25 augustus 2024

Alle potjes vol (of zoiets)

Vanaf september vorig jaar heb ik bij ons thuis het potjessysteem ingevoerd. Ik hield er niet van om ieder jaar ons spaargeld te zien fluctueren met allerlei al dan niet geplande uitgaven. Daarnaast hou ik van overzicht. Dus nu kijk ik ieder jaar vooruit naar welke uitgaven we willen/moeten doen en dus welke potjes we nodig hebben. Bij de meeste banken (bij ons ING en NN) kun je zelf potjes aanmaken, dus met een paar klikken is zoiets geregeld.

Zo heb ik eind 2023 vooruit gekeken naar onze benodigde potjes voor 2024. Ik heb toen 7 potjes aangemaakt:

  1. Andere auto en onderhoud: €3000 per jaar
  2. Huisonderhoud: €1200 per jaar
  3. Nieuwe (hybride) cv-ketel: €4000 medio 2024
  4. Medische kosten (beugel): €2000 eind 2024
  5. Eigen risico zorg: €700 eind 2024
  6. Vakantie: €2500 eind 2024
  7. Hypotheek aflossen: €3000 per jaar

Op dit moment zijn de meeste potjes aardig gevuld. Zoals ik in dat artikel al schreef, hebben we deze €16k niet in een jaar bij elkaar gespaard, een deel was namelijk al gevuld. Ondanks dat, zijn we erg blij dat het ons gelukt is de meeste potjes nu al te vullen. Wel merk ik (na een jaar hiermee bezig te zijn) een aantal dingen op:

  • Een deel van onze potjes loopt niet van januari tot januari, meer van september tot september. In september is onze vakantie voorbij en moet er weer gespaard gaan worden voor de vakantie van volgend jaar. Ook gaan in september de kinderen weer naar school, dus dan komen er wat extra uitgaven.
  • Sommige potjes fluctueren vaak qua waarde. Neem het potje voor de medische kosten. De zit nu vol, maar loopt vanaf nu ook langzaam leeg omdat de rekeningen binnenkomen. Zo ook voor de vakantie, we kregen nog een late rekening van de tolwegen, dat gaat er dan weer vanaf. Nu snap je gelijk de titel van dit artikel. De meeste potjes zijn goed gevuld, maar er is niet één moment waarop ze allemaal vol zitten.
  • De potjes zorgen voor een goede prioriteitsdiscussie in ons huis. Dat zien wij (mijn vrouw en ik) vooral als positief. We hebben bijvoorbeeld al even vooruit gekeken naar 2025. We willen namelijk graag in 2026 een grote reis maken met onze kinderen, wat betekent dat deze in 1,5 jaar bij elkaar gespaard moet worden. Aangezien het een flink bedrag is, moeten we ook keuzes maken over wat we niet gaan doen. Het is nu eenmaal geen snoepwinkel waarin je alles kunt kiezen wat lekker lijkt.
  • Een wat minder positieve kant: ik heb de nijging om potjes te maken voor allerlei toekomstige uitgaven. Oftewel, ik ben aan het stapelen. Voorbeeld: onze kinderen gaan over een aantal jaar studeren. Daar wil ik dan graag een potje voor gaan vullen, omdat ik dat niet op het laatste moment wil doen. Nadeel daarvan is, dat er straks een hoop "dood geld" op onze spaarrekening staat te wachten om gebruikt te gaan worden. Een ander voorbeeld: het potje voor de cv-ketel is vol, maar deze is nu niet meer nodig omdat onze cv-ketel nog niet kapot is en er geen verplichting meer is om vanaf 2026 een hybride ketel aan te schaffen bij vervanging. Ook daar dus een stukje geld wat staat te wachten. Nu is dat met de huidige rentes geen probleem, maar ik kan me betere investeringen bedenken.

Vooruit kijkend naar komend jaar hebben we al de volgende potjes gedefinieerd:

  • Vakantie 2025
  • Grote Verre Reis (GVR) in 2026
  • Andere auto en onderhoud: doorgaan met aanvullen (€3600 per jaar)
  • Opleiding kinderen (inclusief schoolreisjes die gaan komen): €3000 per jaar
  • Twee extra airco's: hiervan is de vraag of we dit gaan doen
  • Aflossing hypotheek: hiervan is de vraag of we dit gaan doen
  • Huisonderhoud: deze laten we even voor wat het is
  • Eigen risico zorg: €700 per jaar

Zo komen er nieuwe potjes bij en verdwijnen er weer potjes (medische kosten bijvoorbeeld). Ondanks dat onze wensen beperkt zijn (weinig verbouwingen), blijven er wel steeds potjes bijkomen. Ik zou graag juist minder potjes hebben. Hoe minder potjes, hoe minder uitgaven, hoe minder we nodig hebben. Maar goed, eerst nog even van die stapelwoede voor toekomstplannen af zien te komen :-)


Wat is jouw ervaring met werken met potjes?

