24 maart 2020

Zorgt deze crisis voor iets positiefs?Allereerst: ja, ook ik heb deze Corona-crisis onderschat. In het begin dacht ik, dat het binnen een paar maanden zou overwaaien. Nu weten we inmiddels beter. Dit raakt complete gezinnen, bedrijven en de hele wereld(economie). Iets om bijna depressief van te worden, maar toch zie ik ook lichtpuntjes.

Want overal om me heen hoor en zie ik goede initiatieven. Op 183 radiostations speelde you'll never walk alone", er zijn allerlei initiatieven om oma's en opa's in verzorgingstehuizen te vermaken en buren zorgen voor elkaar. Ook ik merk dat de samenhang met onze buren meer wordt. Verder zijn er allerlei tv providers die gratis pakketten openstellen (niet geheel zonder eigen belang trouwens).

Daarnaast merk ik nog een verandering. Omdat mensen nergens heen kunnen (pretparken etc. zijn gesloten), slaat een soort functionele verveling toe. Waar we voorheen stad en land afstruinden naar winkelcentra, pretparken en ander vermaak, moeten we het nu thuis met elkaar doen. Samen optrekken, meer in de tuin werken, nieuwe of oude hobbies oppakken, sporten, spellen spelen. We doen een stapje terug in ons vermaak-niveau. Geen ideaal facebook-leven meer, maar gewoon blij zijn met wat we wel hebben en dat we nog gezond zijn.

Zou dat een positief resultaat kunnen zijn van deze crisis? Dat we een stapje terugdoen in consumeren en entertainment. Iets wat vaak normaal is voor mensen die funanciƫle onafhankelijkheid nastreven, maar wellicht een openbaring voor de rest van de mensen?

2 opmerkingen:

stella is zuinig zei

Ook Aaf van Zuinigaan stelde deze vraag en kreeg een boel vervelende reacties. Het is ook een lastige vraag omdat er zo ontzettende veel niet goed gaat. Toch denk ik dat we met elkaar ook moeten kijken naar de dingen die nu wel goed gaan, want dat geeft een mens misschien wel wat moed in deze bange tijden. Ik winkelde al lang niet meer, dat mis ik dus niet. Ik hoop dat meer mensen straks inzien dat je ook andere dingen kan doen dan shoppen in je vrije tijd die leuk en duurzaam zijn. Mensen staan nu sneller klaar voor anderen en ook daarvan hoop ik dat dat iets blijvends is. Wat ook positief is, is dat veel ouderen ineens de wondere wereld van internet en sociale media hebben leren ontdekken en dat we allemaal heel snel creatief hier mee geworden zijn om onze sociale contacten te kunnen onderhouden, thuis te werken en zelfs thuisscholing te geven. Voor alle ouders die nu met hun kroost thuis zijn: petje af, enne … docent zijn is een geweldig vak toch?

Mr Groeigeld zei

Fijn dat je het positief oppakt Stella! Nav je berichtje heb ik haar post gelezen, ongelofelijk hoe sommige mensen opeens negatief reageren (ook op mijn blog) over een positief bedoeld iets. In deze crisistijd mogen we ons best afvragen of er ook lichtpuntjes zijn. Hopelijk zijn de positieve punten blijvend.