22 januari 2020

Ondergewaardeerde aandelen in deze tijden?Zodra mijn salaris is gestort, maak ik geld over naar onze hypotheekverstrekker en broker voor een belegging. Echter, de economie draait top, er zijn in tijden niet zo weinig werklozen geweest en veel beurzen staan op all-time highs. Waar o waar moet je je geld in stoppen op de beurs in deze tijden? Dat is een luxe-zorg die ik de laatste dagen heb.

Zoals ik al eerder had besproken in mijn drietraps-raket (hier en hier), wil ik vanaf dit jaar meer dividendgroei-aandelen kopen en minder (of geen) hoogdividend-aandelen. Als ik alleen naar de dividend aristocrats kijk (aandelen met minimaal 25 jaar aaneengesloten dividend-verhogingen), dan zie ik aan gemiddelden:

 • P/E: 26,2
 • Dividend: 2,4%
 • % onder 52wk high: 6%

Aangezien de 52wk in veel gevallen een all-time high is, bevestigen deze getallen bovenstaande: veel all-time highs en oplopende waarderingen. De zoektocht naar ondergewaardeerde aandelen wordt zo erg lastig. Want zeg nu eerlijk, bij aandelen waarvan de koers nu erg laag staat, gaan toch alle alarmbellen af? Dan moet er haast wel wat mis zijn lijkt het.

Neem nu Franklin Resources (BEN):
 • Dividend: 4,2%
 • P/E: 10
 • Dividendgroei afgelopen 5 en 10 jaar: 18% resp. 13%
 • % onder 52wk high: 28%

BEN biedt investment services aan allerlei bedrijven, waaronder investment funds. Wellicht dat de lage rente roet in het eten gooit (al valt dat mee in de US), maar de koers van BEN staat maar liefst 28% (!) onder de 52wk high ivm achterblijvende omzet. De afgelopen 5 jaar is de koers zelfs 44% gedaald. 
Het kan misschien een mooi instapmoment zijn, maar ik vraag me serieus af hoe een investment bedrijf in deze tijden een negatief resultaat kan hebben.

Ik kan nu vier dingen doen met het geld:
 1. Sparen
 2. Extra aflossen op onze hypotheek
 3. Inleggen in een ETF
 4. Toch eigenwijs doorzoeken naar een ondergewaardeerd aandeel

Aangezien ik erg eigenwijs ben ;-) neig ik toch naar de 4e optie.Welke beleggingen zien jullie als interessant in deze tijden?


7 opmerkingen:

Fallus zei

Ja de hoge koersen maakt de keus niet makkelijk. Zat zelf net naar abn te kijken, lage koers en relatief goed dividend.

Dividendbelegger zei

Succes met zoeken. Ik neem een pauze van 5 maanden en €5.000 hogere cashpositie.

Dus voor mij optie 1 :-)

Mr Groeigeld zei

Veel financials hebben een lage koers de laatste tijd, mede door de lage rentes. De vraag bij ABN is of het hoge dividend gehandhaafd kan blijven.

de kleine kapitalist zei

Het dividend zal zelfs na een verlaging aan de hoge kant blijven. Bij ABN speelt het staatsbelang van 58% en gebrek aan groeiperspectief. De koers kan nog wel herstellen, maar ik zie verder geen groei. In mijn ogen is ING een veel betere, momenteel aantrekkelijk gewaardeerde, keus. Wist je dat ING zo ongeveer de meest innovatieve bank ter wereld is?

de kleine kapitalist zei

Onderwaardering is relatief. Vanwege de lage rente is er nauwelijks een alternatief voor aandelen. Dat betekent dat de waarderingen oplopen. Dat hoeft niet erg te zijn. Als je het op kunt brengen is wachten op de buitenkansjes die altijd komen zinnig. BEN heeft twee kwartalen op rij de consensus gemist. Het ergste lijkt wel achter de rug. Het grootste deel van je portfolio bestaat al uit financials. Technologie aandelen ontbreken volledig. Wellicht kun je daar een mooie dividendgroeier opsporen. Ik ben nog bezig met een artikel hierover.

Mr Groeigeld zei

Nee, dat wist ik niet. Dan wordt het toch eens tijd om ING te bekijken, al heb ik al flink wat financials in mijn portfolio.

Mr Groeigeld zei

Laatst heb ik Taxas Instruments toegevoegd, en er zullen meer volgen in technologie en industrials. Helaas zijn er weinig technologie-bedrijven die langdurig stijgend dividend uitkeren.