18 augustus 2024

Nieuwe beleggingsrekening

In februari dit jaar schreef ik over beleggen voor onze hypotheek. Begin 2022 sloten we onze hypotheek af voor ons nieuwe huis (€300k annuïtair tegen 1,3% en €100k aflossingsvrij tegen 1,4%, allebei 20 jaar vast). 

Waar we initieel begonnen met een (bruto) maandlast van zo'n €1125, hebben we in juli en december van 2022 een deel afgelost. In 2023 hebben we na veel wikken en wegen besloten niets af te lossen, aangezien de spaarrentes weer flink stegen. Gezien onze lage hypotheekrentes besloten we uiteindelijk om voor onze hypotheek te gaan beleggen. Dat levert op lange termijn meer op en geeft ons uiteindelijk de vrijheid om het wel of niet te gebruiken voor de aflossing van onze hypotheek, afhankelijk van de regels die dan gelden.
Het liefste zou ik een én-én-beleid voeren, waarbij we een deel belggen en toch een deel aflossen. Dat heeft te maken met het goede gevoel wat ik krijg bij aflossen en lagere maandlasten. Maar goed, dat is voor later en als er ruimte voor is in onze financiën.

Terug naar het beleggen. Omdat we al beleggingsrekeningen hebben bij DeGiro en Lynx, wilde ik eens wat anders proberen. Meesman Indexbeleggen stond al langer op mijn lijst, aangezien ik er goede verhalen over hoor (nee, ik heb geen enkel belang in Meesman). Meesman biedt een set aan beleggingsfondsen, niet zozeer de ETF's zelf (zoals VWRL). Normaal ben ik niet zo van de fondsen vanwege de hogere kosten, maar met 0,4% vond ik het nog meevallen (ter vergelijking: ISPA zit op 0,46% en TDIV op 0,38%). Na de fondskosten rekent Meesman 0,25% aan transactiekosten. Dus als ik €500 inleg, kost het mij €1,25. Ook niet heel verkeerd dus. Voor de critici: ja dit is 0,65% samen, wat weer aanzienlijk lijkt. Er zijn twee redenen dat ik dat accepteer. Ten eerste vallen de totale kosten vergeleken met andere brokers wel mee (zie hier een oudere post van Mr. FOB). Ten tweede heb ik al accounts bij brokers die goedkoper zijn. Daarnaast wil ik Meesman ook gewoon eens uitproberen en ga ik er geen enorme bedragen stallen.

Meesman biedt qua aandelen twee fondsen: Wereldwijd Totaal en Verantwoorde Toekomst. Ondanks dat ik een verantwoorde toekomst belangrijk vind, bieden fondsen daarin vaak minder rendement. Ook bestaat het fonds minder lang. Mijn voorkeur gaat dus uit naar Wereldwijd Totaal. Het dividend wordt jaarlijks bepaald en automatisch herbelegd.
Meesman vraagt trouwens wel een minimale inleg, hier is een infographic die meer daarover uitlegt. Of je legt €10k in één keer in of minimaal €1200 per jaar (mag verspreid) of minimaal €100 per maand. Het komt erop neer, dat Meesman er vanuit gaat dat je "op termijn" €10k bij ze stalt. Op termijn is met bovenstaande regels simpelweg maximaal 8,3 jaar. Als de voorwaarden niet worden nageleefd, wordt er contact met je opgenomen. Fair enough.

Alles samengenomen heb ik dus een rekening geopend bij Meesman. Ten eerste dus om onze inleg voor de hypotheek te scheiden van onze lopende inleg, ten tweede om Meesman eens te proberen. Het openen van de rekening ging erg soepel (ook nog eens met een donatie aan een goed doel via "vertel een vriend"). Daarna was het simpelweg geld overmaken via iDeal en klaar was Mr. Groeigeld. Erg simpel dus. Aangezien de fondsen wekelijks worden verhandeld, werd mijn inleg de week erna pas aangekocht. Naast iDeal kun je ook werken met automatische incasso, zodat je er helemaal geen omkijken naar hebt. Daar heb ik nu (nog) niet voor gekozen, maar zou in de toekomst wel een optie zijn. 

Heb ik nu met de stijgende beurzen ingelegd op het hoogtepunt? Misschien. De beurzen waren vorige week net iets gedipt. Maar eigenlijk maakt het me weinig uit. Op lange termijn zie je daar namelijk niets van. Time in the market beats timing the market. Daarin is het wellicht nog handig om een maandelijkse inleg te hebben, zodat het uitgemiddeld wordt.

