5 februari 2022

Ik kon het niet laten...

Na maanden van onthouding, weken op mijn vingers zitten, kon ik het niet laten om toch een beleggingsaankoop te doen. Misschien kwam het omdat we thuis corona op bezoek hadden en ik me verveelde. Aan de ene kant had ik mezelf beloofd om alles wat we overhielden tot april te sparen voor ons nieuwe huis, aan de andere kant hebben we nu al ruim voldoende gespaard als buffer. Omdat we eind 2021 nog niet wisten hoe goed ons huis verkocht zou worden, heb ik wat zekerheid ingebouwd door vanaf oktober alles te sparen wat we konden om zo snel mogelijk onze buffer aan te vullen. Nu we weten dat we zo'n €60k overhouden na de verkoop, komt dat ergens in mei op onze spaarrekening erbij. Geen reden dus meer om heel hard aan onze buffer te werken.

Wat heb ik dan gekocht? Ik heb 1 aandeel ASML gekocht. Afgelopen jaar heb ik soms met spijt naar het aandeel gekeken, want wat een groeibriljant is dat. Ik heb er zelf eens naar gekeken om te gaan werken, maar uiteindelijk niet gedaan. Ze hebben een monopolie met hun EUV machines en de vraag in de markt is enorm. Afgelopen maand is de koers flink omlaag gegaan, van meer dan €700 naar €570, dus vond ik het tijd om de trekker over te halen.

Voor de criticasters: ja het aandeel heeft een P/E van 39 en slechts 1% dividend, nee het is geen dividend aristocrat, ja het is technologie en dus cyclisch. Het leek me gewoon mooi om het aandeel in mijn portfolio te hebben, omdat ik denk dat het komende jaren nog verder doorgroeit. Kijk hieronder bijvoorbeeld het dividendverloop van de afgelopen jaren. Met dit soort verhogingen zit je zo aan een yield-on-cost van 5%.



Ook heb ik kort gekeken naar mijn portfolio-verdeling (daarover later meer) en daar miste nog wat in de categorie Information technology. Mooi aangevuld dus.

Nu zet één aandeel natuurlijk nog geen zoden aan de dijk, dus wellicht komt er nog meer bij als de koers blijft dalen.



Doen jullie ook weleens aandelen-aankopen die wat "buiten" je originele scope liggen?

14 opmerkingen:

DKK zei

Gefeliciteerd met je aankoop :)

Ik kon het afgelopen maand ook niet laten om twee aandelen ASML bij te kopen. Dit is een van mijn absolute kroonjuwelen en de vooruitzichten blijven erg goed. Eigenlijk kan ik geen een toekomstscenario bedenken waarin ASML geen cruciale rol speelt. Microsoft, Taiwan Semi en Broadcom zijn momenteel ook interessante namen in de technologie sector.

Mr Groeigeld zei

@DKK: precies vanwege de vooruitzichten heb ik hem opgepikt. Er zijn inderdaad ook andere opties, maar ASML is inmiddels toch een beetje Neerlandsch trots aan het worden ;-)

Wouters Website zei

Zeker een mooie aankoop moment en zeer sterke fundamentals!

Wat heeft je doen besluiten om uiteindelijk niet te gaan werken bij ASML?

Henk zei

ASML is aan de prijs, maar het is absoluut een mooi bedrijf met prima vooruitzichten de komende jaren. Zelf wacht ik nog op een verdere daling.

Ik geef mezelf maximaal 10% van mijn jaarlijkse inleg om aandelen te kopen welke niet aan al mijn criteria voldoen. Daar kan nostalgie een rol in spelen zoals bij Nintendo. Of bedrijven die nog niet minimaal vijf jaar achter elkaar het dividend hebben verhoogd, maar waar ik dit wel verwacht.

Mr Groeigeld zei

@Wouter: dat heeft verschillende redenen, o.a. omdat je er een klein radartje bent van een groot systeem, ik ben liever van het hele systeem :-)

Mr Groeigeld zei

@Henk: dat is ook een mooie aanpak. Zo heb je een potje om vrij mee te "spelen".

