15 mei 2022

Wij zijn rijke stinkerds

Wij zijn rijke stinkerds! Dat vind ik niet, maar de buitenwereld blijkbaar wel. Ik zal het even uitleggen. Onlangs zijn we verhuisd naar ons nieuwe huis. Ja, een groot huis van net boven de 7 ton. Dat is in de randstad of grote steden misschien normaal en goed voor een twee-onder-een-kap of hoekhuis, maar hier woon je daarmee in een groot huis. Het is in de buurt ook nog eens een bekend huis. Terwijl wij allebei een "gewone" baan hebben, niets buitensporigs. En blijkbaar laat dat wat roddels los.

We horen soms, dat mensen er met elkaar over hebben gepraat bij de school van onze kinderen. Ook valt me op, dat sommige mensen bijna als eerste vragen wat voor werk ik "dan" doe. Ik krijg dan de neiging om te zeggen, dat als je een deel van je maandsalaris opzij zet, belegt en je hypotheek aflost, je een aardig eind kunt komen. Maar goed, ik hou me in. Laatst zei iemand toen ons nieuwe huis ter sprake kwam letterlijk "dan zul je wel veel geld hebben". Tja...

Begrijp me niet verkeerd, het gaat er niet over dat mensen er niet over mogen praten. Wat me tegenstaat is dat er gelijk zo negatief of afgunstig over wordt gedaan. Alsof het allemaal is komen aanwaaien. Daar schreef ik eerder ook al eens over. Wij zijn (ongeveer) gebleven wie we waren, we hebben er hard voor gewerkt en zijn slim met ons geld omgegaan. Door jarenlang aflossen en een grote overwaarde hebben we nu een flink lagere hypotheek dan de koopsom met dito maandlasten. Als ik dan op de radio hoor, dat 40% (!) van de huishoudens op dit moment €100-200 per maand tekort komt, vraag ik me serieus af of je dan niet eens goed naar je financiën moet kijken. En ja, daar zijn vast genoeg lastige situaties bij en mensen die moeten rondkomen van een uitkering, maar die reken ik even niet mee. We hebben het over 40% van alle huishoudens.

Hoe dan ook, het irriteert me soms nogal. Wij zijn echt niet meer of beter dan een ander, helemaal niet zelfs. We gunnen iedereen voldoende financiële ruimte om allerlei dingen te doen. Maar àls je dan afgunstig doet, vind ik dat je ook zo sterk moet zijn om naar je eigen situatie te kijken en je af te vragen wat er bij jezelf anders kan.


Wordt er weleens afgunstig naar jullie financiële situatie gekeken?
 


25 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik denk ook dat mensen soms een beetje afgunstig naar ons kijken. Althans dat denk ik, omdat ik andersom zelf weleens denk "wat hebben jullie met al die inkomsten gedaan?" Mensen vragen ons ook hoe wij het doen met onze laag inkomen.
Wij hadden altijd als gezin maar 1 bescheiden inkomen en nu heeft man AOW en klein pensioentje en ik heb nooit gewerkt en heb nog lang geen AOW. We zijn altijd heel verstandig met geld omgegaan. Hypotheek netjes afgelost. In de loop der jaren ons huis netjes en tijdloos ge updated met een nieuwe badkamer keuken wc tuinoverkapping, zonnepanelen. Telkens wat als we weer wat gespaard hadden. We hebben altijd nieuw aangeschafte kleine auto's helemaal opgereden. Onze inrichting is voor 90 % tweedehands. Jarenlang hebben we van vaste budgetten geleefd. En genoten van wat wel kon en wat niet kon... jammer dan. Sinds de kinderen het huis uit zijn, en man met pensioen, maken we verre auto reizen naar huisjes en appartementjes door heel europa.
Ik zie mensen om me heen; allebei hard werkend tot de pensioen leeftijd, Elke paar jaar een nieuwe inrichting, dure vliegreizen,elke keer een nieuwe dure auto's, duur uit eten enzovoorts. Maar het verbaast me dat ik dan soms hoor dat ze nu alles moeten doen van de overwaarde van hun huis. Of dat het huis nog lang niet vrij is. En dat ze beiden moeten blijven werken. En dat de nieuwe auto private lease is.
De les van mijn vader is, dat het niet zo belangrijk is wat er aan inkomsten binnen komt, maar wat je ermee doet. Het is gemakkelijker 500 meer per maand uit te geven dan 50 te sparen.

