14 maart 2020

Geen extra hypotheek aflossing komende maandenHet is bar en boos in de wereld. Mensen vechten in winkels om toiletpapier, hamsteren flessen water en desinfecterende zalf is online te koop voor €100 per stuk. Landen gaan op slot, waarschijnlijk sluiten binnenkort scholen en zit ik ook thuis te werken. Beurzen zijn 25-30% in 2 weken gedaald met afgelopen donderdag bijna de grootste daling aller tijden. Gekkenhuis.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het ook erg dat mensen overlijden en ziek worden. Laat ik dat voorop stellen. Maar overdrijven we niet een beetje in onze reactie? Als we het nu eens geen naampje hadden gegeven, waren we ons dan ook zo enorm bewust geweest dat dit meer was dan een heftige griepgolf?

Maar goed, naast alle gekte is er ook wat nuchterheid nodig. De komende maand(en) los ik niets extra's af op onze hypotheek. Pardon? Ja, jullie lezen het goed.

Afgelopen weken heb ik regelmatig extra plukken aandelen bijgekocht. Dat wil ik komende weken blijven doen, want dit zijn uitgelezen kansen. Hoe erg de beurzen nu ook op hun gat liggen, uiteindelijk komt er een keer herstel. Zeg nou eerlijk, Shell tegen €12 is toch bijna niet te weerstaan? En zo kan ik nog tig bedrijven opnoemen.

Voor de doemdenkers onder ons: ja het kan nog erger worden. Maar waarom kochten we dan wel vorige maanden aandelen of ETF's tegen 30% hoger prijzen en zou je nu twijfelen?

Door de extra aankopen is onze buffer wat lager geraakt dan normaal. Ook wil ik liever niet onze deposito aanspreken (ik hou wel van een beetje spreiding). Door komende maand(en) niet extra af te lossen op de hypotheek, houden we wat extra geld over. Om onze buffer aan te vullen of om extra aandelen/ETF's te kopen.


Wat doen jullie, wachten op een bodem of gewoon blind inleggen? Of alles verkopen?

28 opmerkingen:

Wim zei

Shell is inderdaad afgestraft en 12 euro lijkt goedkoop maar wat ga je doen met je aandelen Shell als men het dividend verlaagt ?

mariimma zei

Ik doe hetzelfde. Behalve dan Shell kopen. Dat vind ik niet de beste keus op de langere termijn. Een economische crisis zal wel weer overwaaien, maar een milieucrisis komt misschien wel nooit meer goed.

Tobias zei

Ook plukjes blijven kopen. Ik twijfel wel welke aandelen nu verstandig zijn. Shell voor de lange termijn lijkt mij niet verstandig.

Mr Groeigeld zei

Sinds 1943 hebben ze het dividend niet verlaagd, dus ik verwacht nu ook niet. De lage olieprijs is tijdelijk, dus de lagere inkomsten ook.

Harry van Deelen zei

Inmiddels is er in het Erasmus Rotterdams Academisch ziekenhuis de ontdekking gedaan dat er een anti- lichaam ontdekt. Dit zou kunnen betekenen dat veel eerder al dit virus is langs gekomen ik herinner u aan jaren geleden toen de zgn griepprik niet werkzaam was. Men ging uit van een andere stam. Misschien was dit toen s pré corona. Indertijd stierven er ook veel senioren en zieken.

Mr Groeigeld zei

Shell was ook maar een voorbeeld ;-) Er zijn uiteraard genoeg andere aandelen die nu erg interessant zijn.

Mr Groeigeld zei

Zelf heb ik 1 plukje Shell bijgekocht, maar meer wil ik ook niet nemen. Ik kijk vooral naar welke sectoren ik wat minder heb.

Mr Groeigeld zei

Ik las het ja. Laten we hopen dat er snel een werkend medicijn wordt ontwikkeld.

PetraH zei

Als arts zeg ik: nee, dit is níet gewoon maar een griepje. Bij een griepje heb je niet, zoals in Italië, dat de intensive cares in de hele regio zo vol liggen dat de artsen moeten kiezen welke patiënt de meeste overlevingskansen heeft en dus op de IC mag liggen, en welke patiënt dood zal gaan.

