2 oktober 2023

Dividend update - september 2023

Het is alweer oktober, de blaadjes kleuren al rood en bruin aan de bomen, maar de temperaturen zijn nog erg zomers. Tijd om eens te kijken wat de maand september heeft gebracht aan dividend. Omdat het een van de grotere maanden is (met ETF-uitkeringen), ben ik benieuwd wat het is geworden.


Dividend-inkomsten

Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars). 

Samengevat:

  • Dividend september: €742
  • Dividend heel 2023: €3227
  • Jaarlijks (forward) dividend: €4182 of 4303 EUR+USD (excl. belasting)
  • Yield on cost: 4,2%

Kijk, dat is nog eens een lekkere maand: €742 aan dividend en maar liefst 72% meer dan vorig jaar! Dat laatste is wel wat vertekend moet ik zeggen. In mijn vorige update schreef ik al, dat DXSB de uitkeringsperiode een maand verschoven heeft. Maar zelfs als ik die in augustus had meegerekend, hadden we nu 46% meer dividend gehad dan vorig jaar. Hoe dan ook dus een lekkere volle maand. Ik moest zelfs de vertikale as van mijn grafiek ervoor aanpassen.

Het forward dividend zit ook alweer in de 4300 EUR+USD, dus bijna richting de 4400 uit mijn dividendplannen voor 2023. Dat zou ik dus goed moeten halen, als er geen vreemde dingen gebeuren. 


Dividend-veranderingen


Afgelopen maand zijn de volgende veranderingen aangekondigd:
  • New Jersey Resources (NJR): +7,7%
  • Realty Income (O): +0,1%
  • Starbux (SBUX): +7,5%
  • Texas Instruments (TXN): +4,8%
  • Verizon Communications (VZ): +1,9%

Mooie verhogingen weer deze maand. Het lijken vaak kleine verhogingen, maar dit zorgde er bijvoorbeeld deze maand wel voor, dat ik net over die 4300 EUR+USD grens ging. Alle kleine beetjes helpen.


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Deze maand heb gekocht:

  • VanEck High DividendETF (TDIV): 44st


Samenvatting


Wat een lekkere maand met €742 aan dividend! De grote ETF-maanden beginnen nu toch echt flink aan te groeien, waardoor er wel wat scheefgroei ontstaat met de tussenmaanden. Maar dat is iets wat ik nu voor lief neem.

Ook het forward dividend ligt goed op koers en er waren weer mooie dividendverhogingen. Tijd om nog even van de zon te gaan genieten.


Hoe was jullie maand qua dividend?8 opmerkingen:

Martijn zei

Mijn maand was niet verkeerd, met ongeveer 2 euro werd dezelfde maand in 2022 overtroffen. De aderlating zat bij mij voornamelijk in minder dividend bij Rio Tinto en BHP Group. De overige aandelen laten toch allemaal stijgingen in het dividend zien.

Mr Groeigeld zei

@Martijn: of het net iets meer of minder is (zoals mijn vorige maand), zolang je het kunt verklaren is het prima. Je andere aandelen stijgen dus dat zal vast goedkomen volgend jaar.

Quint zei

Lekker maand hoor met €742. VZ een dividendverhoging. Ik heb er ook wat gekocht maar met zo'n koersverlies voelt het niet goed.

Na een korte vakantie heb ik ook mijn september-balans opgemaakt:
- €1098 dividend, 40% meer dan vorig jaar. Veel kleine dividenden met ABN en Shell als uitschieters. Banken en olie, niet bepaald publieksfavorieten. Maar daar kijk ik toch anders naar :-)
- aankopen alleen maar ETF's deze maand; TDT (=AEX); QDVE en SPYD

Tot einde jaar doe ik het rustig met aankopen ivm peildatum belasting. Tenzij de beurs zo laag blijft/daalt.

Dio zei

Interessant om te zien. Hier moet ik nog even voor door beleggen om dit te behalen.

Mr Groeigeld zei

@Quint: dat is ook een lekkere maand zo boven de 1k!

Eerlijk gezegd kijk ik bijna niet meer naar koersen nadat ik een aandeel heb gekocht. Misschien dat ik me blind staar of mijn kop in het zand steek, ik zie vooral het dividend wat nu met flinke passen bijdraagt aan de groei. Dat de beurs bijvoorbeeld al langer aan het dalen is, was me bijna niet opgevallen tot ik laatst de winst/verlies van al mijn posities bekeek. Wellicht nu een mooi moment om stapsgewijs bij te kopen.

Mr Groeigeld zei

@Dio: kleine stapjes maken op lange termijn een groot geheel. Vijf jaar geleden ben ik ook ergens begonnen met €30 dividend op jaarbasis. Te zien aan je blog (leuk trouwens) kun je dit ook goed bereiken.

Mr. Robot zei

Wat een prachtig resultaat zeg! Jaloersmakend! :-) Ik zit gelukkig niet ver achter je met mijn eigen resultaten dus het is leuk om je zo bezig te zien.

Ik deel de verhogingen van O, VZ en TXN met je!

Mr Groeigeld zei

@Mr. Robot: jaloesie is een slechte raadgever :-) Leuk om te horen dat je er nog actief mee bezig bent!