8 januari 2022

Energieverbruik 2021

In mijn jaaroverzicht van 2021 ben ik zomaar vergeten te kijken naar ons energieverbruik. Onder het mom van "beter te laat dan nooit" hierbij alsnog een terug- en vooruitblik.

Afgelopen jaar hebben we 3600 kWh aan elektra verbruikt. Vooral de laatste maanden schoot ons energieverbruik omhoog. Het was al vroeg frisjes buiten en in december hebben we erg vaak onze pellet- en elektrische kachel aangehad om ons huis goed door te warmen. Dat deden we om potentiële kopers van ons huis een warm gevoel te geven (aldus de makelaar). Of dat geen krom beeld geeft? Dat kan, alleen is je warmtevoorkeur erg persoonlijk heb ik gemerkt. Zelf vonden wij het voor zo'n bezichtiging vaak bloedheet in huis, maar blijkbaar staat bij veel mensen de thermostaat op 20-21 graden. Wij voelen wij ons lekkerder bij 18 graden. Maar goed, terug naar het verbruik.


Onze 10 zonnepanelen hebben dit jaar iets meer dan 3300 kWh opgeleverd. In vergelijking tot vorig jaar is dat maar liefst 300 kWh minder, mede dankzij de lange winterperiode, het ontbreken van een lente en de druilerige zomer. Maar goed, het is wat het is. Hierdoor kwamen we dus net 300 kWh te kort voor nul op de elektra-meter.

Kijkend naar ons gasverbruik hebben we 1070 m3 verbruikt. Veel meer dan vorig jaar (750 m3), maar niet heel gek, aangezien ik geen rekening hield met de verkoop van onze woning. Ook qua gas hebben we namelijk flink gestookt in december, voor dezelfde reden als hierboven beschreven. Ondanks dat, zitten we nog steeds ruim onder de 1560 m3 toen we hier kwamen wonen. Zoals eerder al beschreven, niet gek voor een oud, gerenoveerd huis.


Hoe zullen de plaatjes eruitzien voor 2022? Eerlijk gezegd, heb ik nog geen flauw idee. Ik gok dat we op termijn veel minder gaan verbruiken. Ons nieuwe huis heeft meer dan 20 (nieuwe) zonnepanelen, waar wij dus al genoeg hebben aan 10 stuks. Het huis heeft energielabel A. Nog wel op gas (met vloerverwarming en radiatoren), maar dat gaan we aanpassen naar een warmtepomp (zeker omdat we overcapaciteit aan zonnepanelen hebben). Of we dat in 2022 al gaan doen, weet ik nog niet. Als het een simpele aanpassing is wel, anders doen we het later. Zoals ik hierboven al schreef, is onze warmtevoorkeur blijkbaar anders dan veel mensen. Dit gaan we niet opeens veranderen in ons nieuwe huis. Ik verwacht dus minder energieverbruik dan nu. Als we ook nog naar een warmtepomp kunnen, gaan we wellicht naar nul op de meter. Dat zou een mooie toekomstbestendige aanpak zijn, voor zowel onze portemonnee als het milieu.


Wat was jullie energieverbruik in 2021? Hoe hoog staat jullie thermostaat nu?

17 opmerkingen:

Meer door minder zei

Door zonnepanelen en met de stroom die ik over heb, elektrisch en infrarood bij te verwarmen, gebruik ik naast mijn opgewekte stroom 0 KW van het net en tussen de 100 en 125 m3 gas per jaar. Daar ik elk jaar overstap voor de bonus (vaak tussen de 180 en 365 euro) krijg ik op jaarbasis nog geld toe van de energieleverancier.

Mr Groeigeld zei

@Meer door minder: dat is een mooi maandbedrag. Als je veel elektrisch kunt opwekken, heb je weinig last van de schommelende energieprijzen. Al zal met de huidige energiemarkt een welkomstbonus lastig worden.

Meer door minder zei

Dat is niet erg want de vermindering energiebelasting is zoveel omhoog (824,77)gegaan dat ik waarschijnlijk nog meer terug krijg dan anders.

Mr Groeigeld zei

@Meer door minder: dat is waar ja, die was ik al helemaal vergeten. Dat helpt zeker mee.

Anoniem zei

@Groeigeld, Ook bij ons is het gasverbruik 2021 toegenomen. Gelukkig niet met 42% maar zo'n 25% dus meer kosten. Helaas horen wij bij de gelukkige :>( groep van energiebedrijven waarvan de leveringscontract is ingetrokken. Dit betekent dat de eerste maand nieuwe levering tegen modelcontract prijzen wordt afgerekend en daarna (gelukkig) voor gas een gunstig 2-jarig aanbod heb gekregen. Helaas gaat dit niet op voor de elektriciteit KWh-prijs (blijft duur).