Mijn inleg was trouwens €2000 aangezien ons potje voor de hypotheek al vrijwel vol zat. Mijn idee is om dit ieder jaar te doen, met wellicht nog iets meer als daar ruimte voor is en afhankelijk van de belegging/spaarresultaten. Daarmee zou er over 18 jaar voldoende moeten zijn om in ieder geval het aflossingsvrije deel af te lossen.


Bereiden jullie iets voor voor je latere hypotheekaflossing?

11 augustus 2024

Bijkopen of niet?

De afgelopen anderhalve week zijn de financiële markten flink aan het bewegen. Het begon eigenlijk donderdag 1 augustus toen Amerikaanse eoconomische cijfers naar buiten kwamen, die erop zouden kunnen duiden dat de US in een recessie zou kunnen komen (een zgn. harde landing). Zowel de FED als ECB hebben de rentes het afgelopen jaar omhooggestuwd om de inflatie te beteugelen naar zo'n 2%, nadat ze de rente jarenlang laag hebben gehouden (met hoge inflatie tot gevolg). Doordat ze achter lopen met hun acties ("behind the curve") zou het zomaar eens kunnen zijn, dat daardoor de Amerikaanse economie krimpt.

Samen met wat tegenstrijdige rente-geluiden vanuit de Japanse centrale bank, begonnen de beurzen flink te dalen, met tech-aandelen voorop. Het ging weer even met flinke percentages tegelijk, ASML -11%, Intel verloor meer dan 30% (samen met tegenvallende cijfers en het schrappen van het dividend) en ETF's zakten even 3-5% op een dag. Geen hele grote crash, maar wel een noemenswaardige daling. Beleggerswebsite IEX noemde het zelfs "bloed door de straten", al vond ik dat wat dramatisch.

Waarom vond ik het dramatisch? Ten eerste zijn de meeste Q2 bedrijfsresultaten vrij positief. Daarnaast gaat de berichtgeving veelal om "zouden kunnen", oftewel vrij speculatief. Aandelen werden voor mijn gevoel even afgestraft. En dat is prima. Dan kan het teveel aan lucht er even uit. Neem nu ASML, een paar weken ervoor tikte het €1000 aan en nu stond er opeens €734. Dat is een totale daling van 26% terwijl er wezenlijk weinig is veranderd. Dan moet ik altijd denken aan onderstaande geweldige cartoon. De financiële markten zijn soms behoorlijk gedreven door emotie.  

Copyright Kevin Kallaugher


Deze daling zie ik vooral als een goede manier om wat stoom af te blazen voor de markten en voor nieuwe koopkansen te zorgen. Want de koersen stonden wat aan de hoge kant. Ik wil de markt niet teveel timen, daarom leg ik iedere maand op een vast moment in. Maar toch maak ik graag gebruik van dit soort kansen, net als de corona-dip in maart 2020. De paniek destijds heeft mij ook geen windeieren gelegd.

Wat heb ik nu gedaan? Ik heb mijn maandelijkse inleg naar voren gehaald en nog eens wat extra ingelegd, verspreid over een paar dagen. Ben ik te snel geweest? Komt er nog een flinke daling? Misschien. Dat zien we dan wel weer en dan koop ik wellicht nog bij.

Waarom ik hier zo nonchalant mee omga? Daar zijn drie redenen voor:
  • Koersen interesseren mij niet heel veel, ik volg vooral dividend. Als ik vorige maand nog een ETF als SPYD voor $69 heb gekocht, waarom zou ik nu dan ontevreden zijn als ik het voor $65 kan kopen? Als het dividend ongeveer hetzelfde blijft, wordt mijn yield on cost alleen maar beter.
  • Op lange termijn zie je hier niets van terug. Er is altijd wel een reden om te verkopen. Als je op lange termijn naar bijvoorbeeld de S&P500 kijkt, zijn dit soort dalingen kleine hobbeltjes op de weg.
  • Het is uit verschillende onderzoeken bewezen, dat het altijd loont om in de markt te blijven zitten en regelmatig in te leggen. Zelf heb ik er in 2019 ook eens naar gekeken door de hersteltijd te bepalen als ik mijn inleg van toen op de top in 2007 had ingelegd.

Aangezien ik een beleggingshorizon heb van minimaal 13 jaar, maak ik me dus geen zorgen. Misschien heb ik te enthousiast te vroeg extra ingelegd. Ok, dan herstelt dat komende maanden wel weer en loopt mijn grotere inleg harder mee in de stijgingen. Als ik wel goed heb gekozen, heb ik er alleen maar voordeel van. Het is wat het is.

