1 januari 2024

Dividend update - december 2023

Het is 1 januari, 2023 zit er weer op. Voor iedereen natuurlijk de beste wensen voor 2024! Tijd voor een nieuw jaar en een nieuwe bladzijde. Voordat ik vooruit blik, kijk ik nog even terug naar het dividend van december.


Dividend-inkomsten

Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars). 

Samengevat:

  • Dividend december: €653
  • Dividend heel 2023: €4382
  • Jaarlijks (forward) dividend: €4313 of 4529 EUR+USD (excl. belasting)
  • Yield on cost: 4,2%

Zo, december heeft even lekker bijgedragen aan het dividend, maar liefst 57% meer dan vorig jaar! Erg lekker. Vorige maand zat ik met het forward dividend al over mijn plan voor 2023, maar met 4529 EUS+USD ben ik er flink overheen geschoten!

Normaal vergelijk ik niet zo snel ETF-uitkeringen, omdat ze soms ook worden aangepast. Maar als ik ze nu vergelijk met vorig jaar december, is het dividend van alle ETF's gestegen:
  • IAEX: +10%
  • IDVY: +122%
  • SPYD: +21%
  • TDIV: +40%
  • TSWE: +8%
  • VWRL: +4%

Dat triggert bij mij twee dingen. Ten eerste moet ik de ETF-uitkeringen controleren met die in mijn eigen administratie. Ik heb ze namelijk al een tijdje niet bijgewerkt. Aangezien ETF's inmiddels het grootste deel van mijn dividend bepalen, kan een kleine verandering al veel impact hebben. 
Daarnaast iets wat me afgelopen maanden niet is opgevallen: mijn ontvangen dividend over 2023 is groter dan mijn forward dividend voor 2024. Dat kan natuurlijk komen door extra uitkeringen in 2023, maar er zou ook een afwijking in de ETF-uitkeringen kunnen zitten. Tijd om daar even in te duiken dus.


Dividend-veranderingen


Afgelopen maand zijn de volgende veranderingen aangekondigd:
  • Realty Income (O): +0,2%
  • Prizer (PFE): +2,4%

Zoals altijd sluit iedereen in december de boeken, dus geen grote verhogingen meer.


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Deze maand heb gekocht:

  • SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats ETF (SPYD): 24st
  • Xtrackers Stoxx Global Select Dividend 100 Swap ETF (DXSB): 20st
Dit zijn 'gewoon' de maandelijkse aankopen, waarbij ik DXSB van het december-dividend heb gekocht. Deze waren dus in feite 'gratis' :-)


Samenvatting


Hier kan ik heel kort over zijn: met €653 aan december-dividend en het ruim behalen van mijn forward dividend doel is dit een hele lekkere afsluiting van 2023! Nu is mijn blik vooral gericht op 2024 en hoe ik daarin wil beleggen. Daarover een volgende keer meer.



Hoe was jullie maand qua dividend?

8 opmerkingen:

Quint zei

@MrGroegeld; Dat is een heel mooi december dividend en een mooi jaarresultaat. Kan je meer vertellen over de waardestijging van je portefeuille?
-
Mijn december was ook prima, €773, dit is 87% meer dan vorig jaar. December begint echt een toppertje te worden. Afgelopen maand geen aankopen gedaan ivm peildatum vermogensbelasting, de komende maanden dus weer meer. Suggesties zijn erg welkom...
-
Mijn YTD dividend komt daarmee op €6976. Dit is 33% meer dan vorig jaar en ruim boven mijn doelstelling van €6500.
-
Het resultaat van mijn aandelenportefeuille is 14%, dit is inclusief dividend. Vorig jaar 1% en mijn doelstelling was 5%. Doelstelling ruim overtroffen maar het blijkt keer op keer dat het erg lastig is om de markt te verslaan. Het beste resultaat heb ik dan ook gemaakt op mijn ETF's.
-
Eén van de aandelenrekeningen is ter aflossing van onze hypotheek, dit zijn met name de ETF's. De waarde/hypotheek is gegroeid van 18,5% naar 29%. Doelstelling was 30% maar we gaan pas het derde hypotheek jaar in dus het schiet al lekker op.
-
Verder is de totale waarde van aandelen met 32% gegroeid, doelstelling was 15%. Het begint nu echt een lekkere sneeuwbal te worden.
-
Ik had enkele jaren geleden het doel om in ETF's te gaan beleggen en meer spreiden qua €/$. Dat is inmiddels goed gelukt: 31% ETF, 32% in dollars en 35% in euro's.
-
Al met al een heel lekker beleggingsjaar achter de rug.

Meer door minder zei

Ik sluit tevreden het jaar af.

Mr Groeigeld zei

@Quint: dat is een mooi resultaat! Je YTD dividend begint echt hele serieuze vormen aan te nemen. Wanneer denk je de €12k op jaarbasis te kunnen halen? Dat lijkt me een belangrijke mijlpaal met €1000 per maand gemiddeld.

Wat betreft mijn portfolio, in totaal hebben ze dit jaar +29% gedaan. Als ik mijn eigen inleg eraf haal, sta ik op een mooie 10% groei dit jaar (incl. dividend).

Mocht je nog suggesties willen hebben voor die peildatum, stuur me maar even een mailtje ;-)

Quint zei

+29% is een hele mooie groei, ga zo door :-)
€12k is wel een mijlpaal inderdaad. Volgend jaar ga ik voor €8500. En als ik die lijn doortrek dan kom ik uit op 2027. Maar als de beurs dipt, dan versnel ik...

Mr Groeigeld zei

@Quint: dat is het mooie van dividendbeleggen: de waarde stijgt als de koersen stijgen en we krijgen meer dividend als de koersen dalen.
Mooi die 2027, ik hoop dat je het haalt.

Mr Groeigeld zei

@meer door minder: tijd dat we op blogger duimpjes kunnen geven ;-)

Henk zei

Erg mooi om te zien hoe je forward dividend zich ontwikkeld heeft dit jaar en je je doelstelling ruim gehaald hebt. Benieuwd wat er uit je onderzoek komt waarom je ontvangen dividend hoger is dan je forward dividend. Op de huidige portfolio pagina zie ik alleen Rio Tinto die een wisselend dividend voert en NEWT heeft het dividend beleid begin 2023 aangepast dus lijkt me ook niet de reden.

December was hier een prima maand voor ontvangen dividend met een groei van 47% t.o.v. vorig jaar. Forward dividend is voor het eerst lager uitgekomen nadat Medifast het dividend geschorst heeft en er in december geen aankopen gedaan worden (zelfde redenatie als Quint).

Mr Groeigeld zei

@Henk: een groei van 47% mag er zeker zijn hoor! Toevallig heb ik vandaag een aandeel verkocht dat het dividend halveerde (WBA). Normaal doe ik dat niet zo snel, maar ik was al langer teleurgesteld in de resultaten.

Die zoektoch naar het verschil in dividend heeft nog een flinke (positieve) verrassing opgeleverd. Maandag meer...