9 maart 2020

De bom is gebarsten
Na 11 jaar bull-markt is het dan eindelijk gebeurd: de bom is gebarsten. Waar de markten de afgelopen weken/maanden weinig aantrokken van het Corona-virus, zakten ze vorige weken al door de knieën. Waar de dalingen van toen nog geleidelijk verliepen, crashte afgelopen zondag onverwacht de olieprijs door de olie-ruzie in OPEC. In korte tijd dus twee zwarte zwanen in de beleggingswereld, een redelijk ongekend fenomeen.

Vanmorgen voorbeurs zakte Shell maar liefst 21%. In mijn (relatief korte 6-jarige) beleggingstijd heb ik dat nog nooit meegemaakt. Een paar jaar geleden was ik erg blij toen ik Shell onder de €20 kon oppikken, nu staat het op €15. Letterlijk alles gaat nu in de kliko, het lijkt erop alsof we de hele 11-jarige bull-markt uitkotsen. Het moest een keer gebeuren, maar fijn is het als buy&hold belegger niet natuurlijk.

Had ik dit kunnen zien aankomen? De reactie op Corona wel, maar de crash in de oliemarkt zeker niet. Dus zo zie je maar weer, dat je als particuliere belegger altijd achter de feiten aanloopt.

Hoe lastig het ook is, als dividend-groeibelegger heb ik nu één voordeel: totale uitverkoop! Waar ik vorige week al voorzichtig keek naar koopjes, is het deze week helemaal uitverkoop. Dividend-rendementen schieten omhoog van 3% naar met gemak 5 tot 6%, of in Shell's geval zelfs 11%. Zoals gezegd: ongekend.

Er vanuitgaande dat de markten binnen een paar maanden of jaar opkrabbelen, zijn dit unieke kansen. Ik laat de markten even uitrazen en koop af en toe plukjes bij. Daarvoor spreek ik wat reserve spaargeld aan. Want immers schreef ik vorig jaar al, dat je altijd stug moet blijven inleggen als de markt crasht. Het voelt nu heel verkeerd, maar ik weet zeker dat ik er over 5 of 10 jaar erg blij mee ga zijn.


Wat is jullie aanpak komende weken/maanden?

18 opmerkingen:

An zei

Be fearfull when others are greedy, be greedy when others are fearfull. Volgens mij liggen er momenteel mooie kansen, dus buy,buy,buy ....

Uitklokken zei

Het komt allemaal goed. Het is geen unieke situatie. Dit komt vaker voor. Gewoon doorgaan met je lange termijn investeringsplan.
Shell klinkt nu wel extra goed om te kopen.

Mr Groeigeld zei

Precies. Beetje getrapt instappen en over een tijdje weer herstellen.

Mr Groeigeld zei

Drie keer raden wat ik vandaag heb bijgekocht ;-)

Mr Groeigeld zei

Mocht iemand trouwens niet anoniem kunnen reageren, mail me dan even op groeigeld@gmail.com
Ik zie daar de laatste tijd af en toe problemen mee. Heeft iemand daar vaker last van met Blogger?

Bomax zei

Ongekend idd hoe Shell vanmorgen opende. Met de jarenlange onafgebroken dividend historie van Shell sinds 1943 is dit een grote kans. Het dividend moet dan wel in stand worden gehouden anders zijn de rapen echt gaar... Aan de andere kant zal door Corona de komende weken de markt nog meer gaat dalen, daardoor keus te over. Het blijft overigens opmerkelijk dat men er nu voor kiest om uit te stappen, uit angst voor wat? Dat de wereld kapot gaat en de stijgende trend na decennia toch echt eens zal eindigen?

de kleine kapitalist zei

Ondanks dat de olieprijs echt nog verder kan zakken ($20) heb ik vandaag 25 aandelen Shell bijgekocht. Wellicht te vroeg, maar het is moeilijk te weerstaan. Ik heb ook overwogen om een langlopende put te schrijven.