Martijn zei

Zoals Henk doet heb ik ook een deel "speelgeld" wat ik gebruik voor pennystock beleggen op de OTC. Het is daar een casinowereld, maar ik heb ontdekt dat als je er nuchter bij blijft en niet meegaat met het sentiment van de pennystockfora je best leuke winsten kan maken.

Er zijn veel bedrijven op de OTC die geen fluit waard zijn, maar wel degelijk iets produceren. Wanneer je weet dat een bedrijf werkelijk iets produceert, kan je zeker gebruik maken van het sentiment.

Mooi Dividend zei

ASML is een prima koop. Zelf heb ik afgelopen maand ongepland een plukje aandelen Microsoft gekocht, omdat de koers een stuk lager staat dan de hoogste koers.

Op dit moment heb ik eigenlijk best wel veel tech bedrijven op het lijstje staan waar ik een paar aandeeltjes van zou willen kopen vanwege de fors lagere koers.

Mr Groeigeld zei

@Martijn: in het verleden heb ik veel uitgeprobeerd, maar de afkorting OTC moest ik toch even opzoeken.
Leuk om daar mee te spelen met wat speelgeld, ik blijf liever bij de 'saaie' markt -)

Mr Groeigeld zei

@Mooi Dividend: ja dat is een beetje het nadeel van tech, dat het aardig cyclisch is, al is Microsoft wel een solide aankoop. Afgelopen weekend heb ik de balans weer eens opgemaakt in mijn portfolio. Erg nuttig om scheefgroei te voorkomen.

Anoniem zei

Beste Mr Groeigeld,

Net als jij heb ik een portefeuille met groeiaandelen.

Ik hoor - nu een rentestijging eraan komt - overal dat groeiaandelen het zwaarder te verduren gaan krijgen dan waardeaandelen.

Maakt me wel een beetje bang. Maar als ik dan één voor één mijn aandelen bekijk en opzoek geven de specialisten hen toch nog altijd een 'hold' of zelfs 'buy' score.

Hoe ga jij om met de afradende stemmen ivm groeiaandelen door de verwachte rentestijging?

Alvast bedankt voor je antwoord en groeten,
E.

Mr Groeigeld zei

@anoniem: mijn portfolio bestaat niet uit groeiaandelen, vooral uit waarde-aandelen. Groeiaandelen zijn bedrijven met vaak grote (toekomstige) bedrijfsgroei, maar vaak zonder veel winst of dividenduitkeringen. Waardeaandelen zijn vaak grote bedrijven met veel omzet, winst en dividend.

Doordat de winsten van dergelijke groeibedrijven in de toekomst liggen, zullen deze winsten bij stijgende rentes minder waard worden. Daarom wordt verwacht dat de koersen hiervan dalen.

Je kunt hierop iets anticiperen door vooral waardeaandelen te kopen. Oftewel, grote bewezen bedrijven. Echter, laat je niet misleiden door de analyses van zgn "experts". Kijk vooral zelf naar de onderligfende waarderingen en beslis op basis daarvan hoe je ermee verder gaat.

Succes met je beoordelingen!

Anoniem zei

Beste Mr Groeigeld,

Dank voor je antwoord!
Oeps. Nu val ik wel door de mand.Ik ben nog niet lang bezig met beleggen en haalde waardeaandelen en groeiaandelen dus door elkaar. :)
Gênant. :)
Je blog heet groeigeld, maar dat wil idd niet zeggen dat het om groeiaandelen gaat. Maar door het woord groeigeld was ik dus even in de war.
Dank je voor de verheldering en de geruststelling ook daardoor!
Je ziet, Mr Groeigeld, je hebt lezers die ontzettend veel leren van je blog.
Veel dank!
een wat beschaamde E. :)

Mr Groeigeld zei

@anoniem: niets om je voor te schamen, nu heb je iets erbij geleerd. Plus ik moet toegeven dat in deze de term groeigeld niet handig is. Een van de doelen van mijn blog is discussie met elkaar voeren en van elkaar leren. Het domste wat iemand kan doen is pretenderen dat hij/zij alles al weet.