16 april 2021

Geld terug van de energieleverancier

Geld terugkrijgen is altijd leuk. Dit keer van onze energieleverancier. Zoals ik in mijn jaaroverzicht al schreef, hadden we in 2020 bijna nul op de elektra-meter en minder gas verbruikt dan gepland. Al met al een 74% besparing t.o.v. toen we hier kwamen wonen.

Ons energie-contract loopt echter vanaf 1 april. Samen met de enorm koude periode in februari, hebben we dus afgelopen contractjaar meer gas verbruikt dan in mijn jaaroverzicht. Netto gezien (incl directe verbruik van zonne-energie) hebben we 2565 kWh verbruikt en 2648 kWh teruggeleverd. Zelfs 83 kWh minder dus dan het verbruik. Qua gas hebben we 881 m3 verbruikt, mede door de koude periode dus.

Aangezien ons maandbedrag op €70 stond en we met dit verbruik met zo'n €52 per maand voldoende
zouden hebben, krijgen we mooi €224 terug. Dat is dus nog bovenop de aanmeldbonus.

Nu kun je natuurlijk zeggen dat we door het jaar heen simpelweg teveel hebben betaald, en dat klopt ook, maar ik krijg liever geld terug dan dat ik opeens moet betalen. Dat voelt meer als een cadeautje. Kijkend naar Q1 van dit jaar hebben we 920 kWh verbruikt, 434 kWh teruggevelerd en al 454 m3 gas verbruikt. Het is natuurlijk lastig om vooruit te kijken, maar zeker qua gas zullen we dit jaar 2020 niet evenaren i.v.m. de lage termpaturen begin dit jaar.

Ons maandbedrag heb ik dus gewoon op €70 per maand laten staan. Ten eerste omdat dat voldoende marge geeft (ook met de stijgende energieprijzen), ten tweede is dat al gewoon erg laag voor een vrijstaand, slecht geïsoleerd huis van 1950.Wat hebben jullie liever, een precies passend maandbedrag of later geld terug krijgen?

10 opmerkingen:

PetraH zei

Als een electriciteitsbedrijf failliet gaat, dan kan het veel moeite kosten om het teveel betaalde geld terug te krijgen. En misschien gaat dat gewoon niet eens lukken en ben je je geld kwijt. Bij het electriciteitsbedrijf betaal ik daarom liever bij aan het einde van het jaar, dan dat ik terug krijg.

Anoniem zei

Ben erg benieuwd wat je nu betaald per KWh en per m3 inclusief alle belastingen, kosten en verrekening van de bonus.

Men roept altijd 0,25 euro voor een KWh & m3 ongeveer 0,70 euro en alles wordt steeds duurder. Door belastingmaatregel is KWh juist goedkoper geworden en gas duurder.

Zelf zit ik op ongeveer op 0,17 euro per KWh zonder teruglevering en 0,87 euro per m3.

Mr Groeigeld zei

Dat klopt, maar bij de selectie van een nieuwe leverancier kijk ik wel even waarmee ik in zee ga. Net als met aandelen stap je (als het goed is) niet in allerlei vage bedrijven.

Mr Groeigeld zei

Zonder bonus betaal ik nu €0,23/kWh elektra (normaaltarief) en €0,78/m3 gas. De berekening inclusief bonus vind ik wat lastig, aangezien de bonus pas wordt geteld na verrekening van alles samen, incl teruglevering, korting op de energiebelasting etc. Ik hou daarom liever de totaalprijs en de netto kWh/gasprijs bij in mijn vergelijking.

Geldsnor zei

Ik probeer zo dicht mogelijk naar de 0 te rekenen. Feitelijk is mijn energierekening 0, omdat ik de elektriciteit voor de auto doorbelast aan de werkgever. Dat is een kleine 600 EUR per jaar, wat overeen komt met het gasverbruik: 750m3 gas per jaar kost ook 600 EUR. De elektriciteitsrekening is vrijwel 0, we produceren iets meer dan 10.000kwh en we verbruiken er 12.000 (totaal 440 EUR).

Mr Groeigeld zei

Kijk, dat is netjes energieneutraal gerekend!

Anoniem zei

Betreft:
Zonder bonus betaal ik nu €0,23/kWh elektra (normaaltarief) en €0,78/m3 gas.

Ik vermoed (aanname) dat je enkele posten vergeten bent om mee te nemen in je berekening. Voorbeeld elektriciteit, €0,23/kWh is denk ik berekend als "Variabele leveringskosten normaaltarief per kWh". Heb je hier wel de volgende posten meegenomen in je berekening: Vaste leveringskosten elektriciteit, Vermindering Energiebelasting & Netwerkkosten?

Verschil tussen €0,23/kWh en €0,17/kWh best wel een groot verschil (maar komen waarschijnlijk op hetzelfde totaal bedrag uit;>)).

Idem voor gasprijs berekening?

Anoniem zei

Gemeente Alkmaar zet volop in op het warmtenet van Huis Vuil Centrale (HVC). Even een berekening gemaakt van gas & warmte HVC, dit gaat extra geld kosten. Warmte per GJ HVC is goedkoper op gas maar de vaste kosten (400 euro pj) en huur omzetapparaat in de meterkast (125 euro pj) zal de totale energie (warmte)kosten flink omhoog duwen.

Zoals het nu eruit ziet zo'n 375 euro pj meer bij huidig gasverbruik. Begrijp nu meteen waarom de gemeente vol inzet op energie besparing. De gemiddelde consument zal met deze kennis dit niet pikken en dan moet men wel de strategie volgen van de kreeft die in koudwater langzaam naar kooktemperatuur wordt gebracht zodat deze niet in de gaten heeft dat hij gekookt(=duurder) zal worden.

Anoniem zei

Oeps, bovenstaande had bij Luxe en Zuinig? willen publiceren in onderwerp "Klimaatplan gemeente eindelijk gepubliceerd".

Mijn excuses voor vervuiling van deze blog.

Mr Groeigeld zei

Die ben ik niet vergeten, ze komen echter over het totaal terug. Daarom vind ik het lastig om over het totaal per kWh wat te zeggen. Incl teruglevering zitten we bijv op -83 kWh en -€180. Dat op elkaar delen is een wat lastige vergelijking, vandaar de contractbedragen.