19 maart 2020

Depressie?



Laatst las ik dat de huidige tijd werd vergeleken met de depressie uit de jaren 30. Na een enorme beurs- en industriecrash volgden jaren van werkloosheid, met wat leek een uitzichtloze situatie. Nu is de huidige tijd niet te vergelijken met toen, maar depressief wordt ik er langzaam wel van.

Iedere dag komen er meer zieken in de wereld bij en overlijden er meer mensen. De boodschap van de regering was helder: een vrij groot deel van Nederland krijgt corona. Je kunt geen krant openslaan of het gaat erover. Naast het verdriet wat de naasten hebben, hamsteren we ondertussen wat af, zitten landen op slot en beginnen economieën en bedrijven om te vallen. Ook op internet worden mensen nukkiger tegen elkaar en lijken we soms over elkaars reacties te vallen (zie bijv. mijn vorige blog).

Op de beurs lijkt het ook een bodemloze put te worden. Aandelen gaan de ene dag 5% omhoog om de volgende dag 20% te zakken. De gifbeker moet blijkbaar helemaal leeg.

In deze tijden vraag ik me af of ik niet wat media uit moet zetten. Buiten is het immers heerlijk weer, de lente is begonnen en alles begint te groeien en bloeien. Voor ik weer allerlei reacties krijg: nee, niet om mijn kop in het zand te steken, maar om een beetje te filteren. Om weer een beetje iets moois in de wereld te zien. Want dat kunnen we wel gebruiken.

Wat doen jullie om de boel nog een beetje positief te houden?

10 opmerkingen:

Bomax zei

Begrijpelijk. Het geeft een behoorlijk unheimisch gevoel. Los van het daadwerkelijke virus hebben we ook te maken met een media virus onderhand... men wordt helemaal dol gemaakt. Om positief te blijven, we gaan langzaam richting warmere temperaturen, genieten van kleine zaken zoals een heerlijke bak koffie in de zon ;-) ik ben er overigens wel achter gekomen dat ik normaliter toch wel véél sport kijk!

Anoniem zei

Je hebt helemaal gelijk. Zonder je te verschuilen, kun je ook genieten van wat er is: lente, het mooie weer en misschien nog wat andere zaken. Je kunt jezelf ook toestaan een paar keer per dag op 1 of 2 nieuwssites (incl social media) te kijken, want het wordt er toch niet anders van.

Anoniem zei

Kijk naar je dividend inkomen. Dat is stabiel. Koers houden!

Anoniem zei

Zelfs bijgekocht.
Never sell Shell is het spreekwoord en als ze dan 11 eurotje zijn is het een leuk instapmoment en voor het dividend inkomen is het een stabiele factor (nog nooit dividend verlaagd sedert de tweede wereldoorlog).
Of zie ik het nu te zonnig is Corona het punt waarop alles veranderd.

nicole orriens zei

Ik houd mijn vaste ritme en routines aan, ga dagelijks hardlopen en beperk de hoeveelheid media die ik tot mij nee, want daar word ik ook onrustig van.

Mr Groeigeld zei

De media heb ik al op rantsoen gezet. En wat betreft dat sporten, dat ben ik nu juist wat meer gaan doen. Werkt goed om even je hoofd leeg te maken. Misschien dat er toch nog wat positiefs uitkomt.

Mr Groeigeld zei

Precies, wat consuminderen qua nieuws scheelt al een hoop. Dit weekend weer lekker naar buiten!

Mr Groeigeld zei

Nou, ik betwijfel hoe stabiel het blijft komende tijd...

Mr Groeigeld zei

Dat vraag ik me ook af. Shell is slechts een van de vele voorbeelden waarbij de koers ongelofelijk laag is tov het dividend. Ik zit nog op de wip tussen massaal bijkopen of afwachten wat er gaat gebeuren. Als de koersen en winstverwachtingen lang zo laag blijven, is het dividend van veel bedrijven niet houdbaar. Dus of ze worden massaal gekort of de koersen exploderen over een tijdje weer.

Mr Groeigeld zei

Dagelijks hardlopen? Dat is knap van je.
Misschien ben ik er zelf ook wat gevoelig voor, daarom tijdelijk de media op rantsoen gezet.