28 september 2023

Cadeautje van de belastingdienst

Zomaar een extra blogje tussendoor. Afgelopen week kreeg ik een brief van de belastingdienst, de definitieve berekening toeslagen over 2022. Momenteel zijn we toeslagloos, maar in 2022 hadden we nog een half jaartje kinderopvang. Nadat we zijn verhuisd, zijn we darmee gestopt.

Wat schetst mijn verbazing: "Uw definitief berekende kinderopvangtoeslag over 2022 is ... U hebt €18 te veel kinderopvangtoeslag gekregen. Bedragen tot en met € 106 vragen wij niet terug. Daarom hoeft u niets terug te betalen."

In eerste instantie dacht ik "prima, opbergen en afsluiten dat hoofdstuk". Twee seconden later dacht ik "maar wacht even, €106 is best veel toch?". Ik heb even opgezocht hoeveel kinderen in 2022 op een kinderopvang, dagopvang, BSO of gastouderopvang zaten, dat waren er totaal 2,2 miljoen. Stel even dat je gemiddeld per 2 kinderen een toeslag hebt. Dan hebben we het toch potentieel over 117 miljoen euro. Dat zal natuurlijk minder zijn, omdat je een bepaalde verdeling hebt van te veel of te weinig betaald, maar dit wetende zou je bijna standaard teveel kinderopvangtoeslag gaan aanvragen. Is toch weer een keer gratis tanken, een maand energiekosten of een halve boodschappenkar.

Ik snap dat het ook wat kost om dat soort bedragen terug te vorderen, maar blijkbaar wil de overheid daar geen moeite werk/tijd/geld insteken (kun je toch gewoon verrekenen?). Terwijl ik vorige maand wel drie aparte enveloppen kreeg met drie keer dezelfde informatie omdat ik een box3-bezwaar had ingediend over drie jaren. Ja zo zijn we lekker efficient bezig. 

Hebben we dus even potentieel 117 miljoen euro aan cadeautjes uitgedeeld. Och, het ging toch al zo voortvarend met Nederland toch?

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Wel bijzonder dat ik een aanslag kreeg van 67,- die ik MOEST betalen..
Ga morgen toch eens even bellen met de blauwe pooiers zoals een ex-prostituee de fiscus ooit noemde...

Martijn zei

Ik begrijp je gedachte groeigeld. Maar je weet niet om hoeveel verrekeningen dit werkelijk gaat. Ervaring uit mijn eigen organisatie mbt facturering is dat een eenmalig factuurproces ongeveer €200 euro kost. Dit komt omdat meerdere mensen er allemaal wat van moeten vinden en dit kost allemaal tijd (uurtje factuurtje). Wanneer een bedrijf bijvoorbeeld nog €20 zou moeten bijbetalen, doen we dat omdat dit het proces is. Maar feitelijk kost het je meer werk dan het oplevert.
Maar als jouw getal wel klopt, zou de fiscus zich echt eens op zijn achterhoofd moeten krabben om er een paar mensen op te zetten, want 117 miljoen is een mooi bedrag.

Anoniem zei

Ik denk dat de schatting aan de zeer hoge kant is voor wat betreft de kosten van deze aanpak.

Zo te zien ga jij uit van 1,1 miljoen maal €106.

Ten eerste, niet iedereen zal het maximale bedrag kwijtgescholden krijgen. Zou je hier niet beter kunnen uitgaan van het gemiddelde bedrag: hoogste bedrag + laagste bedrag gedeeld door 2 ((106 + 1) / 2 = €53,50. Dan is het ongeveer de helft van jouw schatting.

Daarnaast zal slechts een (klein) deel van de eindafrekening binnen deze norm van €106 vallen. Dus het gaat zeker niet om 100% toeslagouders (door jou geschatte 1,1 miljoen*) die standaard jaarlijks een kwijtschelding krijgen van een restbedrag. Dit percentage zou ook zomaar 5 à 10 procent kunnen zijn.

*Op CBS.nl kun je vinden dat in 2021 ruim 668.000 ouders toeslag kregen voor de opvang van in totaal ruim 1 miljoen kinderen.

En ik sluit me aan bij Martijn: het is een kosten - batenafweging.

En als laatste: je kunt best wel goed rekenen als het je lukt om elk jaar precies €106 teveel kinderopvangtoeslag aan te vragen. En het zal ook best wat tijd kosten om dit uit te rekenen. Dan heb je wat mij betreft dat geld verdiend :-)

Mr Groeigeld zei

@anoniem: daarom zei ik ook in de tekst "Dat zal natuurlijk minder zijn, omdat je een bepaalde verdeling hebt".

Mr Groeigeld zei

@Martijn: uiteraard, zoiets factureren kost geld en tijd, maar is ook vaak te verrekenen (of via incasso). Het sturen van meerdere brieven als er iets verandert of als je een bezwaar indient is blijkbaar wel de moeite waard.

Mr Groeigeld zei

@anoniem: dat is vrij bijzonder ja. Is er nog iets uitgekomen?