28 augustus 2023

Wat als de markt 50% daalt?

Eens in de zoveel tijd sta ik kort stil bij de vraag: wat betekent het als de markt nu 50% daalt? Dat is niet bedoeld om mezelf te pijnigen, maar om even stil te staan bij de risico's die ik neem. Immers, een groot deel van ons geld zit in beleggingen om het zoveel mogelijk te laten groeien. Zo'n vraag helpt mij dan om te bepalen of ik het nog ok zou vinden als er nu een beurscrash plaatsvindt. Als ik dan heel zenuwachtig wordt, weet ik dat ik wellicht teveel beleg.

Waarom nu deze vraag? Met de rentes op hoge waarden, inflatie nog steeds flink aanwezig, het afzakken van de Nederlandse economie in een kleine recessie en mogelijke problemen in China, beginnen de 'beursgoeroes' zich weer te roeren. Want is alles niet erg overgewaardeerd? Staan we niet aan de vooravond van een nieuwe beurscrash? En kun je je portfolio niet beter gaan hedgen of spaargeld aanhouden? Allemaal valide vragen, maar wel met een hoog koffiedik-gehalte als je het mij vraagt. Hoe dan ook, het rommelt wel in de markten. Tijd dus om even te toetsen of ik me ok voel bij een flinke daling.

Kijkend naar mijn eigen portfolio (marktwaarde vs inleg), heb ik onderstaande overzichten:


De blauwe lijn is mijn inleg, de rode lijn de waarde. Als ik dit omzet naar winstpercentages krijg ik onderstaande plaatje:



Van 2018 tot 2020 steeg de winst geleidelijk tot 16% eind 2019 (met een kleine dip naar -6% eind 2018). In maart 2020 kwam corona en daarmee ook het dieptepunt van mijn portfolio met een dip naar -18%. Met nog een paar dips rond die tijd krabbelde de boel weer op om eind 2021 te eindigen op een all-time-high van 32% winst. Toen kwam er iets met Rusland/Oekraïne en inflatie/rentes, waarna de klad er weer in kwam. Afgelopen maanden zijwaartste de winst van mijn portfolio rond de 20% met nu zo'n 23%. Ondanks de grote dip in 2020 en het beperkt aantal jaren (5,5) zijn er meer winst- dan verliesperiodes en stijgt de winst over het algemeen.

Terug naar de vraag van dit artikel: wat nu als de markt 50% daalt? Een korte berekening laat zien, dat ik dan 38% in de min kom te staan. Voor degenen die het niet door hadden: nee het is niet 23% winst min 50% daling (dus -27%). Even een rekenvoorbeeldje:
  • Je hebt 10k ingelegd en je portfolio staat op 12,3k (23% winst)
  • Als de markten 50% zakken staat je portfolio op 6,15k (12,5 gedeeld door 2)
  • Nu sta je op 3,85 verlies, dus -38% (3,85k gedeeld door 10k)

Nu komt er in een jaar ook nog dividend binnen, die de koersdalingen en het verlies wat dempen. Maar hoe dan ook, -38% is een flike dip. De grootste dip die ik ooit heb meegemaakt is -18% (op maandbasis, op dagbasis waren de getallen soms richting -20-25%).

De belangrijkste vraag is dan: wat doe ik in zo'n geval? Allereerst: ik zal zeker niet blij zijn als zoiets gebeurt. Een groot deel van ons geld zit in beleggingen en -38% is niet iets om blij van te worden. Aan de andere kant is het een papieren verlies en vaak herstellen markten snel.
In zo'n situatie zijn er maar twee dingen die ik doe: blijven zitten (geschoren worden) en bijkopen. Hoe diep de crash/dip ook is, uiteindelijk zullen de markten herstellen, want bedrijven zullen winst blijven maken. Het is dan spannend, maar net als bij corona zou ik stapsgewijs in de markt stappen om later mee te liften op de stijgingen. Dat kost me dan een half of heel jaartje aan negatieve resultaten, maar dat is dan maar zo. Dat heeft me de vorige keer geen windeieren gelegd, met een winst van 32% zo'n twee jaar later.