Het belangrijkste argument is dat de veroorzaker, Saudi Arabië, zich een langdurige lage olieprijs niet kan veroorloven. Rusland kan het minstens 6 jaar volhouden. De duurdere Amerikaanse schalieolie is de pineut. En China is als importeur de lachende derde. Die beurs staat YTD alweer in de plus. De vraag is of het dividend van Shell houdbaar is. In 2016 lukte dat wel, maar toen lag de gasprijs, waar Shell sterk in is, hoger. Met een olieprijs van $30 neemt de kasstroom af met 35%. Het aandeleninkoopprogramma werd al vertraagd. Daarbij zal Shell investeringen moeten uitstellen, activa tegen een lage prijs verkopen en mogelijk de schuldgraad tegen de wens in op laten lopen. Allemaal niet leuk. Ik verwacht dat de wat kleinere Amerikaanse schalie olieboeren op de fles gaan, Saudi Arabië eieren voor hun oliegeld kiezen en de prijzen weer wat stijgen.

Afgelopen vrijdag heb ik rond AEX 530 gas gegeven door extra aandelen in te kopen. Mijn volgende pakketje staat klaar als de prijs daalt naar AEX 470. Daar zijn we al bijna. Als we daarna blijven dalen dan zal ik het gaspedaal blijven indrukken. De kunst is om dat gedoseerd te blijven doen, want het kan altijd lager en de peut is op een bepaald moment natuurlijk op. Mochten we weer gaan stijgen dan keren we terug naar de reguliere maandelijkse inleg. Ik heb van tevoren over dit scenario nagedacht en nu vasthouden aan het plan :).

Anoniem zei

Shell vind ik een te fout (niet groen) bedrijf om in te beleggen. Maar er zijn andere koopjes, genoeg!

@DutchRN zei

Ik ben ooit in 2000 begonnen met beleggen via een EFT. In 2001 was er crash, niets veranderd, na 9/11 was de beurs dicht en verloor ik 30% van mijn portfolio. Toen ook niets veranderd. Nu ook niet. Ik heb niet ingelogd om te kijken en dit ga ik ook niet doen. Ik kijk 1x per jaar in december voor de belasting aangifte. Beleggen gaat over de lange termijn.

Mr Groeigeld zei

De timing van de reactie is opmerkelijk. Normaal lopen de markten vooruit op de impact, het lijkt er nu op de men de kop in het zand had gestoken.

Mr Groeigeld zei

We hebben precies dezelfde aanpak DKK, mooi om te lezen. Gewoon met kleine beetje instappen (gas geven) en rustig blijven.
Olie staat nu alweer op +8% zie ik. Over een maandje zal er vast wel een goede deal liggen. Shell zal waarschijnlijk het inkoopprogramma stoppen of minder snel laten aflopen. Als ze snijden in het dividend worden ze zeker gelyncht.

Mr Groeigeld zei

1x per jaar is wel erg knap, daar ben ik te nieuwsgierig voor ;-) Ik zie het als een mooie oefening, plus als ik wil inleggen zal ik toch moeten kijken.

Mr Groeigeld zei

Zo heeft ieder zijn eigen afwegingen. Genoeg andere groene koopjes om nu op te rapen.

Dividendbelegger zei

ik heb mijn put opties op de AEX met 100% winst verkocht en daarmee Texas instruments en Lowe gekocht.

Bomax zei

Gezien hoe gisteravond een half uur voor het slot even 1.5 biljoen erin gepompd werd op de Amerikaanse beurs? Waanzinnige ontwikkelingen.

Mr Groeigeld zei

Ja ik zag het, ongelofelijk. De US beurs ging van een klein plusje naar +10% in 30 minuten. Vooral financials werden gekocht zo te zien, sommigen in mijn porfolio schoten 15% omhoog.

Bomax zei

Ondanks dat neem ik aan dat de Amerikaanse beurs nog veel meer klappen gaat krijgen en dat die stijging binnen een week weg is. Corona is daar pas net begonnen...

Mr Groeigeld zei

Ze nemen daar geen halve maatregelen, dus misschien valt het nog mee in de US. Het wordt tijd dat de beurs een bodem gaat vormen.