28 februari 2020

Corona-impact: wat en wanneer bijkopen?


Een extra blog-post vandaag i.v.m. de Corona-perikelen. Normaal plaats ik iedere 5 dagen een post, maar de huidige correctie vraagt om wat spiegeling. Voordat ik over geld ga praten: laten we vooral hopen dat alle zieken snel weer beter worden en er minder mensen overlijden. Dat is prio 1 natuurlijk.

Kijkend naar mijn portfolio: ik ben een buy-and-hold belegger, dus ja, ook mijn portfolio ligt aan duigen. De 17% papieren winst is inmiddels geslonken tot 4% winst. Waarschijnlijk gaat hij vandaag de min in. Wat doet dat nu met mij? Vrij weinig eerlijk gezegd. Ja, het is balen dat ik deze papieren winst niet meer heb. Echter om die te verzilveren had ik alles moeten verkopen, met de nodige kosten, plus de vraag wanneer je dan weer instapt. Ik blijf bij mijn plan.

De grote vraag is nu echter: wanneer doe ik extra aankopen en wat koop ik dan bij? Waar het afgelopen maanden zoeken was naar ondergewaardeerde aandelen, liggen de koopjes nu voor het oprapen. Als ik mijn wish-list erbij haal, is bijna alles interessant:
  • AEX: -14% in 1 week
  • Shell: -20% (normaal gemiddeld €25, nu tegen €20)
  • ASML: -13% (top €292, nu €255)
  • Veel dividend-rendementen in de US ruim boven de 3,5%.

Zoals ik al eerder schreef, zijn de beurzen af en toe een soap. Ja, bedrijven zullen tijdelijk last hebben van het virus (toeleveranciers die niet meer kunnen leveren, etc). Maar de reactie die er nu is, is wat overdreven en de markt begint oversold te raken. Bij 95% van de bedrijven zal het dividend in tact blijven aangezien het een tijdelijke last is. Nu inleggen in de beurs betekent dus flinke dividend-rendementen en een verlaging van mijn yield-on-cost. Ik krijg de nijging om al wat plukjes bij te kopen en dus deze en volgende maand meer in te leggen dan  gebruikelijk. Risico is natuurlijk dat ik een vallend mes probeer te vangen.


Wat zouden jullie doen: nu extra instappen? Zoja, welke aandelen/ETF's staan op jullie lijstje?

24 opmerkingen:

Anoniem zei

Over een kleine maand wordt het een mooie tijd om in te stappen.

Jessica zei

Ik heb ook Shell bijgekocht maandag en ik denk erover om Disney en ING te kopen. Jammer dat we geen glazen bol hebben waarin we zien hoe lang het nog verder daalt.

Gizzmo zei

Waarom over een kleine maand pas? Markt valt moeilijk te timen...

Siebrie zei

Ik heb net divers bijgekocht (pensioenspaarplan, in Belgiƫ). Of het nog verder gaat zakken weet ik niet, maar het zal uiteindelijk allemaal wel weer omhoog gaan.

Anoniem zei

Ja, de glazen bol en het toverstafje !

Kees zei

Hoi, ik heb wat spaargeld opgenomen en tezamen met de maandelijkse inleg geinvesteerd in Shell, Besi, Molson Coors Brewing, Kimco en wat calls Aegon en ING voor maand juni. Voorlopig doe ik nu niets meer en blijf lekker afwachten. Komende maanden komen de dividenden weer binnen.

Anoniem zei

rustig,rustig iedereen.Niemand weet welke kant het opgaat! Jaag elkander niet op. Ik volg enkele technische (amerikaanse) analisten.Ook daar geen sluitend antwoord want het is nog veel te vroeg. Waar ze wel allemaal het eens mee zijn. DE TREND IS GEKEERD.

Mr Groeigeld zei

Tja als we dat hadden, dan waren we nu waarschijnlijk niet aan het bloggen ;-)

Mr Groeigeld zei

Dat moge duidelijk zijn. De lucht is er wel zo'n beetje uitgeperst zegt mijn gevoel. Misschien een paar daagjes nog, daarna weer wat herstel.

Mr Groeigeld zei

Mooi dat je bent ingestapt. Ik heb ook de neiging om flink in te stappen, maar ga het toch stapsgewijs doen om te spreiden.

Bomax zei

Het is uiteraard niet te voorspellen hoe het zich gaat ontwikkelen. Wel spijtig dat we de virtuele winst vlot zien verdampen, maar het hoort erbij. Toch geeft het mij persoonlijk een somberder gevoel. Blijf bij je plan. This will pass :-)

Mr Groeigeld zei

Uiteindelijk gaat het gewoon weer omhoog. Misschien duurt het een (half) jaartje tot we op sezelfde niveaus zijn, maar met tussendoor inleggen ben je mooi spekkoper.

