20 juni 2021

Half jaar review 2021

Het jaar is alweer bijna voor de helft voorbij. Wat vliegt de tijd. De lente en zomer zijn helemaal mijn jaargetijden, dus ik vind het heerlijk nu. Hopelijk kunnen we nog lang genieten voordat we naar de hefst en winter gaan.

Met het half jaar bijna voorbij is het ook tijd voor een korte terugblik op mijn financiële plannen voor 2021. Liggen we nog op schema of moeten we iets bijstellen? Waar ik voorgaande jaren uitgebreide plannen maakte, heb ik het dit jaar bondiger gedaan. De wereld kan namelijk zomaar veranderen, hebben we afgelopen jaar geleerd. Ook merk ik dat het bereiken van onze doelen vooral een kwestie is van volhouden aan een proces, onze doelen veranderen niet ieder jaar.

Beleggen:
  • Minimaal €500 per maand inleggen: check!
  • Rond de €2100 of 2400 EUR+USD uitkomen: check! Hier ben ik erg conservatief geweest merk ik, aangezien ik dat vorige maand al bereikt heb. Na alle dividenddebakels van afgelopen jaar was ik dus wat te voorzichtig. Samen met de inleg van komende maanden verwacht ik op zo'n 2550 EUR+USD uit te komen.
  • Portfolio volwassen maken: check! Begin dit jaar heb ik mijn portfolio geanalyseerd naar procentuele verdeling, sectoren en bedrijven. Op basis daarvan heb ik de maanden erna wat scheefgroei rechtgetrokken. Dit wil ik ieder jaar of half jaar doen om een goede balans te houden. Binnenkort eens kijken hoe het er nu bijstaat.


Hypotheek: onder de 2 ton uitkomen
Momenteel staan we nog net boven de 2 ton. Als we blijven aflossen volgens ons plan, duiken we in december hier net onder. Goed onderweg dus.


Sparen: buffer op peil brengen
Check! Onze buffer is inmiddels weer op peil van wat we willen (minimaal €18k). Ondanks dat rente op spaargeld niets oplevert, voelen we ons daar prettig bij. Een grote verbouwing hebben we uitgesteld en ingeruild voor een kleinere). We merken dat het toch blijft kriebelen qua huis/verbouwing etc, dus ik laat de buffer even doorgroeien. Liever een te grote buffer dan aandelen te moeten verkopen als we toch iets anders willen.


Al met al lopen we dus aardig voor op schema. Ik ben iets te conservatief geweest in het stellen van mijn doelen. Aan de andere kant merk ik dat het meer gaat om het proces van kleine stapjes en herhalen dan om het stellen van heel precieze doelen.Hoe staat het met jullie plannen voor 2021?


4 opmerkingen:

Wouters Website zei

Mijn 'doelen' worden zeer waarschijnlijk niet gehaal:

----------
1. Het opnemen van meerdere piano liedjes staat geheel stil omdat mijn apparatuur stuk is en ik nog geen nieuwe heb gekocht in verband met de lockdown en het babynieuws. Ik wil in alle rust even langs de winkel om mijzelf goed te laten informeren. Juist dat laatste is wat moeilijk op het moment haha!

2. Mijn dividend doel doel van 1200 euro dit jaar ga ik niet halen door de recente aankoop in vastgoed. Ik ben in ieder geval nu niks geks meer van plan, dus volgend jaar maar opnieuw proberen.

Mr Groeigeld zei

Jammer dat je je doelen niet haalt, maar zoals je al zelf zegt, komt er een hoop voor in de plaats. Volgend jaar nieuwe kansen. Leuk dat je alsnog een pand hebt gekocht!

Mr. Robot zei

Ik merk dat ik eigenlijk qua financiële doelen alleen een target heb gezet op ontvangen dividend. Ondanks ambitieuze ideeën heb ik geen duidelijke doelen voor mezelf gezet die ik regelmatig terugkijk.

Een vrij tumultueuze privé situatie (niets ernstigs gelukkig) en een focus op meer rust hebben ervoor gezorgd dat ik hier minder scherp op ben (en minder blogs post en reageert op anderen).

Dit is toch iets wat ik weer op wil pakken, want zonder doel(en) geen scherp plan en minder concrete resultaten.

Mr Groeigeld zei

@mr Robot: met dat laatste kan ik het alleen maar met je eens zijn :-) Goede doelen/richting helpen in resultaten.

Mijn posts zijn de laatste tijd ook wat wispelturiger in de tijd, maar in mijn geval komt dat doordat ik veel meer buiten bezig ben.

Hopelijk ga je weer terug naar regelmatige posts, want het was vaak erg motiverend.