Na een paar maanden van uit-de-pan-rijzende inflatie, stijgende hypotheekrentes en onrust in de wereld zijn ook flinke dalingen op de beurzen een feit. Net als veel andere beurzen is de AEX sinds de piek vorig jaar november (827 punten) flink gedaald. In maart bereikte de AEX het dal van 656 punten, wat 20% lager is. Als aandelen daarna een bepaalde periode niet evenredig stijgen (iets van 2-3 maanden dacht ik), dan zitten we officieel gezien in een zogenaamde bear markt.
Een neergaande markt noemt men een bear (beer) markt, vanwege de omlaag slaande beweging met zijn poot bij een aanval. Een stijgend markt noemt men een bull (stieren) markt, vanwege de omhoog bewegende beweging bij een aanval (op de hoorns nemen).
Het is dus een negatieve markt. Dat kan ook niet anders met de stijgende consumentenprijzen. Bedrijven die minder goed presteren worden keihard afgestraft op de beurs (dikke -5% tot 10% is blijkbaar normaal geworden), consumenten houden de hand op de knip (schreeuwend dure prijzen, vooral bij uitjes, restaurants en vakanties) en er heerst onzekerheid. Wat in het begin kleine verkopen zijn, wordt vaak versterkt doordat meer instellingen en mensen gaan verkopen om verliezen te beperken. In feite is de beurs gewoon een erg emotioneel fenomeen. Als veel mensen verkopen, ontstaat er paniek met een versterkend effect. Andersom geldt ook trouwens (fear of missing out).
Ik hoor/zie links en rechts net beginnende beleggers, die al dik in de verliezen zitten. Dat is vervelend, maar wel een essentiële les. Je zult namelijk altijd een keer in de min staan. In maart 2020 stond mijn portfolio ook 18% in de min. Niet leuk, maar de belangrijke vraag is: wat doe je in zo'n situatie? Dat is belangrijk om van tevoren te bedenken. Ga je in paniek verkopen om je verliezen te beperken? Blijf je stil zitten, of koop je bij?
Ook mijn portfolio krijgt nu links en rechts klappen. Ik heb vandeweek nog een deel van onze overwaarde geïnvesteerd. Een slecht moment, maar het is niet anders. Af en toe reken ik voor mezelf uit wat het betekent als de koersen morgen 50% zouden dalen. Dat helpt om te rationaliseren en voor te bereiden. Ik heb met mijzelf afgesproken, dat ik altijd blijf zitten. Wat er ook gebeurt. Ik wacht even af om te zien hoe/wanneer het bijtrekt en zie dat als een mooi koopmoment. Immers, bestaat mijn portfolio niet alleen uit koerswinst, maar vooral uit dividend. Lagere koersen betekent meer dividend voor hetzelfde geld.
Daarom mijn aanpak in een bear markt:
- Ik kijk vooral niet te vaak op mijn account
- Ik blijf iedere maand beleggen
- Ik kijk vooral naar dividend-opbouw en laat de koersen even links liggen
- Zodra de markten wat bijtrekken, leg ik extra in
Het is natuurlijk voor iedereen persoonlijk hoe je erin zit. Er is geen goed of fout, alleen wat bij jezelf past. Beschouw bovenstaande dus niet als beleggingsadvies, het is puur hoe ik er tegenaan kijk.
Hoe gaan jullie om met deze bear markt?
2 opmerkingen:
Beste Mr. Groeigeld,
Heel veel dank voor deze post!
Ik ben dus een van die pas beginnende beleggers waarover je het hebt.
Ik voel me helemaal gesteund door je tips. Helemaal hoe ik het ook zie. Blijven zitten en inderdaad, niet aldoor op mijn account kijken.
Misschien moet ik er een dieet aan koppelen. Zoals ik vroeger mezelf ook niet toestond om aldoor mijn email-account na te kijken toen ik nog per mail flirtte met Meneer E. - en hopeloos op een antwoord van hem wachtte. : ) : ) Ha, ha.
Een account-check-dieet it will be!
Veel groeten,
E.
@anoniem: graag gedaan. Nu lijkt het even erg, maar over een tijd (kan even duren) zul je zien, dat het weer bijtrekt. In de tussentijd vooral niet panieken.
Haha, herkenbaar die obsessie/verliefdheid van vroeger. Succes met je accountdieet!
Een reactie posten