Uitklokken zei

Afgunstig niet. We doen namelijk helemaal niets geks. We wonen in een appartement, hebben een oude auto en hebben geen dure smaak.
Een paar vrienden weten dat ik geld heb (ze lezen mijn blog) maar dat is het wel. En daar heb ik nooit iets van jaloezie gezien, laat staan afgunst.
Wel vervelend dat je dat meemaakt. Het past niet in hun wereldbeeld dus dan kan het niet goed zijn. Gelukkig zijn er nog genoeg mensen op de wereld die wel leuk zijn in de omgang!

Meer door minder zei

Het interesseert me weinig wat een ander ergens van vindt daar je in dat opzicht toch nooit hoge ogen gooit. Gewoon doorgaan maar!

Luxe of Zuinig zei

Ja, wij hebben dat wel gehad. Vooral toen we in economisch slecht weer juist wel investeerde in een huis, de verbouwing daarin etc. Daar werden wij in de buurt nogal op aangekeken hoe dat nu mogelijk was. De verhalen die ik weer via via hoorde waren voor mijzelf echter wel grappig.
Ik vind het mooi om te zien en te horen hoe mensen je denken te kennen en daar een mening op te baseren zonder dat je ze ooit hebt gesproken.
Ach ja, zo zie je maar wat afgunst doet. Wij hebben er smakelijk om gelachen en zijn lekker door gegaan met ons leven.

Anoniem zei

Ja hoor, mensen zijn heel snel afgunstig.
Wij wonen in een modaal huis en aan onze (oude) auto kan je het ook niet zien, maar intussen zijn we al een aantal jaar financieel onafhankelijk. Enkel familie en vrienden weten het.
We zijn financieel onafhankelijk net omdat we geen domme dingen doen met ons geld. Dus hier in huis wordt er echt wel op de kleintjes gelet, ook al geven we naar verhouding veel geld uit aan dingen die voor ons belangrijk zijn, zoals veel reizen met ons gezin.
We hebben er hard voor gewerkt, slimme beslissingen genomen, heel goed op onze centen gepast, en nooit iets gekregen\geërfd. Maar toch krijgen ook wij soms afgunstige reacties. Gelukkig is dat slechts een heel kleine minderheid van onze kennissenkring. En de rest van de wereld heeft geen idee. Wij gaan voor ‘Stealth Wealth’, onder de radar blijven dus.
Afgunst is des mensen.
Ze doen maar. 🙂

Anoniem zei

Rijkdom is gelukkig een breder begrip dan geld. En als je dat begrijpt, ben je rijk.
Altijd als ik iemand zie met een mooie (lees: dure) auto voor de deur vraag ik mij af: wat heeft die persoon moeten offeren om deze auto te rijden?
-Ik heb het voor elkaar gekregen een nieuwe auto te kopen met gunstige voorwaarden en een toen nog lage rente. Vrienden en familieleden verbaasden zich erover hoe wij dat met één inkomen voor elkaar kregen
-Ik heb een kluswoning gekocht voor weinig geld en heb veel zelf gedaan. Het kost veel tijd en zweet, maar het scheelt je kapitalen.
-Wij doen voor 200 euro in de maand boodschappen, soms nog minder. Het kan echt!
-Ik zie vrienden bikkelen met een dubbel inkomen om rond te komen. Alleen maar meer willen werken omdat er onvoldoende geld is. Mijns inziens is je mindset dan verkeerd.
Financieel onafhankelijk ben ik nog lang niet, maar ik zie nog steeds mogelijkheden om vanaf 50-55 jaar financieel onafhankelijk te zijn. Het is echt een mindset en daarvoor moet je loslaten wat anderen van je vinden of denken. Dergelijke mensen blijven altijd met afgunst naar je kijken.

AssOnFire zei

Absoluut herkenbaar. Maar na jaren rare opmerkingen ben ik mij ook gaan bedenken dat het vanuit de zender weleens een goedpraat actie richting eigen gedrag kan zijn. Ik laat het er dan ook bij.

Anoniem zei

Als je de verleidingen kan weerstaan ben je al een heel eind. Denk aan Netflix, voor een paar euro alle films. Spotify, hetzelfde, maar dan met muziek. Boodschappen (alleen A-merken) binnen 10 min bezorgd. Koffie op het treinstation ipv zelf meenemen. Private lease, leuk, rijden in een nieuwe auto, maar waarom niet eerst sparen voor een 2e handse, en ga zo maar door.

