3 juni 2021

Dividend update - mei 2021

Met deze heerlijke temperaturen is het bijna een straf om binnen te zitten werken/typen. Omdat de maand mei een van de kleinste maanden is qua dividend, daarom ook een korte blogpost dit keer.


Dividend-inkomsten

Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 

Samengevat:

  • Dividend mei: €75
  • Dividend heel 2021: €527
  • Jaarlijks (forward) dividend: €2133 of 2443 EUR/USD (excl. belasting)
  • Yield on cost: 4,2%

Zoals gezegd, mei is een van de kleinste maanden qua dividend. Zo ook dit jaar. In vergelijking tot vorig jaar is er zelfs minder dividend binnengekomen. Dat komt deels door de dollardaling, maar grotendeels nog steeds als effect van de herschikking van mijn portfolio vorig jaar. Dat blijf je simpelweg nog terugzien in kleine dividendmaanden.

Waar ik wel blij mee ben, is het doorbreken van de 2400 EUR/USD grens. Dat houdt in dat we, mits het dividend behouden blijft, vanaf nu iedere maand gemiddeld 200 EUR/USD aan dividend ontvangen! Omdat de EUR/USD koers fluctueert, reken ik even met dit abstracte getal. Soms stijgt de koers namelijk, soms daalt hij. Anyway, blij dus met deze mijlpaal.


Dividend-veranderingen


De volgende dividend-veranderingen werden aangekondigd:

  • Leggett & Platt (LEG): +5%
  • Medtronic (MDT): +8,6%
  • Newtek Business Services (NEWT): +40%
  • Southside Bancshares (SBSI): +3,1%
  • UGI Corporation: +4,5%

Kijk, dat zijn nog eens mooi dividendverhogingen! De verhoging van NEWT vraagt om een kanttekening. Daar bekijken ze namelijk het dividend per kwartaal, waardoor er een gewogen gemiddelde per jaar uitkomt. Ondanks dat, is het een lekkere meevaller.


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. In mei heb ik 21 stuks VanEck High Dividend ETF gekocht. Afgelopen jaren wisselde ik individuele en ETF-aankopen af per maand. Afgelopen jaar merk ik echter dat ik meer en meer gecharmeerd raak van ETF's. Bij ETF's zit ook groei in het dividend, spreiding in risico en je hebt niet het uitzoekwerk van individuele aandelen. Met 42 individuele aandelen in mijn portfolio is dat iets voor mij om over na te denken richting de lange termijn.

Samen met de dividend- en dollarveranderingen stijgt ons (forward) dividend naar €2133 of 2443 EUR/USD.


Samenvatting


Zoals verwacht, mei is en blijft een kleine maand qua dividend, dit jaar helaas zelfs een daling t.o.v. vorig jaar (maar verklaarbaar). Wel ben ik blij met de gemiddelde 200 EUR/USD per maand aan dividend! Op naar de volgende mijlpaal.


Hoe was jullie maand qua dividend?

12 opmerkingen:

quint zei

Mei is voor mei een lekkere maand. €437 vooral dankzij Boka en Engie. Ik ga ook meer naar de ETF's nu. ik heb in mei iShares Euro Dividend 30 gekocht.

Wouters Website zei

Een mooi gemiddelde!

Mijn maandupdate ei moet nog komen, maar ik heb 'toevallig' ook TDIV gekocht. Voor mij een eerste koop die ik elke maand ga uitbreiden.

--------

Ik ben ook fan om ETF's te kopen, minder specifiek onderzoek (en keuzes) nodig en voor mijn gevoel meteel een goede spreiding (verschilt natuurlijk wel qua ETF hoeveel..). Er zijn ook steeds meer specifieke ETFs gericht op sectoren, of kom ik er nu pas achter haha? Zeker interessant


Mr Groeigeld zei

@quint: zo, dat is een lekkere maand qua dividend! Tja, die ETF's blijven toch interessant.

Mr Groeigeld zei

@Wouter: misschien wordt ik wat luier naarmate ik ouder wordt ;-) Stock picking vind ik nog steeds leuk, maar vraagt een hoop tijd en betekent ook risico. Met ETF's (generiek of per sector) heb je dat niet. Natuurlijk dalen ETF's even hard mee met de markt, maar wordt het soms iets meer gedempt. Ik slaap er beter mee, merk ik, dat is ook wat waard.

Dividendbelegger zei

beleggen in ETF's is handig als de markt niet overgewaardeerd is als nu. Als de markt op termijn weer tendeert naar het historische p/e ratio zal je zien dat je rendement over een langere periode negatief gaan uitvallen.

Voor dat je het weet zit je meer dan 10 jaar met een ETF/aandeel met jaarlijks een beperkt rendement.

Het is juist zaak om die aandelen eruit te prikken die nu historisch ondergewaardeerd zijn met een bepaald marge of safety.

Het jammere is, dat je daar pas over 10 jaar achter komt en dan zegt: "had ik maar".

Maar ieder zijn ding uiteraard :-)

Als je alleen al kijkt naar het rendement van IDVY, dan kom je er achter dat je in de Bull market wel heel erg veel rendement hebt laten lopen. Bedenk eens wat het rendement wordt in een BEAR market.

gr

Mr Groeigeld zei

@dividendbelegger: tja, achteraf praten is altijd gemakkelijk. Als je ETF's goed bekijkt, is er geen negatief rendement te zien op langere termijn. Die bewegen, net als de markt, mee met de gemiddelden. Ze hebben alleen een wat lager dividendrendement dan individuele aandelen, maar wel met minder risico. Zoals je zegt, ieder zijn ding.

IDVY loopt qua rendement wat achter de feiten aan, maar de ETF heb ik ook niet bedoeld voor de groei, vooral voor het dividend.

de kleine kapitalist zei

Dat zijn mooie dividendverhogingen, Mr. Groeigeld!

Mijn meimaand was juist een nieuw record met EUR 177 aan inkomsten. De Europese bedrijven keren allemaal uit in April, Mei of Juni dus het blijft helaas een incidentele piek. Hopelijk kan ik snel mijn update plaatsen.

Groet, DKK

Mooi Dividend zei

Toch erg lekker om 5 dividendverhogingen te hebben in 1 maand! Voor mij is deze tijd van het jaar juist doorgaans de periode met het hoogste bedrag aan dividenduitkeringen, omdat veel Europese bedrijven hun jaardividend uitkeren.

Mr Groeigeld zei

@DKK: dat is zeker lekker voor de maand mei! Ik heb inderdaad meer US bedrijven, dus veel dividend in maart, juni en december. Ben benieuwd naar je update.

Mr Groeigeld zei

@MD: net als DKK dus. Die verhogingen zijn zeker lekker, op termijn gaat dat erg helpen.

Mr. Robot zei

Mooie resultaten hoor en ik kan me voorstellen dat zo'n grens doorbreken erg motiverend werkt. Met mijn laatste aankopen zit ik nu net door de 1600EU heen, dat was ook een klein viermomentje.

We delen de verhogingen van LEG en MDT. Altijd mooi meegenomen!

Mr Groeigeld zei

@mr Robot: zeker motiverend! Of je het nu over een 100, 1600 of 2400 grens hebt, je moet er af en toe gewoon bij stilstaan.