontstaat door het sneeuwbaleffect. Als ik onze maandlasten uitzet in stapjes van afgerond €100, krijg je onderstaande plaatje.


Ook hier is mooi de versnelling in de maandlasten te zien. Zonder extra aflossingen betaal je voor een annuïtaire hypotheek dezelfde bruto maandlasten als in de eerste maand. Nu zie je dat iedere €100 verlaging steeds sneller plaatsvindt. De laatste twee jaren dalen de bruto maandlasten zelfs met €100 binnen 1 jaar!


Enn mooie kleine mijlpaal om te vieren dus. Hoe staat het met jullie aflos-mijlpalen?


Nog hele fijne feestdagen!8 opmerkingen:

Paul zei

Ik ben het met je eens dat verlaagde maandlasten erg fijn zijn en je helpen op verschillende vlakken. Goed bezig dus. Wel een opmerking: "Als we niets extra aflossen, zijn we maar liefst 12,5 jaar langer bezig en betalen we €50k meer aan bruto rente. De moeite waard dus."
Dit vind ik dan net te kort door de bocht. Je laat hier de opportunity cost van het aflossen weg, dus alhoewel 50k klinkt als een groot bedrag (is het ook!) Mag er niet ontbreken dat er alternatieven zijn die een redelijk alternatief zijn.
Buiten dat detail; goed bezig met je plan, resultaten komen langzaamaan binnen!

Uitklokken zei

We hebben niet echt aflos-mijlpalen. Elk jaar een beetje extra aan aflossingen, maar niet heel erg veel. We willen namelijk ook beleggen en je kan je geld maar één keer uitgeven.

OpnieuwBeginnen zei

Gefeliciteerd. Mijn ervaringen waren dat het echt een enorm doorzettingsvermogen kost. Niet door je omgeving begrepen. Succes met de volgende mijlpaal en volhouden dus.

Mr Groeigeld zei

Alle kleine beetjes helpen. Ik snap ook je afweging met beleggen.

Mr Groeigeld zei

Dankje. Het kost inderdaad redelijk wat doorzettingsvermogen. Met onze omgeving hebben we het er niet echt over, maar gezien de besparing die het oplevert, motiveert het wel.

Mr Groeigeld zei

Dat is geen detail, je hebt een goed punt. Er zijn zeker alternatieven die wellicht meer rendement behalen.

We kiezen bijvoorbeeld voor zowel beleggen als aflossen om zaken te spreiden. Op de beurs kun je goed rendement halen, maar de extra aflossingen leveren ons een gegarandeerde 2% rendement op. Verder besparen we die 50k rente alleen door eerder af te lossen, we lossen niets meer af dan de totale hypotheeksom.

Dus ja, er zijn ook opportunity cost, het voelt echter voor ons niet goed om nog meer in andere beleggingen/investeringen te stoppen.

Mooi Dividend zei

Gefeliciteerd! Het voelt inderdaad altijd goed wanneer weer een mijlpaal wordt gerealiseerd. Ik reken zelf ook vanuit de bruto lasten, want dit is het bedrag dat elke maand van de rekening wordt afgeschreven.

Zelf lossen wij op dit moment niet extra af, omdat we volgend jaar in juni de overdracht van onze nieuwe woning hebben en we het geld liever nu achter de hand houden om alle bijkomende kosten te denken zonder de spaarbuffer aan te spreken.

Met de grafiek maak je wel mooi inzichtelijk dat bij extra aflossen ook een sneeuwbal effect ontstaat door het omzetten van de rentekosten in extra aflossingen en dus extra vermogen.

Mr Groeigeld zei

Verstandig, je kunt dat geld nu beter oppotten voor je nieuwe woning.
Die grafiek werkt wel lekker motiverend ja, alleen duren de eerste stappen zoooo lang ;-)