Verder complimenten voor dit blog. Erg inspirerend

Mr Groeigeld zei

@anoniem: die laatste les van je vader is een belangrijke. Het gaat erom hoe je ermee omgaat. Je verhaal is herkenbaar. Ik hoor soms mensen klagen over rondkomen, maar wel twee lease auto's, roken en drie keer per jaar op vakantie. Ik snap dat de keuze voor nu consumeren gemakkelijker is dan de keuze voor later, maar toch is een stukje opzij zetten erg verstandig.

Mr Groeigeld zei

@Uitklokken: het zal inderdaad wel iets zijn met mismatch in wereldbeeld. We zullen proberen wat meer low profile te zijn. Nog oudere auto's voor de deur ;-)

Mr Groeigeld zei

@Meer door minder: ja, zo zit ik er ook maar in. Gewoon stug en eigenwijs doorgaan.

Mr Groeigeld zei

@anoniem: heel verstandig. Afgezien van ons huis zitten wij normaal ook in stealth wealth mode. Nog niet financieel onafhankelijk, maar geen gekke uitjes, uitspattingen of dure auto's. Blijkbaar net niet stealth genoeg ;-)

Mr Groeigeld zei

@Luxe of zuinig: grappig ja (en zorgelijk) hoe mensen hun conclusies trekken obv hun eigen beeld. We gaan maar gewoon door met ons eigen plan. Dat voelt goed en heeft ons tot nu toe geen windeieren gelegd.

Mr Groeigeld zei

@anoniem: het belangrijkste van alle reacties lijkt inderdaad te zijn dat men een eigen beeld heeft van geluk en rijkdom en zich daaraan meet met anderen. Afgelopen jaren heb ik juist geleerd dat er altijd iemand beter, slimmer of rijker is dan ik. Oftewel: vergelijken heeft geen nut, dus kun je er beter mee stoppen.

Mr Groeigeld zei

@AssOnFire: toch een beetje zorgwekkend dat veel mensen rare opmerkingen/vragen krijgen. Het kweekt wel wat eelt denk ik :)

Mr Groeigeld zei

@anoniem: bedankt! Afgezien van Netflix (goedkoop, filmliefhebber) en Spotify (muziekliefhebber) laten we de rest ook achterwege.

Anoniem zei

Beste Meneer Groeigeld,

Wat vervelend voor jullie dat mensen jaloers doen, terwijl jullie gewoon respect verdienen omdat jullie het zo goed hebben aangepakt!

Ik leef erg minimalistisch zoals ik al eerder zei op dit forum en ik voel dat mensen om me heen die wel een inschatting kunnen maken van mijn inkomen en bijverdienste, dat wel wat raar vinden soms. Ze weten immers dat ik lang niet slecht verdien, maar zien me veel minder uitgeven dan hen. Dat begrijpen ze soms niet goed, denk ik.
Ik betrap mezelf soms op omgekeerd opscheppen: pochen over hoe klein ik wel woon bijvoorbeeld. En als anderen over Hello Fresh beginnen, geef ik zonder enige schroom toe dat ik naar de goedkoopste supermarkt van de buurt ga. Dat is mijn manier om op te gaan met de totaal tegengestelde geldhouding tussen hen en mij. Ik ben best trots op mijn zuinige mentaliteit. Ik weet immers hoeveel ik erdoor kan beleggen per maand. Dat laatste vertel ik hun niet. Daar zouden ze niet goed tegenkunnen, voel ik aan. Het zou te confronterend zijn met hoeveel geld zij spilziek door ramen en deuren smijten.

Net zoals de eerste anonieme reageerder op deze post, stel ik mij van mijn kant soms juist vragen bij het uitgavepatroon van anderen. Stiekem dan. Hardop zou ik me nooit met iemand durven bemoeien.
Maar als ik zie hoe mensen van consumptie- naar consumptiekick leven, dan heb ik soms echt met hen te doen. Het is toch immers bewezen dat zoiets niet bevredigend is, dat meer-en-meer-gedrag alleen maar ontevredener maakt.

Het is bijzonder knap dat jullie zo'n huis hebben kunnen kopen en daarnaast ook nog eens kunnen beleggen. En dat de mensen daar maar over denken wat ze willen. Who cares. Je hebt, onder meer op dit forum , mensen genoeg die pal achter jou staan.

