7 juli 2024

Dividend update - juni 2024

Daar is hij dan, de grootste dividendmaand van het jaar. Waar ik vorig jaar nog net onder de €1000 zat aan dividend, zou ik er nu ruim overheen moeten schieten aangezien ik afgelopen jaar veel in ETF's heb geïnvesteerd. Maar wellicht dat de lagere opbrengst van het ETF-dividend weleens roet in het eten zou kunnen gooien. Spannend, dus laat ik snel gaan kijken naar de resultaten.Dividend-inkomsten

Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars). 

Samengevat:

 • Dividend juni: €1205
 • Dividend heel 2024: €2497
 • Jaarlijks (forward) dividend: €5584 of 5785 EUR+USD (excl. belasting)
 • Yield on cost: 5,0%


Jaaaaaaa, daar is hij dan! De eerste maand boven de €1000. En hoe! Maar liefst €1205 aan dividend deze maand en 24% meer dan vorig jaar! Wow, hier ben ik echt heeeeel erg blij mee! Al die jaren van investeren, herhalen en volhouden betalen zich nu uit met deze mijlpaal. Ik heb de vertikale as van de grafiek maar even aangepast om alles goed in beeld te krijgen.

Ook het forward dividend loopt goed op, mede natuurlijk door het herbeleggen van dit dividend. Het zou echter wat hoger zijn geweest als er niet weer gerommel was met het ETF-dividend (zie onder).


Dividend-veranderingen


Afgelopen maand zijn de volgende veranderingen aangekondigd:
 • Caterpillar (CAT): +8,5%
 • Main Street Capital (MAIN): +2,1%
 • Realty Income (O): +0,2%
 • Target (TGT): +1,8%
 • Williams-Sonoma (WSM): +0,9%

Een mooi lijstje aan verhogingen, met natuurlijk CAT als dikke vis.


ETF-dividend


Met deze maand ben ik natuurlijk erg blij, echter zit er wel een "maar" in. Afgelopen jaar heb ik vrijwel alleen maar in ETF's geïnvesteerd en dat zie ik ook terug in het 24% meer dividend. Maar voor mijn gevoel had dat iets meer kunnen zijn. Na het lagere dividend van ETF's in maart, laat ik eens kijken hoe het in Q2 is gegaan:

 • IAEX: +34,2%
 • IDVY: +15,5%
 • ISPA: -5,1%
 • SPYD: -8,0%
 • TDIV: -8,4%
 • TSWE: - +7,1%
 • VWRL: +8,5%

Als ik dit vertaal naar een jaarlijks lopend gemiddelde, krijg ik:
 • IAEX: +13,4%
 • IDVY: +8,5%
 • ISPA: -0,6%
 • SPYD: -2,1%
 • TDIV: -4,5%
 • TSWE: - +2,9%
 • VWRL: +3,1%

Okeeee, dus net de ETF's waar ik veel heb ingelegd (TDIV, SPYD) zijn in Q2 flink omlaag gegaan. Als de ETF-uitkeringen identiek waren geweest aan vorig jaar juni, dan zou ik 26 EUR+USD meer dividend hebben ontvangen deze maand. Geen heel groot verschil dus, maar wel met een verlaging van mijn forward jaardividend (zou nu boven de 5807 hebben gestaan).

Mixed feelings hierbij dus. Ik dacht dat ik in ETF's belegde voor de stabiliteit en lichte groei, maar dit is alweer het tweede kwartaal waarin het tegendeel wordt bewezen. 


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Deze maand heb gekocht:

 • VanEck High Dividend ETF (TDIV): 38st
 • Xtrackers Stoxx Global Select Dividend 100 ETF (DXSB): 12st


Samenvatting


Wat een maand, met maar liefst €1205 aan dividend! En vooral het besef dat dit vanaf nu zo zal blijven en waarschijnlijk alleen nog maar gaat groeien (mits het ETF-dividend niet verder inzakt).  Kijkend naar de titel van mijn blog, is dit de eerste maand met een eigen gecreëerde uitkering die hoger is dan de AOW. Wat heerlijk om de sneeuwbal te zien groeien.

Enige kanttekening deze maand is wederom de grilligheid van het ETF-dividend. Net de ETF's waarin ik afgelopen jaar flink heb ingelegd hebben hun uitkeringen de laatste tijd omlaag bijgesteld. Hopelijk wordt het komende kwartalen nog hersteld, anders vind ik het wat teleurstellend.

Maar goed, nu nog even genieten van die hele mooie maand :-)Hoe was jullie maand qua dividend?

15 opmerkingen:

Quint zei

Gefeliciteerd met je +/+ 1000 euro dividend. En je hebt deze grens ook gelijk goed genomen.

Juni is één van mijn drie top-dividendmaanden. 26 dividenduitkeringen in juni zijn dit jaar opgeteld €1393,-. Mijn record van vorige maand is daarmee wederom verbroken.

Door de alsmaar stijgende koersen heb ik in juni alleen WHEA aangekocht, een World Health Care ETF. Ik zit tevergeefs te wachten op een S&P/AEX-aankoop-dipje, de koerwinsten rijzen daarentegen wel de pan uit.

Luxe of Zuinig zei

Nice! Dat zijn mooie mijlpalen inderdaad. Op naar de andere maanden met dit soort bedragen ;-)

Ik had dit jaar van Meesman ook het dividend verwacht, maar helaas, ze hebben het uitgesteld tot ergens augustus zonder reden waarom. Alleen dat dividend een sigaar uit eigen doos is. Dat is natuurlijk ook zo, maar het blijkt leuk om te zien hoeveel er uitgekeerd en daarmee weer geïnvesteerd wordt.
Daar verwacht ik overigens tegen de €1500 tevoorschijn te zien komen. Waarmee het naast februari een mooie maand daarmee wordt. Toen mocht ik het NT fonds dividend a €2000 tegemoet zien.

