6 maart 2023

Dividend update - februari 2023

Bijna, bijna is het lente. Nog even wachten op het mooie weer, maar met het aanbreken van maart wordt ik vaak al vrolijker. Langer licht en uitzicht op de lente. Eens kijken of de lente ook in het dividend zat afgelopen maand.


Dividend-inkomsten

Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars). 

Samengevat:

  • Dividend februari: €153
  • Dividend heel 2023: €361
  • Jaarlijks (forward) dividend: €3651 of 3769 EUR+USD (excl. belasting)
  • Yield on cost: 4,2%

Wow, een stijging in februari van maar liefst 135% t.o.v. vorig jaar (oftewel 2,35 keer zoveel)! Dat komt voornamelijk door de aankopen van ETF DXSB, welke in februari uitkeert. Erg lekker. Ook de recente stijging van de dollar helpt mee in het totale dividend, al middelt dat uit over meerdere jaren. Ten opzichte van de vorige maandupdate heb ik wel een pijnlijke verlaging moeten incasseren, zie hieronder. 


Dividend-veranderingen


Afgelopen maand zijn de volgende veranderingen aangekondigd:
  • ASML (ASML): +5,5% (eigenlijk al in januari, maar ik had hem gemist)
  • Cisco (CSCO): +2,6%
  • Coca-Cola (KO): +4,5%
  • 3M (MMM): 0,7%
  • Realty Income (O): +2,3%
  • Prudential Financial (PRU): +4,2%
  • Rio Tinto (RIO): +6,5%
  • Southside Bancshares: +2,9%
  • United Parcel Services (UPS): +6,6%
  • Newtek Business Services (NEWT): -75%

Deze laatste is natuurlijk een pijnlijke. Het was een hoogdividend-aandeel, waardoor de dividendverlaging flink aankomt. Eerlijk gezegd had ik wat zitten slapen, want ze hadden al eerder aangegeven het dividend te verlagen. Ze zijn overgegaan van een BDC naar een bankstructuur, waarbij bepaalde belasting/uitbetalingsconstructies die voor BDC's gelden zijn veranderd. Al toen ze overgingen naar een bankstructuur, had ik wellicht moeten verkopen. Omdat ik niet iedere dag op mijn portfolio kijk, was ik vandeweek al te laat en was de koers zo'n 18% ingezakt. Hierdoor heeft onze weg naar de 4000 EUR+USD opeens een flinke knauw gekregen. Dit kost me nu 110 EUR+USD of €56 aan jaarlijks dividend. In euro's valt me de daling nog mee, die wordt redelijk opgevangen door de nieuwe aankopen, gestegen dollar en dividendverhogingen. Maar goed, het is niet anders, achteraf is alles makkelijk. Het zet me wel aan het denken om mijn portfolio weer eens door te lichten. De vraag is wat ik nu met NEWT doe: aanhouden of verkopen? Sommige bloggers hebben een regel voor zichzelf, dat een dividendverlaging onmiddelijk leidt tot verkoop, maar zo zwart/wit is het bij mij niet. De klap is al geweest en het management heeft als doel het dividend langzaam te laten stijgen. Misschien is het interessant om NEWT aan te houden.


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Deze maand heb gekocht:

  • Southside Bancshares (SBSI): 10st
  • Coca-Cola (KO): 7st
  • Vanguard FTSE All-World ETF (VWRL): 15st


Samenvatting


Een enorme groei deze maand qua dividend, met een stijging van maar liefst 135% t.o.v. vorig jaar.  Daarnaast erg veel dividendverhogingen, maar helaas ook een enorme dividendverlaging. Daar moet ik van leren. Het zal me immers enkele maanden kosten om weer op het niveau van januari te komen.


Hoe was jullie maand qua dividend? Wat zouden jullie doen met NEWT, verkopen of aanhouden?


9 opmerkingen:

Anoniem zei

Asml dividend verhoging had ik ook gemist. Als je dat gebroken boekjaar effect eruit haalt is het gewoon +23%... mooie verhoging

Henk zei

Zo snel bekeken is het nieuwe dividend van NEWT 12,5% hoger dan ze in eerste instantie hadden aangekondigd. Daarbij is de verwachte winst per aandeel voor 2024 ruim 50% hoger dan 2023. Payout ratio op basis van de verwachte winst in 2023 is tussen de 36% en 42% wat redelijk standaard is bij banken. In dat opzicht lijkt er genoeg ruimte om het dividend in de toekomst te verhogen.

Dividendrendement bij de huidige prijs van ruim 4,5% is voor een bank ook niet slecht. Als je vertrouwen hebt in het management, de omzetting van BDC naar bank en de afgegeven verwachtingen dan vind ik aanhouden geen onlogische keuze.

Mr Groeigeld zei

@Henk: zo kijk ik er nu ook tegenaan. Ik heb het aandeel ooit gekocht als BDC. Ondanks dat het een bank is geworden, zien de vooruitzichten er redelijk goed uit. De klap is nu al geweest, dat voelt als verkopen op een laag moment. Vaak wordt er namelijk over-gereageerd bij zoiets. Misschien goed voor mezelf om even af te wachten.

Quint zei

Wat een geweldige dividendgroei, mooi om te zien. Ik volg NEWT niet, in vergelijkbare situaties heb ik telkens spijt gehad van verkoop (nadat de klap al was geweest). Je dividend voor heel 2023 lijkt niet te kloppen, moet dat niet iet van €361 zijn?

Mijn februari-dividendgroei is iets minder spectaculair:
€179 t.o.v. €148 vorig jaar. Voor heel 2023 nu €478 (t.o.v. €289)

Aankopen februari:
- Realty (O)
- OCI
- NVDIA
- PG
- WMIN (ETF Global Mining)
- DXSB

Mr Groeigeld zei

@Quint: scherp gezien! Ik heb hem al aangepast.

Mbt NEWT, ik hou hem even aan. Zoals je zegt, de klap is al geweest, meestal komt daarna wat herstel.

Je groei van februari van 21% is ook niet verkeerd. Koop je nog regelmatig individuele aandelen (ben weleens venieuwd naar je portfolio)? Ik merk de neiging om juist steeds meer naar ETF's te bewegen, om gevallen zoals NEWT te voorkomen.

Quint zei

Leuk om mijn portfolio te delen. Ik zet het alleen niet op internet maar stuur een overzichtje per email. Ik investeer iedere maand, qua aandelen / ETF nu zo'n 50/50. ETF's ben ik nog niet zo lang geleden mee begonnen. Aandelen vind ik veel leuker dus blijf ik gewoon doen.

Mr Groeigeld zei

@Quint: aandelen zijn zeker leuker/spannender, maar daar zit dus ook een risico (zoals met NEWT). De spreiding en het gemak van ETF's bevalt me eerlijk gezegd wel.

Mr. Robot zei

Wat een spectaculaire groei laat je zien, gaaf zeg! Ik zou echt wat scherper moeten zijn op die dividend verhogingen, we delen er namelijk maar liefst 6!

Ik ben ondertussen Intel verkocht, VFC is de volgende op het hakblok.

Mr Groeigeld zei

@Mr. Robot: bedankt, de groei is verklaarbaar, voornamelijk door BXSB. NEWT heb ik even aangehouden, de grootste klap is nu toch al geweest.