13 maart 2023

€10.000 aan dividend

Bij de maandupdate van februari ging mijn aandacht vooral naar een vervelende dividendverlaging. Daarbij had ik helemaal over het hoofd gezien, dat er zeker wel iets te vieren was: we hebben namelijk totaal €10.000 aan dividend ontvangen!

Hieronder zie je het overzicht vanaf het begin van mijn reis tot nu. In 2018 begon het met kleine dividendbedragen van €17 en €30 waarna de bal verder is gaan rollen. Ik had redelijk snel door wat het betekende en iedere extra euro die erbij kwam, voelde als een nieuwe stap vooruit. Door ons geld slim weg te zetten, kochten we als het ware steeds een stapje richting meer vrijheid. Ondanks beurscrashes, corona en alle dagelijkse ruis op de beurzen is dat gevoel sindsdien alleen maar sterker geworden. En zie waar het ons gebracht heeft. Door ons geld wat we overhouden (en de komende jaren niet nodig hebben) regelmatig te beleggen en er vervolgens niets mee te doen, hebben we totaal zomaar €10k gekregen. En dat in 5 jaar tijd. Geweldig toch?!

Dit jaar komt er nog zo'n €3600 bij, vanaf volgend jaar (als het goed is) zo'n €4200 en zo groeit het maar door als een zelfversterkend effect. Door het herbeleggen hiervan zie je dat ook terug in de figuur: de curve gaat steeds stijler lopen, de sneeuwbal wordt steeds groter.

Dat vind ik ook het mooie aan dividendbeleggen. Als je vooral naar dividend kijkt, kijk je door de waan van de dag heen. Waar 2020 met corona en 2022 met inflatie/oorlog een dramatisch effect hadden op de beurs, zie je dit niet eens terug in het totale ontvangen dividend. Wat er ook gebeurt op de beurzen, zolang er geen flinke dividendverlagingen komen, blijft dit effect doorgaan. Zonder er iets voor te doen. Waar sommige mensen zeggen "ik ga nooit meer beleggen", motiveert het mij alleen maar meer en meer om mijn posities te vergroten.


Hoe staat het met jullie dividend/beleggingssneeuwbal?

10 opmerkingen:

Luxe of Zuinig zei

Gefeliciteerd Groeigeld!

Dat is inderdaad een mooie mijlpaal die je daar hebt bereikt. Zeker je je jaarlijkse groei is erg impressive te noemen. Zelf ben ik nog aan de €10.000 gekomen dat is naar verwachting aan het einde van dit jaar het geval. Het zal daarnaast ook langzamer gaan omdat ik vanuit VWRL overstap naar de NT fondsen die maar 1x per jaar dividend uitgeven. Het moment is al geweest afgelopen maand, maar mijn positie is nog niet in de orde der grootte van wat in VWRL staat of Meesman. Dat was dus een schamele €150 wat geen zoden aan de dijk zet.

In ieder geval nogmaals congrats en op naar de €25.000!

Anoniem zei

Netjes!
Met bijna 4k in een jaar dividend heb je ook een mooie hoeveelheid aandelen al bij elkaar gespaard :)

Quint zei

Leuke grafiek, ik heb hem inmiddels ook gemaakt :-) en het lijkt er sprekend op. Ik loop alleen 1 jaar voor op je.

Het lijkt net lineair maar als je goed kijkt zie je het steeds harder groeien. Over de eerste €2k deed je 1,5 jaar en de laatste zo'n 6 maanden. Over mijn eerste €2k deed ik ook zo'n 1,5 jaar maar zou het nu in 4 maanden moeten lukken.

Mr Groeigeld zei

@Luxe of Zuinig: dankje! Zeker een mooie mijlpaal om bij stil te staan.
Wat betreft VWRL/NT, als het dividend vergelijkbaar is, zal de totale groei vergelijkbaar zijn, toch? Het jaarlijks vs kwartaal herbeleggen middelt wel iets minder goed uit, maar voor het totale dividend zal dat wel loslopen.

Mr Groeigeld zei

@anoniem: zeker. En dat levert ook weer nieuw dividend op. Dat bedoelen ze dus met "geld voor je laten werken" of de sneeuwbal.

Mr Groeigeld zei

@Quint: ook goed bezig! Vier maanden voor €2k is erg snel zeg!

Het lijkt lineair, maar dat is het inderdaad niet. Over de eerst €5k deden we 3,5 jaar en de tweede slechts 1,5 jaar. Nu moet ik wel zeggen, dat het niet helemaal een eerlijke vergelijking is. Onze inleg is in de loop der jaren ook vergroot. Maar goed, dat sterkt weer mijn motivatie om nu zoveel mogelijk in te leggen, zodat het de komende 15 jaar nog goed verder kan groeien.

de kleine kapitalist zei

Zo, dat gaat hard! Dat is meer dan het dubbele van wat ik bij elkaar heb gesprokkeld. Gefeliciteerd met deze mijlpaal 🎉

Henk zei

5 jaar over de eerste 10k en met dit tempo waarschijnlijk de volgende 10k binnen 2,5 jaar. Dat is prima progressie. Deze grafief en de ontwikkeling van de verwachte jaarlijkse dividend inkomsten over de jaren heen zijn toch de grafieken waar je het vrolijkst van wordt als dividend groei belegger.

Mr Groeigeld zei

@DKK: dankje. Maar 5k is ook niet mis!

Mr Groeigeld zei

@Henk: zeker in deze tijd waarin de beurzen alle kanten heenvliegen met banken die omvallen, stijgende rentes etc. Dan is de dividendgroei een stabielere basis.