Dat zijn dan ook wel de grootste dividenden van het jaar. De overige komt uit de kleinere fondsen (2x per jaar) wat gaat om een paar honderd euro.

Mr Groeigeld zei

@Quint: dankje, ik ben er zeker blij mee!
Mooie stappen maak je hoor met €1393, misschien dat ik daar volgend jaar ook ben.

Een dipje zou nu wel handig zijn ja, dat geeft weer nieuwe koopkansen. Nu begint de boel wel erg duur te worden

Mr Groeigeld zei

@Luxe of zuinig: puur kijkend naar de koers is dividend een sigaar uit eigen doos, maar in de praktijk herstelt dat vaak snel. Zie o.a. hier de aloude discussie daarover: https://groeigeld.blogspot.com/2020/09/dividend-is-geen-sigaar-uit-eigen-doos.html

Die €1500 is een mooi bedrag. Keren bij Meesman alle fondsen één keer per jaar uit? Ik heb namelijk een voorkeur voor regelmatige uitkeringen. Ten eerste voor mijn motivatie, ten tweede omdat de sneeuwbal dan sneller aangroeit.

Luxe of Zuinig zei

Jup 1x per jaar

Anoniem zei

Wat een mooi bedrag!
Wij 171,- langzaam begint het te groeien. We herbeleggen het meteen weer dus hopelijk ook dat sneeuwbaleffect met uiteindelijk een keer 1000,- in een maand. Tof om zo te zien en het echt te zien groeien.

Frans zei

Het is natuurlijk logisch dat het dividend van een ETF fluctueert. Niet alleen wordt de samenstelling regelmatig aangepast, ook zijn er binnen de posities van de ETF sprake van bedrijven die het dividend verhogen maar ook bedrijven die het dividend, om wat voor reden dan ook, verlagen (bv Intel, WP Carey, etc,etc.). Als je dat wilt voorkomen moet je idd individuele posities innemen en dan ipv van meer een hoogdividend-portefeuille zoals je nu hebt meer concentreren op dividendgroei-bedrijven maar ook dan zal er af en toe een bedrijf tussen zitten die het dividend verlaagt, plus uiteraard iets meer risico. Daarnaast is dan een yield on cost van 5% bijna onmogelijk ;-). Een jaar wat minder dividend van een dividend-ETF zie ik niet als een probleem, als de meerjarige trend maar omhoog gaat. Persoonlijk heb ik ook, net als jij, meer een hoogdividend portefeuille aangevuld met VWRL, WQDV, TRET, VHYL, QDVX, REITS, etc. Oftewel zoals de John D Rockefeller quote: Do you know the only thing that gives me pleasure? It's to see my dividends coming in! Gelukkig heb ik zelf nog wel wat meer pleasures :-)

Gefeliciteerd met het bereiken van weer een mijlpaal, je doet het goed 👍

Mr Groeigeld zei

@anoniem: hoe klein het nu ook lijkt (ik ben ook klein begonnen), het groeit door als je blijft volhouden.

Mr Groeigeld zei

@Frans: als een paar bedrijven in een ETF het dividend verlagen, zie je dat niet meteen terug in het ETF-dividend, omdat het vaak veel bedrijven bevat. Er lijkt dus iets anders aan de hand te zijn (misschien H1 voorzichtig begonnen). We gaan het zien in H2.

Mijn portefeuille is trouwens geen hoogdividend-portefeuille, ook niet met een yield on cost van 5%. Ik heb een aantal BDC's waarmee ik begonnen ben. De rest zijn dividend-groeiaandelen en ETF's. De 5% yoc komt door de groei van het dividend. Naarmate dit ieder jaar wordt verhoogd stijgt de yoc ten opzichte van de aankoopkoers. Een laag-dividendaandeel van initieel 2% kan zo door de jaren heen gemakkelijk tot een yoc leiden van 10%.

Geldsnor zei

Juni is hier nauwelijks een goede dividend maand. Over het hele jaar verwacht ik een YOC van 6,5%, bij gelijkblijvend dividend de rest van het jaar. Vorig jaar was dit 5.87%.
Dit jaar nauwelijks iets ingelegd; de nieuwe kozijnen (>25.000 EUR) en warmtepomp (22.000 EUR) hebben daarvoor een te groot deel van het inkomende kapitaal in beslag genomen...

Henk zei

Gefeliciteerd met het kunnen verhogen van de verticale as. Mooi resultaat nadat je er vorig jaar dichtbij was. Hier kwam de groei rond het zelfde percentage uit en hebben we zowaar weer wat aankopen gedaan.

Blijft jammer van de ETF schommelingen, zeker wanneer het lopende 12 maand gemiddelde lager uitvalt. Kijk je al naar mogelijke individuele aandelen of blijf je vasthouden aan ETF's?

Mr Groeigeld zei

@Geldsnor: dat is het mooie van die YOC, deze blijft stijgen ook al leg je niets in. Dat is het mooie van dividendbeleggen, ook al is het in theorie een sigaar uit eigen doos ;-)

Mr Groeigeld zei

@Henk: die vertikale as stel ik wel weer naar beneden bij, alleen om de kleinere maanden beter in zicht te houden.

Voor nu hou ik even vast aan ETF's, omdat ik H2 wil afwachten. Maar mijn vingers jeuken wel om weer aandeelanalyses te gaan doen zoals ik in het begin deed.

Sebas zei

Gefeliciteerd met deze mijlpaal!
De dividend sneeuwbal begint al flink te werken voor je!

Mr Groeigeld zei

@Sebas: zeker, er blijft steeds meer sneeuw plakken. Mooi om te zien.