Samengevat heeft het (wat mij betreft) geen enkele zin om gestresst te raken van dit soort dalingen. Het biedt alleen maar koopkansen. Mocht je zenuwachtig worden van dit soort dalingen (of zelfs -50%), dan is beleggen wellicht niet iets voor jou.


Wat is jouw plan in geval van een flinke daling?



4 augustus 2024

Dividend update - juli 2024

Onze vakantie zit er weer op (welke trouwens heerlijk was), we zijn inmiddels aan het werk en het leven gaat weer door als vanouds. De beurzen zijn afgelopen week flink gaan spoken, wat weer nieuwe koopkansen biedt. Tijd om naar het binnengekomen dividend te kijken.



Dividend-inkomsten

Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars). 

Samengevat:

  • Dividend juli: €451
  • Dividend heel 2024: €2948
  • Jaarlijks (forward) dividend: €5633 of 5862 EUR+USD (excl. belasting)
  • Yield on cost: 4,9%

Kijk, dat is een lekkere maand aan het worden, vooral dankzij ISPA (ETF). Een mooie 22% verhoging in het dividend ten opzichte van vorig jaar. Fijn dat ook andere maanden goed beginnen bij te dragen (niet alleen de maanden aan het einde van een kwartaal).

Het forward dividend loopt wel op, maar erg traag naar mijn mening. De reden hiervoor staat hieronder.


Dividend-veranderingen


Afgelopen maand zijn de volgende veranderingen aangekondigd:
  • J.M. Smucker (SJM): +1,9%
  • unilever (UNA): +3%

Een klein aantal verhogingen deze maand, dus weinig te melden.


ETF-dividend


Waar ik voorheen het ETF-dividend per jaar bekeek of (per ongeluk) een hele tijd niet, leidde dat soms tot positieve verrassingen. Als er nu een ETF dividend heeft uitgekeerd, update ik mijn administratie met een lopend gemiddelde. Aangezien ISPA net heeft uitgekeerd, tijd voor een update dus.

En daar gaan we weer: deze maand heeft ISPA maar liefst 18% minder dividend (€0,5768) uitgekeerd dan vorig jaar (€0,70). 18% minder, hoe dan?! Na de lagere ETF-uitkeringen in maart en juni, kan ik alleen maar concluderen dat de dividend-ETF's waar ik in heb belegd (ISPA, TDIV, SPYD) dit jaar kwartaal op kwartaal een lager dividend hebben uitgekeerd dan vorig jaar. Is het slechte timing of toeval? Geen idee, maar het valt wel erg op. Alleen al de ISPA-verlaging van dit kwartaal kost mij al €65 aan dividend op jaarbasis. Daarom stijgt mijn forward jaardividend zo traag: twee stappen vooruit, één stap achteruit.

Misschien is het dus een geval van toeval of slechte timing qua inleg, maar het begint mij nogal te frustreren. Er wordt door veel bedrijven (in ieder geval in mijn portfolio) ieder jaar meer dividend uitgekeerd, dus waarom verlagen deze ETF's dan hun dividend? Of hebben we hier te maken met een vorm van shrinkflatie?
Daarnaast, dat ETF-uitkeringen iets fluctueren of stabiel blijven vind ik prima, maar dit begint behoorlijk irritant te worden. Ik beleg in ETF's vanwege spreiding, vermindering van risico en stabiliteit doordat er meerdere bedrijven inzitten. Dan zit ik niet te wachten op dividend-schommelingen van 18%. Moet je nagaan als je hiervan later moet leven, hoe vang je dan zulke schommelingen op?

Alweer mixed feelings hierbij dus en zeker geen reclame voor deze ETF's.


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Deze maand heb gekocht:

  • iShares STOXX Global Select Dividend ETF (ISPA): 74st
  • SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats (SPYD): 12st

ISPA had ik al bijgekocht voor de ETF ex-dividend datum.



Samenvatting


Qua ontvangen dividend (€451) een erg mooie maand. Juli begint al lekker mee te tellen in het totale dividend.

De kanttekening deze maand is wederom de grilligheid van het ETF-dividend. Waar ik voorgaande kwartalen nog hoop had op bijstelling, heb ik weinig verwachting meer van het komende dividend. Op deze manier bieden ETF's helemaal geen stabiel dividend en zijn ze wat mij betreft net zo (on)betrouwbaar als individuele aandelen, vanuit dividend-oogpunt bekeken. In dat licht ga ik toch maar weer eens kijken naar individuele aandelen.



Hoe was jullie maand qua dividend?