31 januari 2022

Dividend update - januari 2022

De eerste maand van 2022 is alweer voorbij gevlogen. Terwijl de rentes langzaam aan het stijgen zijn, gaan de beurzen alle kanten op, sommige dagen met hele procenten omhoog of omlaag. Dan is het fijn om je te richten op dividend, omdat daarmee de koersen ruis op de lijn zijn. Tijd voor het dividend-overzicht van januari.


Dividend-inkomsten

Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 

Samengevat:

  • Dividend januari: €126
  • Dividend heel 2022: €126
  • Jaarlijks (forward) dividend: €2547 of 2753 EUR+USD (excl. belasting)
  • Yield on cost: 4,7%


Kijk, dat is een mooie stijging van 25% t.o.v. vorig jaar. De stijging komt vooral door mijn extra inleg in ISPA, de aangetrokken dollar en enkele dividend-verhogingen. Ondanks dat het altijd een kleine maand is geweest, begint hij nu lekker mee te tellen.


Dividend-veranderingen

Afgelopen maand zijn er geen veranderingen aangekondigd.


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Deze maand heb wederom niets bijgekocht i.v.m. de aankoop van ons nieuwe huis. Dan wil ik even zoveel mogelijk reserve aanhouden, omdat verhuizen een dure business is.


Samen met de dividend- en dollarveranderingen staat ons (forward) dividend naar €2547 of 2753 EUR+USD.


Samenvatting


Ondanks dat januari een relatief kleine dividendmaand is, ben ik toch tevreden met de stijging. Het begint al aardig te kriebelen, dat we nu even geen geld meer inleggen. Gelukkig kan ik het uitgekeerde dividend nog herbeleggen, waardoor de sneeuwbal langzaam aangroeit.


Hoe was jullie maand qua dividend?


13 opmerkingen:

Uitklokken zei

Geen dividend... het leven is saai als indexbelegger. Ik ben benieuwd wat de inflatie die vanaf einde vorig jaar is aangetrokken gaat doen met het dividendrendement.

Mr Groeigeld zei

@Uitklokken: eens kijken of de groei de inflatie bijhoudt.
Dat zou trouwens nog een leuke case zijn om aan te rekenen: is je dividendgroei meer bij maandelijks herbeleggen of bij driemaandelijks herbeleggen, maar dan met 3x zoveel? Het zal weinig schelen, maar toch zit je dan 2 van de 3 maanden minder 'in de markt'.

Quint zei

Mijn januari begint altijd rustig, toch nog €141,- netto / schoon aan de haak. Een mooie stijging ten opzichte van de afgelopen jaren (resp. 78 en 81 euro). Vooral dankzij in 2021 aangekochte Ishares global dividend (ISPA).

Dankzij een iets ruimere overbruggingshypotheek kon ik instappen bij de kleine correctie van de afgelopen maand. Vooral ETF's; VWRL & QDVE

Kapitalisman zei

Ik ben ook erg blij met mijn dividend aandelen in een maand als deze. Terwijl mijn portefeuille onbewogen is, deed de markt -7%.

Het lijkt erop dat ik deze maand op $299 dividend blijf steken. Update volgt nog een dezer dagen.

Ik kijk alweer uit naar de verhogingen in februari en het dividend in maart.

Luxe of Zuinig zei

Net zoals uitklokken heb ik geen dividend in januari met indexbeleggen dus je hebt alsnog meer dan wij ;-)
Succes met je huis!

Mr Groeigeld zei

@Quint: €141 is een mooie maand!
Kun je die relatie tussen overbrugging en belegging eens uitleggen? Of bedoel je dat je zelf meer overhield en daardoor kon beleggen?

Mr Groeigeld zei

@Kapitalisman: hier hetzelfde, de waarde blijft ongeveer hetzelfde terwijl de koersen flink gedaald zijn. Bijna €300 voor januari is erg lekker. Wat moet maart qua dividend dan wel niet brengen bij jou?

Mr Groeigeld zei

@Luxe of zuinig: dankje!

Kapitalisman zei

Tja, januari is maar iets lager dan maart. Eigenlijk zijn alleen februari, mei, augustus en november een stuk lager (ongeveer de helft). Maar in die maanden worden wel weer de meeste verhogingen aangekondigd.

Anoniem zei

Doe je ook aan risico spreiding door de beleggingen over verschillende banken te spreiden ivm depositogarantie regeling van max. 100.000 euro?

MrFOB heeft tevens over bewaarrisico’s en daar is de vergoeding maar max. 20.000 euro, geeft hij aan.

Wat ik me afvroeg, is het verstandig om met deze risico's rekening te houden? Indien ja, dat worden vele rekeningen bij meerdere banken waar het steeds moeilijker wordt om bij goedkoopste te beleggen.

Mr Groeigeld zei

@anoniem: zelf hou ik daar tot nu toe geen rekening mee. De grens van het depositogarantiestelsel heb ik nog niet bereikt. Ik ben me bewust van het bewaarrisico van 20k. Dit is echter in een uiterste geval (de broker gaat failliet EN de vermogensscheiding valt om). Daar kan ik rekening mee houden door bij verschillende banken te beleggen, maar het voelt een beetje als met je helm en veiligheidskleding in de auto rijden omdat er een kleine kans is dat er een ongeluk gebeurt.

Quint zei

@Mr Groeigeld

'Kun je die relatie tussen overbrugging en belegging eens uitleggen? Of bedoel je dat je zelf meer overhield en daardoor kon beleggen?'
---
De overbruggingskrediet hadden we 6 weken nodig dus €20k meer lenen dan ingeschat kostte nog geen €50,-. Toen in januari de beurs inzakte en wij precies wisten hoeveel we echt nodig hadden (na aankoop meubels en afrekening notaris), kon ik makkelijk versneld beleggen. E.e.a. al volgens plan (meer dalen = sneller inleggen)

Mr Groeigeld zei

@Quint: ah ik snap hem. Dan moet de rente op je krediet wel een stuk lager zijn dan je opbrengst met beleggen?