4 september 2023

Dividend update - augustus 2023

We zijn alweer aangekomen in september, ongelofelijk hoe snel de zomer voorbij gaat. Terugkijkend, is augustus voor ons een kleine dividendmaand, omringd door de grote maanden juni/juli en september. Dat lijkt ook een versterkend effect te worden. Ik koop weinig individuele aandelen meer bij die in augustus uitkeren en het binnenkomende dividend gaat vooral naar ETF's die per kwartaal uitkeren. Daarmee groeit de dividendverdeling wat scheeft, maar so be it. Tijd om te kijken wat er in augustus is binnengekomen aan dividend.


Dividend-inkomsten

Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars). 

Samengevat:

  • Dividend augustus: €73
  • Dividend heel 2023: €2485
  • Jaarlijks (forward) dividend: €4067 of 4247 EUR+USD (excl. belasting)
  • Yield on cost: 4,2%


Als augustus al een kleine maand was, zo is hij nu nog kleiner geworden. Maar liefst -45% ten opzichte van vorig jaar. Dat is echter prima te verklaren, DXSB heeft namelijk de uitkeringsperiode een maand verschoven, dus valt deze in september i.p.v. augustus. Als ik die wel had kunnen meenemen, zaten we goed in de plus vergeleken met vorig jaar.

Het forward dividend maakt goede stappen richting mijn dividendplannen voor 2023, namelijk 4400 EUR+USD. Met nog vier maanden te gaan en een gat van 150 EUR+USD, zou ik dat moeten halen. 


Dividend-veranderingen


Afgelopen maand zijn de volgende veranderingen aangekondigd:
  • Iron Mountain (IRM): +5,3%
  • Illinois Tool Works (ITM): +6,9%
  • Main Street Capital (MAIN): +2,2%
  • Altria (MO): +4,3%

Mooi dat er na de stilte weer nieuwe verhogingen zijn aangekondigd. Aangezien het kleine posities zijn, doet het absoluut gezien niet heel veel, maar alle kleine beetjes helpen. Iedere 'gratis' euro groeit de komende 15 jaar immers uit tot €2,75 (met 7% rendement per jaar). 


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Deze maand heb gekocht:

  • Vanguard FTSE All-World ETF (VWRL): 18st


Samenvatting


Een hele kleine maand qua dividend, dus niet iets om veel aandacht aan te besteden. Mooi dat er weer wat dividendverhogingen zijn en ook het forward dividend gaat de goede kant op. Op naar september, één van de grote dividendmaanden!


Hoe was jullie maand qua dividend?


Nog een huishoudelijke mededeling: aangezien de mail-inschrijving op mijn blog (rechtsboven) niet meer werkte, heb ik deze geupdate. Voor degenen die zich al ingeschreven hebben, mogelijk krijg je een mailtje van follow.it in je (spam)box.

6 opmerkingen:

Quint zei

Alle beetjes helpen en volgende maand krijg je weer een DXSB-duwtje in de rug...

Ik heb redelijk wat individuele aandelen en daarmee ook wat meer dividend-spreiding. Augustus was goed voor €486 en doet daarmee lekker mee, grootste bijdrage vanuit ING die gelukkig weer is aangetrokken.

Vorige maand stonden aankopen op een laag pitje in verband met de "gestegen koersen". In augustus een kleine beurscorrectie dus wat extra geïnvesteerd:
- NXP
- Qualcomm
- Pfizer
- TDT (ETF-Van Eck AEX)
- QDVE

En wat nu als de beurs 50% daalt? Dan hoop ik succesievelijk mijn investeringen fors te verhogen ten koste van liquide reserves. Dat vond ik in het verleden lastig maar dat lukt de laatste tijd best goed :-). Dus gespreid beleggen en versnellen als de beurs daalt...

Volgende maand nog een normale investeringsmaand, maar vanaf november gaat het op een laag pitje. Alles wat ik daarna inleg wordt immers einde jaar belast met zo'n 2%. En 2% over twee maanden is 12% op jaarbasis.

Dan heb ik wat meer tijd over om de verkiezingsprogramma's door te nemen. Veel partijen vinden het namelijk fair om inkomsten uit vermogen meer te belasten en uit arbeid minder. De TOP 1% heeft namelijk een kwart van het vermogen in handen. En dat is een goede reden om iedereen met een beetje vermogen maar eens aan te pakken. Mijn stem krijgen ze niet...

Er wordt bewust niet gesproken over geldontwaarding. Als je inflatie meetelt in je rendement blijft er echt niet veel over. Of het nu gaat over banksparen, beleggen of onroerend goed. De afgelopen jaren heb ik per saldo bijna niets verdiend op vermogen behalve dan op ons huis. Maar wat schiet ik daar mee op en de rek in huizenprijzen is er echt wel uit?

Mr Groeigeld zei

@Quint: je hebt een mooie maand gehad zo te zien. Dat is het nadeel van ETF's, dan komt het dividend wat geconcentreerd binnen. Met individuele aandelen kun je dat wat beter spreiden.

Je geld wordt tegenwoordig een stuk minder waard ja. De huizenprijzen gaan volgend jaar waarschijnlijk weer wat stijgen, voor wat dat waard is (en niet goed voor een volgende generatie). Wij beleggen vooral om ons geld nog iets in waarde te laten stijgen.

Anoniem zei

Hoe houd je je forward dividend en yield on cost bij? Gebruik je daar een software voor of doe je dat handmatig in excel?

Mr Groeigeld zei

@anoniem: dat hou ik handmatig bij in Excel (gewoon alle huidige dividend optellen)

Martijn zei

In augustus heb ik €55 bij elkaar ge-dividend. :)
Dit is 12 euro meer dan dezelfde maand vorig jaar.
Met nog 4 maanden te gaan ben ik benieuwd of mijn dividend dit jaar over de 1k zal gaan.
Ondanks de beurs die niet vooruit te branden is, ben ik overall zeer tevreden over mijn beleggingen.

Mr Groeigeld zei

@Martijn: dit is toch een stijging van 27%, goed bezig!