21 februari 2023

WOZ-waarde gedaald?

Vandeweek viel de brief voor de gemeentebelastingen weer op de mat met daarin onze nieuwe WOZ-waarde. Nouja, nieuw, met peildatum 1-1-2022. En wat blijkt, deze is 4% gedaald t.o.v. 2021! Huh?! Hoe kan het nu, dat een WOZ-waarde daalt, terwijl alle huizenprijzen in 2021 zo'n 20% gestegen zijn? Erg vreemd in mijn ogen.

Dus ik op onderzoek uit. Na het opvragen van het taxatie-rapport, blijken twee dingen aan de hand. Ten eerste (en belangrijkste) heeft de gemeente onze koopwaarde genomen op het moment, dat hij passeerde bij de notaris. Op zich niet vreemd. Echter, we hebben ons huis vorig jaar onder de vraagprijs gekocht. Dat bod was van eind 2021, terwijl het huis al enige tijd te koop stond. Dat had niets met mankementen te maken, maar met het feit, dat de koop al een aantal keer niet was doorgegaan vanwege financiĆ«le redenen. Daardoor hebben de verkopers het niet aangedurfd om de vraagprijs mee te laten stijgen met de woningwaarde. Hadden ze dat wel gedaan, dan was de woning eind 2021 bijna €80k meer waard geweest. In feite hebben we ons huis dus voor een goede prijs gekocht en hebben we de waardestijging van €80k "erbij" gekregen. Het lage en late bod zorgt dus voor een vertekende situatie. 

Daarnaast hebben we via een wat lastige constructie nog bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarde van vorig jaar. Dat kon niet zomaar, omdat we toen nog geen eigenaar waren. Desondanks wilde de gemeente wel naar ons bezwaar kijken, in overleg met de verkopers. Dat samengenomen heeft ertoe geleid, dat de WOZ-waarde is gedaald t.o.v. 2021. 

Wat levert ons dat nu op? Aan gemeentebelastingen zo'n €78, dat is mooi meegenomen. Aan eigenwoningforfait (EWF) scheelt het zo'n €200 op jaarbasis. Het EWF wordt als een soort inkomen gezien. Er wordt dus €200 minder bij mijn salaris opgeteld. Hoeveel dat precies netto scheelt, weet ik even niet. Ik verwacht er niet veel van gezien de beperking van de hypotheekrenteaftrek.

Aan de ene kant vind ik het mooi (lagere maandlasten), aan de andere kant voelt het gek, alsof ons huis minder waard is geworden. Zorgt dit nu voor toekomstige problemen als we ons huis willen verkopen? Het kan zijn, dat die vertekende situatie in de toekomst ons in de enkels bijt. Aangezien we hier nog zo'n 10 tot 15 jaar willen wonen, denk ik dat dat welmeevalt. De WOZ-waarde blijft een fictieve waarde. Hoe dat dan staat t.o.v. onze echte huiswaarde zien we dan wel weer.


Hoe was jullie WOZ-verandering afgelopen jaar?

10 opmerkingen:

Geldsnor zei

Plus 21%. Van 435k naar 527k. Lag echter in de lijn der verwachting. Levert een rentekorting op van 13 EUR per maand. Verder vind ik het niet zo spannend, de gemeentelijke belastingen zijn gelijk gebleven op 1350 EUR per jaar inclusief ledigingen containers.

Petra zei

200 euro extra inkomen kost in 2022 iets minder dan 40% daarvan aan inkomstenbelasting. Dus dat stukje scheelt je zo'n 75 tot 80 euro.

Anoniem zei

Nou wij hadden 10 jaar geleden 180.000 hypotheek. Inmiddels nog 100.000. En de woz is gestegen van 185.000 naar 375.000, en dan weten ze bij de gemeente nog niks over de zonnepanelen en de vloer -spouwmuur- en dakisolatie, nieuwe kozijnen en nieuw glas. Kortom. Duur geintje weer.

Geldsnor zei

Dat kost eerder 50 procent excl kinderopvangtoeslag. Praktijk zal richting 70 procent gaan voor hogere inkomens.

Mr Groeigeld zei

@Geldsnor/Petra: het zal waarschijnlijk richting 50% gaan. Kinderopvang hebben we (gelukkig) niet meer. De kids lopen/fietsen tegenwoordig zelf naar school.

Mr Groeigeld zei

@anoniem: dat is een flinke stijging, maar gaat ook over een periode van 10 jaar. Dan kun je al die verbeteringen aan je huis maar beter stilhouden ;-)

Anoniem zei

Onze woz is met 90.000 omhoog. Bizar verschil vind ik zelf.

Anoniem zei

In een jaar

Mr Groeigeld zei

@anoniem: 90k in een jaar tijd is wel echt flink! Daarmee betaal je ook weer meer belasting. Volgend jaar verwacht ik bij onze gemeente ook nog wel een rechttrek-actie.

Anoniem zei

Ja van 3 ton naar bijna 4, voor de verkoop wel heel fijn. Hopelijk hier ook een rechttrek-actie.