Dividendbelegger zei

Toch maar wat ingekocht:

BMY
SBUX
VIAC

en tot slot een put geschreven op RD december2020 20 euro. Voor 20 euro wil ik tzt best 100 stuks RD toevoegen aan mijn portefeuille.


En als de koersen volgende maand nog lager zijn koop ik nog meer in. En dat maand naar maand naar maand..

ps als iedereen verkoopt, moet je hebberig zijn (hoorde ik ooit een oude baas zeggen)..

Tim zei

Vandaag 3m bijgekocht, stond al tijden op mijn watchlist en nu leek mij het juiste moment in te stappen voor 135€

Mr Groeigeld zei

Precies, "stick to the plan" is wat ik mezelf blijf zeggen. Als het goed is, heb je nagedacht over dit soort momenten en ook wat je dan zou doen. Werkt best rustgevend :-)

Mr Groeigeld zei

Heel mooi. 3M staat ook op mijn lijstje, al twijfel ik wel wat over de vermindering aan dividendgroei de laatste jaren.

Mr Groeigeld zei

Je zou er bijna hebberig van worden ;-)

Quint zei

Ik heb flink wat cash achtergehouden om in te zetten bij een terugval. 20% hiervan wil ik op dit niveau in gaan zetten. Afgelopen vijdag begonnen met de aankoop van "ishares glob div" (5%). Begin volgende week wil ik weer 5% aankopen, maar wat te kopen? Er is genoeg voor prijzen die ik nu redelijk vind.

Deze periode is overigens wel een goede test voor mij. Ik heb nog nooit zoveel verloren op de beurs als in de afgelopen weken. Het voelt niet prettig maar houd het hoofd koel. Gaat dat mij nog steeds lukken bij de volgende -15%? Volgens mijn strategie zou ik dan zo'n 50% mijn cash-beleggingsreserve investeren.

Mr Groeigeld zei

Mooi dat je wat achter de hand hebt gehouden. Ik heb ook de nijging om overal koopjes op te pakken, maar wellicht is het nog te vroeg. Voelt inderdaad onprettig om nu te investeren, maar over 5-10 jaar kijk je daar vast anders tegenaan.

Anoniem zei

Ik heb nog steeds spijt dat ik in februari 2009 geen aandelen asml kocht omdat ik niet durfde, uit angst voor een gehele instorting van de beurs. Stond toen rond de tien euro. Beleg momenteel niet maar had me voorgenomen om bij een nieuwe crash wel in te stappen. Ik hou de komende dagen goed in de gaten en stap in tech fondsen, dat is de toekomst. Voor mensen die nu angst hebben, wat omlaag gaat, gaat altijd weer omhoog. Ik zal wel goed letten op hoe een bedrijf geleid wordt, en wat het toekomstperspectief is ed. Denk zelf dat de beurs nog een tijdje verder zakt omdat bedrijven hinder gaan omdervinden van dit virus. Maar als alles weer genormaliseerd is, begint de stijging weer. Er is geen alternatief voor spaargeld momenteel.


Mr Groeigeld zei

Spijt moet je nooit hebben. Toen waren het andere tijden, andere info, andere keuzes. Als je nu zekerder bent van je zaak is het een mooi instapmoment.

de kleine kapitalist zei

Afgelopen vrijdag ben ik extra ingestapt (2k uit een spaarpot geroofd). We zijn op de bodempunten van 2019 beland en dat zou steun moeten geven. Ik verwacht dat er nu door centrale banken wordt ingegrepen, want als de beurzen zo verder dalen dan krijgen we een crash. Als dat gebeurt dan stappen we helemaal extra in. Onze spaarpotten zijn er immers voor noodgevallen en zo'n crash/superkans valt uitstekend onder die definitie :). Die spaarpotten kunnen tevens later weer worden aangevuld door de reguliere inleg te pauzeren.

Met mijn reguliere maandelijkse inleg probeer ik de meer ondergewaardeerde bedrijven te zoeken. Met de huidige sell-off kijk ik vooral naar kwaliteitsbedrijven die meegaan in de malaise, maar normaliter te duur zijn.

Mr Groeigeld zei

Dat is een mooie aanpak DKK. Ik heb ongeveer hetzelfde in gedachten: nu stapsgewijs meer inleggen, ten koste van wat spaargeld en/of het aflossen op de hypotheek. Dat doet even pijn, maar in mijn ogen is het een mooie kans zo aan het begin van mijn opbouwfase.

Verwacht je nog een echte crash? Op een gegeven moment is de meeste lucht er wel uit zou ik zeggen.

Darina Confidus zei

Fantastic post!Great information for analysis. Thanks for sharing! Good luck!