Dat na april a.s. de jaarcontracten weer voldoende en gunstiger aangeboden worden. En hopelijk de kosten contractbreuk vergoeding huidige energiebedrijf zeer snel terug verdient kan worden.

Geldsnor zei

13539 kwh. Als ik de auto's niet mee tel dan kom ik op 7946kwh. Dat is inclusief een groot deel verwarming (airco aka warmtepomp, elektrische vloerverwarming boven en in het voorjaar flink bijgestookt boven ivm. de komst van Baby). Ons gasverbruik is 658m3. Koken doen we sinds eind oktober op elektriciteit. Ons huishouden bestaat uit 2 volwassenen, en kinderen van 6 - 3 en 10 maanden.

We hebben zelf 9648kwh geproduceerd (32 panelen *300wp), aanzienlijk minder dan de jaren er voor. Maar het is wat het is. Bijna 4000kwh netto verbruik dus.

Mr Groeigeld zei

@anoniem: die constructie met modelcontract en gunstig aanbod kende ik niet, interessant. Hoe ons verbruik qua € gaat worden, weet ik nog niet. Ons contact loopt in maart af, maar wellicht valt het nog mee door onze zonnepanelen, eneegiezuiniger huis en extra subsidie

Mr Groeigeld zei

@geldsnor: zo, dat zijn flinke getallen, maar begrijpelijk met jullie verbruik. Nooit overwogen om all-electric te gaan?

Anoniem zei

@Mr Groeigeld, betreft constructie modelcontract en daarna een gunstig aanbod is niet iets waar je trots op hoeft te zijn (prijsverschil is 3000 euro per jaar op dit moment). Het afsluiten van een 2-jarig contract is eerder een moetje qua kosten.

Gunstig betekent nu de mogelijkheid hebben om een leveringscontract af te sluiten tegen een gasprijs van 0,53 ipv 1,90 (of meer) per m3 op dit moment.

Nu worden goedkopere contracten met uitgestelde leveringsdatum aangeboden (dus levering na april).

Mr Groeigeld zei

@anoniem: nu snap ik hem, dan heb ik je verkeerd begrepen (waarschijnlijk hadden de termen "gelukkig" en het "gunstige" aanbod me op het verkeerde been gezet).

Geldsnor zei

@Mr. Groeigeld, zeker hebben wij overwogen om all-electric te gaan. Maar op een gegeven moment is je gasverbruik zo laag, dat de terugverdientijd in zowel euro's als CO2 erg lang is. Als onze ketel kapot gaat, dan zal deze zéker vervangen worden door een warmtepomp. Als deze niet kapot gaat, dan zal de ketel alsnog ergens in de komende 2 jaar vervangen gaan worden. Beetje afhankelijk van werk & inkomsten.

Mr Groeigeld zei

@Geldsnor: daar heb je een punt. Aangezien meer dan de helft van de energierekening uit belastingen bestaat, heeft verdere besparing weinig nut, tot je helemaal overstapt op elektrisch.

Anoniem zei

Waar heeft u gas voor 0,53 per kuub gevonden, als ik vragen mag? Wij worden per 1 feb op 2,25 per kuub afgerekend en op vergelijkingssites kom ik alsnog op 1,96 per kuub. Dat is toch onbetaalbaar...

Anoniem zei

@Mr Groeigeld; Lees ik het goed dat uw elektraverbruik hoger is door het vaker gebruiken van de pelletkachel?
Zo'n kachel verbruikt toch niet veel, of toch wel?

Mr Groeigeld zei

@anoniem: goed gelezen! Er zitten twee foutjes in mijn stuk zie ik. Ten eerste, het komt inderdaad niet door onze pelletkachel (verbruik rond 50W per uur). Doordat we ook elektrisch hebben bijverwarmd is het verbruik hoger dan normaal, maar ook niet extreem. De gekke piek in de figuur komt omdat ik de vorige maand per ongeluk ook in december heb gelogd. Ik heb het aangepast, bedankt!

Anoniem zei

Aha, duidelijk :)
Bedankt voor de reactie!

Anoniem zei

@Anoniem: Gas voor 0,53 per kuub: Enige manier om er achter te komen is rechtstreeks bellen met de energiemaatschappijen bijvoorbeeld DGB Energie.