16 oktober 2023

Einde Dela Spaarverzekering

In het verleden heb ik jarenlang gebruik gemaakt van de Dela Spaarverzekering. Met 2,75% rente (oude regeling) was het een mooi product in tijden van lage rente. In 2022 heb ik deze pot opengebroken en gebruikt voor de aankoop van ons nieuwe huis om een lagere hypotheek te krijgen. Daarna heb ik vorig jaar een nieuw account geopend (met 2% rente) met nog een extra storting.

Maar nu is de liefde over. Ik ga hem namelijk binnenkort stopzetten. Daar is maar één simpele reden voor: de belastingdienst schaart dit onder "overige beleggingen", terwijl het een spaarproduct is. Dat betekent dat ik 2% rente krijg en de belastingdienst 2,1% heffing rekent (6,17% x 34% in 2024, mits je boven de vermogensgrens valt). Oftewel: het hele product is verliesgevend en daarmee overbodig geworden.

Nadat ik contact had met Dela hierover (wat gaan jullie eraan doen, want het product wordt verkeerd geïnterpreteerd) blijkt dat er overleg is tussen Dela en het ministerie van Financiën. Leuk, maar na drie maanden blijkt er nog steeds niets te zijn besproken.

Nu zou ik natuurlijk twee dingen kunnen doen:
  1. Laten staan en even mijn vingers in mijn oren doen. Immers zou er vanaf 2025 een nieuw box3-belastingstelsel moeten komen, waarbij wordt belast naar werkelijk rendement. Echter, aangezien ik niet heel veel vertrouwen heb in de overheid/ICT samenwerling, zal dit vast weleens later kunnen worden. In de tussentijd staat ons geld dan te verdampen.
  2. De Spaarverzekering stoppen. Dit kost €150 'boete' als je het binnen 10 jaar stopzet. Nu hebben we afgelopen tijd meer dan dit aan rente gekregen, maar toch is het een beetje zonde.

Als er geen andere alternatieven zouden zijn, zou ik het wellicht daar even laten staan en de tussenperiode uitzitten. Echter, pak een willekeurige deposito en je krijgt tegenwoordig al 3-4% rente. Oftewel, de keuze was snel gemaakt. Jammer voor ons, jammer voor Dela, maar het is wat het is. Als het onder "overige beleggingen" blijft vallen, denk ik dat er weinig eigenaren van de Spaarverzekering meer overblijven.

De vraag is dan nog wat we gaan doen met het geld dat vrijkomt. Ik zou het extra kunnen beleggen voor nog meer rendement en een flinke extra duw in het forward dividend. Omdat we al redelijk veel hebben belegd, is het wegzetten in een deposito misschien wel de beste manier om het verder te spreiden.


Wat zouden jullie doen met zo'n potje?

4 opmerkingen:

Martijn zei

Dit is een interessante berekening. Ik weet niet welk bedrag er op je rekening staat, maar als de boete €150 is, dan levert elke dividendbelegging met 5% en een inleg van minstens €3000 je al meer op (5% van €3000 = €150). Dit heb je in een jaar terug verdiend.

Wil je niet alles beleggen maar in een deposito van 3% stoppen, dan is een inleg van €5000 de moeite van het overstappen waard.

Wat je ook nog kan doen is geld uitlenen aan vrienden en familie tegen rente. 4% kan je tegenwoordig makkelijk vragen. Consumptieve leningen bij banken zitten namelijk alweer op 8%!

Ikzelf stop alles in mijn beleggingen. Zoveel vertrouwen heb ik daar ook wel in.

Mr Groeigeld zei

@Martijn: daarom loont het om hem nu te sluiten. Toen de rentes jarenlang laag stonden, was het een prima product.

Waarschijnlijk stop ik een deel in beleggingen en een deel in deposito's. Aan vrienden of familie leen ik niet, tenzij ze het hard nodig hebben. Ik heb vaak genoeg gehoord dat er gedoe van kwam, dat vind ik zonde van de relatie.

Anoniem zei

Dela schiet zichzelf in de voet als ze niet heel snel duidelijkheid aan haar klanten geeft. Maar ze zijn afhankelijk van de ministeriële molen, die te langzaam voor haar draait denk ik.
Uiteindelijk zal het waarschijnlijk niet onder beleggingen voor box 3 vallen, schat ik in.
Met een relatief lage afkoopboete loopt Dela een behoorlijk risico. Ze gaf een hoge rente in tijden van lage rente en die is nu te laag geworden voor de rentebewuste spaarder, die verder kijkt dan de grootbanken.
Het is trouwens niet zo, dat een 'willekeurig' deposito nu 3% a 4% geeft. De willekeurige spaarder is er niet zo mee bezig en bij bijvoorbeeld ABN Amro moet je een deposito (vandaag 29-10-23) wel 10 jaar vast zetten voor een rente van slechts 2,7%... (nooit doen dus)

@Martijn: (dividend)beleggingen kun je niet zo maar 1 op 1 vergelijken met DELA. Een verwacht rendement van 5% gaat gepaard met meer risico's. Een korte berekening hoeveel 5% van € 3000 is te kort door de bocht. Het gaat erom hoe rendement en risico het beste in de persoonlijke situatie en doelen van Mr. Groeigeld toegepast kan worden. Er was een reden, dat het nu bij DELA zit.

Succes met je keuze!

Geldnerd zei

En op de laatste vergaderdag voor het verkiezingsreces heeft de Tweede Kamer besloten dat het Box 3 tarief in 2024 geen 34% wordt maar 36%....