Waar staat jouw portfolio als de markt 50% daalt? En heb je helder voor jezelf wat je dan doet?

7 opmerkingen:

Martijn zei

Hoi Groeigeld,

Een interessant vraag en ook heel persoonlijk. Ik relativeer het op ongeveer dezelfde manier als jij doet. 50% daling is een enorme klap, maar bied ook weer mogelijkheden. Ten eerste lopen dividendbetalingen (meestal) nog wel even een jaar door voor hierop een correctie volgt.

Ondanks dat er beurscrashes voorkomen, wil dat niet zeggen dat ook alles maar failliet gaat. Net wat je zegt, je hebt een papieren verlies en na verloop van tijd zal het weer opkrabbelen.
Dit maakt spreiding dus ook zo belangrijk!

Ik heb iets interessant ontdekt bij Warren Buffet die 40 jaar geleden Coca Cola heeft gekocht. Nogmaals de kracht van dividendrendement wat een diep geheim is voor de meeste beleggers.

In August 1994 Berkshire completed its seven-year purchase of the 400 million shares of Coca-Cola we now own. The total cost was $1.3 billion – then a meaningful sum at Berkshire. The cash dividend we received from Coke in 1994 was $75 million. By 2022, the dividend had increased to $704 million.

Bottomline is, een goed aandeel stijgt altijd, ondanks de dips. Dit betekend dat wanneer Coca Cola nu 3% dividendrendement oplevert met een aandeelwaarde van 60 dollar, je 1,80 ontvangt. Maar toen Buffet ze kocht, waren aandelen nog net 10 dollar waard. Uitgaande van je GAK van 10 dollar is 1,80 dus een rendement van bijna 18%!

Wat ik doe als ik wordt geschoren, lekker blijven stilzitten. Alleen maar bijkopen wanneer de mogelijkheid ontstaat.

Meer door minder zei

De kracht van beleggen is juist blijven inleggen zowel in goede als wat minder goede tijden. Verlies maak je namelijk pas als je zou verkopen. Alleen de periode dat ik ook nog speculeerde en hier veel geld op verdiende moest je stalen zenuwen hebben daarom ben ik hier na een jaar of 4 mee gestopt.

Geldnerd zei


Hele goede vraag om mijzelf eens een keer te stellen. Tot mijn eigen verbazing heb ik daar nog nooit over nagedacht. Kom ik snel op terug, op mijn eigen blog dan…

Mr Groeigeld zei

@Geldnerd: dat kan toch niet, jij die voor ieder scenario een doordachte sheet hebt!? ;-)
Gezien de hoeveelheid groen in je grafiek, verwacht ik dat je net boven of onder de 0% uitkomt. Maar zeker goed om een keer bij stil te staan.

Mr Groeigeld zei

@meer door minder: idem hier. Eerst een paar jaar gespeculeerd in forex, futures, olie en dat soort dingen. Ik was blij dat ik er zonder verlies uitkwam. Blij ook dat ik ben omgeschakeld naar 'saai' beleggen, ook al zijn de kansen bij speculeren groter.

Mr Groeigeld zei

@Martijn: goede aanpak dat laatste. Vooral gespreid blijven zitten en bijkopen.

Dat diepe geheim is niet zo geheim, alleen beseffen veel mensen het niet. Dat is de kracht van dividend-groeibeleggen: het herinvesteren ervan zorgt samen met de dividendgroei voor exponentiële groei. In het begin was ik er ook erg verbaasd over. Kijk maar eens bij de "Doelen" pagina, daar vind je het terug bij mijn oude Masterplan-serie.

Anoniem zei

Larsweb
Ik beschouw alles wat ik beleg als verloren geld. Geen emotie. En relativeer dat ik normale woonlasten kan betalen met of zonder dat geld