7 januari 2020

Let op, geld lenen kost geld!


Gisteren kwam er een bericht in het nieuws over lenen en betaalachterstanden. Blijkbaar had vorig jaar 26% procent van de klanten met een lopend krediet bij postorderbedrijven en webwinkels een betalingsachterstand. Minister Hoekstra van Financiƫn roept daarom deze bedrijven op om de betalingsachterstanden weg te werken. Verder was de conclusie dat de waarschuwing "Let op! Geld lenen kost geld" geen directe invloed heeft op leenbeslissingen. De kreet blijft wel bestaan, maar alleen om mensen een signaal te geven, dat ze een lening aangaan.

Dit vond ik toch een beetje triest en grappig tegelijk. Grappig omdat de slogan "Geld lenen kost geld" blijkbaar niet werkt of aankomt. Het trieste gaat over de schulden die mensen aangaan. Blijkbaar leven we in zo'n enorme consumptiemaatschappij met zo weinig persoonlijke remming en belemmering, dat we allerlei dingen (denken te moeten) kopen zonder dat we het kunnen betalen. Want die 26% met een betaalachterstand vind ik best veel. 

Ik wil toch de vergelijking maken met de aflossingsvrije hypotheek. Ook daar maakt de politiek zich druk over hele volksstammen, die in de problemen komen omdat ze hun aflossingsvrije hypotheek niet kunnen betalen. Ik weet niet hoe lang je anno 2020 onder een steen moet hebben gelegen om de term "aflossingsvrij" niet te snappen, maar dat ligt dan toch grotendeels aan jezelf. Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten.

Dus ik snap, dat minister Hoekstra deze bedrijven aanmaant tot beperken van schulden (want wat je aanbiedt, zullen mensen gebruiken), maar volgens mij moeten we ook eens naar ons eigen gedrag kijken. Of je koopt iets en je betaalt het nu, of je betaalt het later. En anders koop je het niet. Misschien is mijn denkwereld wat rechtlijnig, maar mijn budget bestaat ook niet uit het saldo op mijn betaalrekening PLUS mijn credit card of een lopend krediet. Zodra je dat soort middelen gaat gebruiken, lijkt het opeens alsof je budget groter is, terwijl het er in feite niet is (of met een flinke rente). 

Deze consumptiemaatschappij lijkt wel een vorm van financiĆ«le opvoeding te missen. Een soort dubbeltje op zijn kant, maar dan op de basis- of middelbare school. Een wellicht betere slogan in dit geval, die wel nog redelijk leeft: Verbeter de wereld, begin bij jezelf!Hebben jullie weleens iets op afbetaling of lopend krediet gekocht?

11 opmerkingen:

Centenkretser zei

Ik ben enorm ouderwets als ik mijn leeftijdsgenoten mag geloven (begin 40er).
Heb nog nooit iets gekocht met een lening of lopend krediet.
Wil ik iets; zoals tzt een andere auto, bepaal ik een budget (niet dat ik niet meer eraan uit kan geven maar ik WIL er niet meer aan uitgeven ) bereken de afschrijving van de auto en spaar ervoor. Geld bij elkaar, dan betekent dat niet dat die auto er nu komt. Nope, die komt er pas als ik hem echt nodig heb. tot die tijd laat ik het geld wat renderen.

Ik begrijp totaal niks van de consumptie maatschappij, waarom iets weg doen terwijl het nog goed is of iets kopen voor de heb?
Laten we wel eerlijk wezen.

Nee, ik zie er niet zo modieus uit als collega's .
Ja, ik rij in een sardientjes in blik autotje.
Nee, ik ga geen cocktails drinken op een fancy strand in een ver oord met mijn nieuwe fruit telefoon in mijn linker hand om zo een foto te plaatsen op instagram om maar zoveel mogelijk likes te krijgen.

Ik hoef me niet te meten met wie dan ook. Ik trek liever zowat dagelijks een uur het bos in met de honden, genietend van een zonnestraal of de warme kachel als ik thuis kom.
Ik slaap wel ontzettend goed omdat ik weet dat mocht het nodig zijn dat wij kunnen rondkomen van 70% van 1 loon.
We investeren in een flexibele toekomst. Mochten we willen dan wil ik kunnen stoppen of drastisch kunnen verminderen met werken rond ons 60ste.Zuinigeman.nl zei

Mijn ouders kochten alleen maar op afbetaling. Dat heb ik namelijk ook gedaan toen ik 18 was, rond mijn 23ste begon ik langzaam aan alles af te lossen. Het enige wat ik nog heb is een kleine studieschuld van 3000 euro. Die ik direct kan afbetalen. Voor mij geen krediet of lening meer.

Mr Groeigeld zei

Hier hetzelfde, het lijkt wel of ik een stuk conservatiever/ouderwetser ben dan mijn leeftijdsgenoten.
Klopt, je moet ook nu genieten. Maar dat genieten lijkt tegenwoordig vooral te bestaan uit gadgets en "upgrades" van je auto/huis/leven. Mijn ervaring is juist hoe minder spullen ik koop, hoe tevredener dat ik ben met kleine dingen. Dat werkt dus twee kanten op (minder nodig en meer geld over).

Mr Groeigeld zei

Dan heb je een mooi voorbeeld gehad van hoe je het niet wilt hebben ;-)

Centenkretser zei

Inderdaad, laatst zei ik tegen een collega( ala cocktail drinkende , fancy beach type ) jij zult toch echt denken wat ben jij voor een raar mens! ?
Ze antwoorde; eigenlijk ben ik best jaloers dat jij gelukkig kan zijn met zo'n kleine dingen.
Ze gaf aan dat ze stiekem meer zo tevreden zou willen zijn.
Of er sprake was van een bepaalde maatschappelijk wensvol antwoord denk/hoop ik niet.

Ik leef ook YOLO, alleen geniet ik echt in het moment terwijl anderen het koppelen aan verbrassen van geld.

Centenkretser zei

Zuinigeman, wat een mooie blog heb je!
Ga aub zo door

Mr Groeigeld zei

Klinkt toch als een eerlijk antwoord van haar. Misschien is het verbrassen wel een facade op zoek naar wat anders (tevreden zijn met).

35 jaar en met pensioen zei

Ik koop alleen op afbetaling als er geen rente wordt gerekend en ik geen extra korting kan krijgen door direct te betalen. Ik vind te veel consumeren slecht voor het milieu. Koop liever aandelen of vastgoed. Dan zorg je goed voor je zelf en de natuur!

Mr Groeigeld zei

Dat zijn zeker goede afwegingen.
Die onderhandelingstactiek (korting bij direct betalen) is een mooie, die zal ik eens onthouden/

Het zoete Hongaarse leven zei

Alleen ons (NL) huis hadden we middels een hypotheek bekostigd, dat is ook een vorm van kopen op afbetaling natuurlijk. Al wordt dat nog wel eens vergeten, vooral door degenen met een aflossingsvrije hypotheek! Verder kocht ik nooit iets wat ik niet cash kon afrekenen.
Omdat we in NL ons huis bijna hadden afgelost, hebben we nu een mooi startkapitaal voor ons Hongarije avontuur. En kochten we het beste wat je maar met geld kunt kopen; Zelf te bestemmen levenstijd in vrijheid ;-)

Mr Groeigeld zei

Heel verstandig dat aflossen. En een dappere stap die jullie hebben genomen! Ik rij nog iedere dag langs jullie oude dorp ;-)