We moeten af van het idee dat dit gewoon maar een griepje is, want dat zorgt ervoor dat mensen zoals jij het te licht opnemen.

Bescherm de kwetsbaren en doe gewoon voorzichtig. Hopelijk is het over een paar weken beter onder controle, maar tot die tijd: gedraag je als een verantwoord, sociaal persoon en hou afstand.

Unknown zei

Mr groeigeld is waarschijnlijk werkzaam in de financiën sector, en zit veilig thuis , de ambtenaren , artsen en dienders mogen risico lopen . En onze kinderen zijn niet kwetsbaar . Breda gezonde jongen van 16 licht op de IC? Struisvogelpolitiek is levensgevaarlijk op dit moment . Wat heeft u aan geld als je doodziek wordt ?

Unknown zei

Overdrijven we niet een beetje??? Een beetje veel bedoeld u....

FransT zei

Een voorbeeld van een intentie / trend zoals beschreven staat in de volkskrant van zaterdag 14 mrt 2020: ‘de elite voelt zich niet meer geroepen te helpen’

Anoniem zei

Als jullie het hebben over plukjes Shell, gaat het dan over enkele tientallen of worden er dan 500 stuks aangekocht? Gewoon even benieuwd

johan zei

Sinds wanneer kun je 1 aandeel kopen.
Minimale inleg van af 5000€.

johan zei

Groeigeld....maar niet mijn geld.
#justsaying

Mr Groeigeld zei

Petra, ik neem het zeker niet licht op. Ik vind alleen dat de wereld wat overdreven reageert, oa door hamsteren. Verder ben ik het helemaal met je eens: laten we dit goed aanpakken zodat we het onder controle krijgen.

Mr Groeigeld zei

Helaas, ik werk iedere dag intensief met 120 mensen samen, niet in de financiele sector.

ton zei

mooi om maandag weer eens wat oude shell bij te kopen lijkt een echt volksaandeel

ton zei

Laten we het serieus nemen maar elkaar gek maken is wellicht een brug te ver.

ton zei

tegen deze koers 1000 of misschien wel een veelvoud

Uitklokken zei

Ik hoop dat de "echte" economie niet al te harde klappen krijgt. Buren van mij zitten al zonder werk (toerisme- en entertainmentsector). Ik zit zelf nog veilig (IT), maar ik houd mijn hart vast voor anderen. En er is niks dat ik er aan kan doen... Behalve aardig zijn :)
Dat je nu aandelen koopt in de dip kun je natuurlijk doen, maar is dat niet ook markt timen?

Mr Groeigeld zei

Precies. Zoals ik al zei: laten we hopen dat het snel onder controle komt. Zeker voor de mensen die er nu ziek van worden en zorgen hebben over hun leven en werk. De rest is bijzaak.

Nu kopen is inderdaad deels timen, maar het moment verschilt niet eens zoveel van wanneer ik normaal inlegde.

Wim zei

Dat is geen antwoord op mijn vraag.
Verwachtingen hoeven niet uitte komen.
shell zou zijn dividend kunnen verlagen
Oci petrol doet dividend cut van 0.79 naar 0.11
en wat ga je dan doen met dat aandeel

Mr Groeigeld zei

Dan zou ik een deel verkopen en een deel aanhouden. Het dividend is nu 11%, dus al wordt het gehalveerd dan hou je nog 5,5% over.

Unknown zei

Precies!
Halvering van het dividend betekent nog steeds 6% dividendrendement. Nog steeds goed. Bedenk TINA!
En.....
Daarbij extra koers potentieel

Mr. Robot zei

Ik ga gewoon door zoals ik al ging. Sterker nog heb er even 1k extra tegenaan gegooid.

Voor de rest zorg goed voor jezelf en voor elkaar. Laten we dit samen overwinnen.

Mr Groeigeld zei

Het lijkt nu echt een bodemloze put te zijn. Nog nooit gezien dit. Zorg dat je gezond blijft.

Anoniem zei

Zo'n vierduizend doden in Noord-Italie op dit moment en het groeit met de dag. Ja, we overdrijven natuurlijk. Griepgolf natuurlijk...alsof we dat ooit tegen elkaar hebben gezegd.

Belachelijk dit.