In iedere grote crisis is het de vraag wat er met het dividend van bedrijven gebeurt. Bedrijven waarvan de winsten kelderen en het dividend niet meer opgebracht kan worden, kiezen soms voor een verlaging of tijdelijke stop. Er zijn echter voldoende bedrijven, die hun dividend verhogen (dividend aristocrats bijvoorbeeld) of stabiel houden (zoals Shell). Dit zijn vaak grote, stabiele bedrijven die het belangrijk vinden hun aandeelhouders en investeerders bij zich te houden.
Waar de vorige crisis (2008/2009) een financiële crisis was en overheden banken moesten steunen, hebben we nu te maken met een mondiale (gezondheid)crisis, waarbij bedrijven moeten worden gesteund door overheden en banken. Afgelopen week kwamen er allerlei berichten langs over het stopzetten van dividend. Allereerst gaat Frankrijk bedrijven met staatsbelang vragen het dividend te stoppen (Renault, Air France-KLM, e.a.). Daar bovenop kwam nog eens de oproep van een aantal grootaandeelhouders, DNB en de ECB aan bedrijven om het dividend tijdelijk op te schorten. Allemaal om zoveel mogelijk cash achter de hand te houden in onzekere tijden. Immers weet niemand hoe lang deze crisis gaat duren.
Wat mij betreft heeft dit verhaal twee kanten. Aan de ene kant snap ik erg goed waarom ze dit vragen. Door nu tijdelijk geen dividend uit te keren, blijven reserves wat meer in tact en vallen bedrijven minder snel om. Aan de andere kant vind ik het een vreemde vraag:
- Grote, stabiele bedrijven hebben vaak een grote cash-positie achter de hand, die een aantal keer het dividend dekt.
- Stopzetten of verminderen van dividend zorgt vaak voor een enorme afstraffing van een bedrijf (lagere koers, lagere populariteit, lagere omzet). Dit zou er juist toe kunnen leiden dat bedrijven nog sneller omvallen.
- In de vorige crisis hebben de overheden (en dus indirect de belastingbetalers) de banken gered, waarbij er soms gewoon nog dividend werd betaald. Nu het andersom gebeurt, zou er opeens extra gesneden moeten worden.
- In de US zijn veel mensen afhankelijk van dividend voor hun pensioen. Daar hebben ze namelijk geen AOW of uitgebreid pensioenstelsel. Vaak wordt het dividend verhoogd als vorm van indexatie, dat is de basis van dividend-groeibeleggen (DGI).
Vanuit financieel perspectief snap ik de oproepen. Ik vind echter eigen verantwoordelijkheid en weinig betutteling ook belangrijk. Daarom zou ik zeggen, dat bedrijven prima zelf kunnen bepalen of het slim is hun dividend uit te keren of niet. Zeker in Amerika verwacht ik een dergelijke aanpak, vanwege bovenstaande pensioen-aanpak.
Ik heb mijn portfolio nog niet doorgenomen op dividend-verlagingen, maar verwacht er komende tijd wel een paar. Hebben jullie al dividend-verlagingen gehad? En wat vinden jullie, dividend schrappen of niet?
Ps: mocht anoniem reageren niet lukken (hebben meer blogger-eigenaren daar last van?), stuur dan even een mailtje naar groeigeld@gmail.com
7 opmerkingen:
De economie doet het even wat minder goed. Dat de dividendbeleggers daar ook wat van gaan merken, moge duidelijk zijn.
Dividenduitkeringen verzwakken de financiële positie van een bedrijf. De balans krimpt.
In goede tijden kan dat er af. In slechte tijden wat minder. De bedrijven met cash achter de hand gaan deze cash misschien nog hard nodig hebben, om niet helemaal om te vallen. Valt een bedrijf om, dan is je belegde euro in één keer niks meer waard. Dan liever even geen dividenduitkering, en in betere tijden weer wel.
Ik heb met ING mijn eerste dividendschrapper te pakken. Vermoedelijk gaan SPG en NN daar nog bij komen. Persoonlijk kan ik er wel begrip voor opbrengen. Het is goed te bedenken dat de beoogde dividenduitkering niet verdampt. Als de extra liquiditeit niet nodig blijkt dan kan het bedrijf bijvoorbeeld schulden reduceren, eigen aandelen inkopen (met korting) of later alsnog uitkeren. Dat is ook goed voor de aandeelhouder. Better safe than sorry.
Eens, als het nodig is om overeind te blijven. Het is echter een ander verhaal als je als bedrijf voldoende vet op je botten hebt (zoals Rabobank die nu certificaatvergoedingen wel erg gemakkelijk schrapt). Ik verwacht dat veel bedrijven voor 1 of 2 kwartalen het dividend schrapt om daarna weer op te pakken.
Dat is jammer, maar soms wel begrijpelijk. Zolang het maar tijdelijk wordt geschrapt, heb ik er weinig problemen mee. ING en Rabobank krijgen nu wel rake koersklappen door het schrappen, dus dat is nog eens dubbel zuur.
Ik ben eigenlijk wel voorstander van het schrappen van dividend in een aantal gevallen. Voor de korte termijn zuur, maar voor de lange termijn voelt het niet goed om in tijden waarin bij een groot aantal bedrijven de inkomsten hard gedaald zijn geld te onttrekken aan het bedrijf.
Ik heb liever dat de cash dan maar even aangehouden wordt binnen het bedrijf om de continuïteit te waarborgen. Later kan dan altijd nog besloten worden om een eenmalige extra uitkering te doen of om misschien aandelen tegen een lage koers in te kopen.
Op de korte termijn niet fijn, maar wel beter voor de lange termijn.
Precies, als het nodig is om overeind te blijven, moet men dat zeker doen. Alleen vind ik het een vreemde oproep, alsof de bedrijven niet zelf een dergelijk besluit kunnen inschatten.
Mijn 1e dividendverlaging is ook een feit trouwens (NRZ).
Now is a difficult and somewhat incomprehensible time. Recently, I lost the payment of dividends, and what will happen next is not yet clear. I wish you all monetary growth without loss!
Een reactie posten