17 januari 2020

Help, we hebben een Ms. Groeigeld junior!


Afgelopen week hadden we thuis een leuke discussie met mijn dochter. Ze is 7 en wilde graag meer spelletjes op hun Nintendo Switch. Bij Nintendo heb je de optie om een jaar lang voor €20 online te kunnen spelen.

We stelden haar de optie voor om ieder €10 van hun zakgeld in te leggen hiervoor. Het antwoord van mevrouw was "dat wil ik niet, want ik wil nog even doorsparen". Help, we hebben een Ms. Groeigeld junior in huis!

Aan de ene kant vind ik haar reactie goed. Ik moest meteen denken aan het marshmallow experiment, waarbij kinderen konden kiezen tussen een beloning nu of een grotere beloning later. Ze denkt na over langere termijn en is nu al geldbewust.
Aan de andere kant, moet ze ook inzien dat ze niet spaart om te sparen, maar dat het ook een doel moet hebben. Het sparen is geen doel op zich.

En dat reflecteert gelijk weer terug op hoe ik investeer: het gaat niet om de absolute getallen of om het investeren/sparen, maar om het doel dat we ermee willen bereiken (eerder stoppen met werken). Tevens moet het wel een balans zijn tussen nu de broekriem aantrekken en leuk leven. Want dat laatste is ook belangrijk.

Een opvoedkundige spagaat dus. We hebben een middenweg gekozen: ze mogen het 1 maand uitproberen op onze kosten. Als het bevalt en ze willen meer, dan leggen ze ieder €10 uit hun zakgeld in.Hoe zit het met jullie kinderen, zijn die even geldbewust als jullie?


6 opmerkingen:

Nicole zei

Onze dochter was onder de tien een echte vrek. Geen cent gaf ze uit. Toen kwam de pubertijd er tussen en nu geeft ze het liefst alles uit. Zucht. Veel gesprekken met haar erover. Niet te vroeg juichen :)

nicole orriens zei

Mijn kinderen gaan goed met geld om gelukkig. Ze hebben goed gespaard!

Anoniem zei

Ondanks dezelfde financiƫle opvoeding heb ik een vrekkenkind en een big spender.

Mr Groeigeld zei

Mooi om te zien dat kinderen erg kunnen verschillen (bij ons ook).

Mr Groeigeld zei

Haha, we zullen niet te vroeg juichen. Mensen/kinderen veranderen door de jaren heen, dus we zullen zien waar het naar toe gaat.

TheMoneyMindset zei

Volgens mij hebben jullie een mooie oplossing gevonden! Hier zijn ze nog net iets te jong. Dus dat is even afwachten.