Veel groeten,
E.

Anoniem zei

Een beetje genuanceerder mag ook wel. Dit klinkt een beetje als geklaag omdat je zelf geluk hebt gehad in het leven. Geld hebben is niet alleen een kwestie van beter beheer dan een ander, geluk is een grote factor.
En sommige mensen zouden blijkbaar ook wel wat meer geluk/geld willen hebben.
Misschien zouden de rijken onder ons wat minder moeten klagen dat het hen niet gegund wordt door de armeren. Dus je hebt het al goed en dan moeten mensen met minder ook nog blij voor je zijn?! Dat klinkt echt zo naar en verwend.

Anoniem zei

Aan de laatste anonieme reageerder: Dat vind ik nou echt wel jammer. Zo'n sneer verdient iemand als Mr Groeigeld nu toch niet. Iemand die gratis en voor niks zijn expertise deelt op deze blog met zoveel interessante posts. Ik geloof niet Mr G het als geklaag bedoelde. Zijn post was juist een oprechte verwoording van iets dat idd leeft tussen mensen. Dat is juist knap aan deze blog, dat het geen financiële taboes uit de weggaat en ook de moeilijke dingen durft te benoemen.
Voordat je MR G ongenuanceerdheid verwijt, misschien even toch alle eerdere posts lezen eerst, dan zal je zien dat deze blog helemaal niet verwend/uit de hoogte is geschreven en respect heeft voor iedereen en ieders situatie.

Groeten,
E.

Mr Groeigeld zei

@anoniem/E: bedankt voor je support E! Het helpt soms echt om op mijn blog dit soort discussies te voeren. Aan de ene kant om te sparren, aan de andere kant om soms te kijken of ik niet gek ben geworden ;-)

Wat je zegt over consumeren, de laatste tijd valt me op dat veel vrienden helemaal los gaan met uitjes, etentjes en borrels. We hebben natuurlijk twee jaar minder gekund, maar om dat nu te compenseren met enorm dure uitjes, vind ik een tweede. Iedereen moet het zeker voor zich weten, maar als je inmiddels €5 voor een biertje betaalt op het terras, zou ik dat zonde vinden als je er regelmatig tig achterover gooit op een avond. Misschien is dat een FIRE-vervorming aan het worden van mijn kant.

Mr Groeigeld zei

@anoniem: waar baseer je op, dat wij geluk hebben gehad zonder ons of onze voorgeschiedenis te kennen?
Ten eerste zeg ik helemaal niet dat andere mensen blij voor ons moeten zijn (ik irriteer me slechts wat aan de soms afgunstige opmerkingen). Ten tweede geloof ik niet zo in geluk. Ja, dat we allemaal in NL zijn geboren. Daarnaast komt bij het opbouwen van je leven (en geld) een stuk minder geluk kijken dan je zou verwachten. 90% is keihard werken, investeren en volhouden.

Mr Groeigeld zei

@E: bedankt, maar ook kritische reacties mogen er best zijn. Iedereen heeft zijn eigen beeld. Als diegene dan wel eerst even goed leest, is dat wel zo gewenst ;-)

Marc zei

Afgunst is heel gewoon. De meeste mensen zijn namelijk relatief 'arm', juist omdat zij negatief tegen geld aankijken. Dus in plaats van je te complimenteren en te denken: "dat zou ik ook moeten gaan doen," schoppen ze liever tegen jou aan. Waarom je daar druk om maken? Omdat een merendeel van de mensen dom is als het om geld gaat, moet jij je daarom bezwaard voelen omdat jij het wel goed doet? Wat jij en wij doen is tegen de stroom in zwemmen, het minder gekozen pad volgen. Daar hoort dit soort reacties bij. Daarom niet klagen maar blij mee zijn, is mijn mening.

Mr Groeigeld zei

@Marc: dat klopt ook wel weer. Het is inderdaad tegen de stroom in zwemmen, wat over het algemeen weinig wordt geaccepteerd. Ik moet denk ik nog een wat dikkere olifantenhuid kweken.

Martijn zei

Hoi Mr Groeigeld,

Een dikkere olifantenhuid lijkt mij niet nodig. Je begrijpt prima hoe het werkt. En ik ben juist blij dat je het publiekelijk ventileert, dit is namelijk de werkelijkheid. Sommige mensen zijn nu eenmaal afgunstig.