26 april 2021

Niet stoppen na 45 jaar werken

Demissionair of niet, het kabinet maakt soms nog belangrijke keuzes. Zo ook begin deze maand, toen men besloot geen regeling op te tuigen om mensen na 45 jaar werken met pensioen te laten gaan

De 45 jaar verbaasde mij al, aangezien er in het eerdere pensioenstelsel werd gekeken naar 40 jaar. Het leek mij wel een goed plan om ongeacht je verleden, financiƫn of type werk na 45 jaar te kunnen stoppen met werken. Maar daar denkt onze overheid helaas anders over.

Een paar redenen daarvoor:

  1. Niet doelgericht: het ging de overheid voornamelijk om zware beroepen. Wat zwaar is, laat ik in het midden, maar waarschijnlijk bedoelt men fysiek zware beroepen. Ik citeer: "Zij zijn vaker laag opgeleid, beginnen gemiddeld op jongere leeftijd met werken en hebben minder gelegenheid om zelf te sparen voor vroegpensioen". Met deze regeling zou straks iedereen met pensioen kunnen na 45 jaar, ook mensen die het financieel zelf al aankunnen om eerder te stoppen. 
  2. Moeilijk uitvoerbaar / juridisch kwetsbaar: ons arbeidsverleden is blijkbaar alleen terug te vinden tot 1998, en voor ZZP'ers zelfs maar tot 12 jaar geleden.
  3. Ongelijkheid: vrouwen hebben over het algemeen minder vaak 45 dienstjaren dan mannen.
  4. Gevolgen voor de schatkist: ik heb nergens een berekening gevonden, maar het kost natuurlijk aardig wat.


Punten 1 en 3 snap ik helemaal. Bij punt 2 denk ik "welkom in 2021" en het 4e punt vind ik logisch maar twijfelachtig. We pompen nu immers ook 100 miljard in de economie om deze staande te houden tijdens corona.

Het gevolg van de afwijzing is dat we blijven doormodderen met een wisselende pensioenleeftijd. Ook krijg je de discussie terug rond het grijze gebied over wat een zwaar beroep is. Heeft een stratenmaker alleen een zwaar beroep of de postbode ook? Is dat fysiek zwaar of telt mentaal zwaar ook mee? Dat had men mooi kunnen platslaan met deze regeling. Het mocht helaas niet zo zijn.


Wat vonden jullie van het 45-jaar-plan?


1 opmerking:

Anoniem zei

Een betuttelende hokjes plan. (Waarom wie, wat & wanneer voor een ander willen bepalen?).

Plan: Men kan zelf goed bepalen wanneer je met pensioen gaat en de hoogte uitkering van deze keuze mee laten wegen met eventueel een sociale ondergrens qua inkomen voordat tot uitkering over kan gaan om (later) afhankelijkheid van overheid te voorkomen?

WW-premie in een persoonlijk spaarpot opbouwen, indien keuze stoppen met werken gebruiken als aanvulling op pensioenopbouw?

Toeslagen laten verdwijnen, vrijstelling tot ongeveer 20.000 euro geen IB voor iedereen. Hoog BTW naar 35% (soort boete op consumeren)& Laag BTW op 0% omdat dit noodzakelijke aankopen zijn om te leven.

Etc........