15 september 2024

Waarom TDIV het dividend heeft verlaagd

Zoals jullie weten, ben ik een fan zowel individuele aandelen als ETF's. Mijn portfolio ben ik begonnen met individuele aandelen, maar na een aantal harde lessen wilde ik "luier" beleggen. ETF's geven mij spreiding, dividend en lage volatiliteit tegen lage kosten. Daar kwam ook bij, dat ik begin 2020 zag, dat dividend van ETF's ook een stijgende trend vertoont. Allemaal prima dus.

Tot 2024. Omdat ik begin 2024 een kronkel in mijn dividendoverzicht had gevonden, ben ik dividenduitkeringen van ETF's gaan bijhouden. Simpel gezegd hou ik van iedere ETF een jaarlijks lopend gemiddelde bij. Sindsdien werd duidelijk, dat het ETF-dividend echt alle kanten op vliegt. Een overzichtje tot nu toe in vergelijking met 2023:

  • ISPA: Q1 +3,5%; Q2 -5,1%
  • IAEX: Q1 -0,3%; Q2 +34%
  • IDVY: Q1 -32%; Q2 +16%
  • SPYD: Q1 -12%; Q2 -8%
  • TDIV: Q1 -6%; Q2 -8,4%
  • TSWE: Q1 +43%; Q2 +7%
  • VWRL: Q1 -6%; Q2 +8,5%

Oftewel: zeg het maar, ik zie er weinig logica in. Laat ik voorop stellen: ETF-dividend hoeft niet per se altijd stijgend te zijn. Ik snap dat het fluctueert, alleen met dit soort percentages??
Sinds ik het in de gaten hou, heeft het twee effecten op mij: mijn jaarlijks dividend vliegt alle kanten op, waardoor het me wat irriteert. Hoe zou ik straks van dividend kunnen leven als het ene kwartaal met 32% omlaag en het volgende kwartaal met 16% omhoog gaat? Daarnaast geeft mij geen goed beeld van de haalbaarheid van mijn doelen.

Maar goed, terug naar de ETF's. Terwijl de beurskoersen stijgen en bedrijven records aan dividend uitkeren, vind ik het vreemd dat ETF-dividend in deze periode verlaagd wordt. Neem nu TDIV, inclusief het Q3 dividend zit het dit jaar op een daling van 36% t.o.v. vorig jaar. Dat is echt bizar veel in mijn ogen en geen reclame voor VanEck

Dus heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik met VanEck gaan mailen (bellen wilde ik niet om anoniem te blijven). Het verbaasde mij positief, dat ik binnen twee dagen reactie kreeg op mijn mail. Ik zal geen naam noemen om ook diegene anoniem te houden. Positief dus. Er kwam ook een hele uitleg van redenen waarom het dividend lager zou kunnen zijn. Ook prima, alleen gingen er twee dingen mis in mijn ogen. Ten eerste: het ging over wat de redenen zouden kunnen zijn. Beste asset managers bij VanEck, als jullie het dividend van een dividend-ETF met 36% (!) verlagen, dan heb je toch wel even zelf nagedacht waar dat aan ligt? Zou ik wel even hebben gedaan op mijn werk. Ten tweede stond er erg veel jargon in de mail. Het duurde dus vier mailtjes voordat er een meer Jip en Janneke verhaal kwam.

Hierbij de letterlijke tekst van VanEck:

  • De timing van grote dividenden en toename/afname van het aantal uitstaande ETF shares kan de hoogte van het dividend beinvloeden. Dit fonds is over de afgelopen jaren fors gegroeid waarbij er veel creaties hebben plaatsgevonden. De marktpartijen die de markt maken in onze ETF komen bij ons aankloppen als ze door hun voorraad ETFs heen zijn. Wij creeren dan nieuwe ETFs en de AP’s geven ons de portefeuille (in de juiste verhoudingen) en een bedrag aan cash wat gelijk is aan het ontvangen dividend in de portefeuille op dat moment. Deze ontvangen cash wordt vaak herbelegd en niet uitgekeerd waardoor het tot uiting komt in de koers van de ETF en dus bij de dividenduitkering niet wordt uitgekeerd.

  • Als je kijkt naar het absoluut uitgekeerde dividend per ETF in euro’s is 2024 inderdaad lager dan 2023. Echter, vergeleken met 2022 is het dividend vergelijkbaar. Ten opzichte van 2021 en 2022 is het dividend aanzienlijk hoger.

 

     Jaar

Maand

        Div

    Totaal

2024

Sep

0.31

1.34

Jun

0.87

Mrt

0.16

2023

Sep

0.4

1.52

Jun

0.95

Mrt

0.17

2022

Sep

0.32

1.36

Jun

0.93

Mrt

0.11

2021

Sep

0.32

0.92

Jun

0.38

Mrt

0.22

2020

Sep

0.25

0.81

Jun

0.39

Mrt

0.17


  • Het fonds heeft elk jaar een herweging in Juni en December. Om deze reden kan de top-10 bedrijven per jaar natuurlijk verschillen. Dat de huidige top-10 hun dividend niet hebben verlaagd hoeft daarom geen verklaring te zijn voor het verschil tussen 2023 en 2024. Er zijn bijvoorbeeld maar 5 bedrijven die zowel in de top-10 zaten in September 2024 als in September 2023. Verder hebben de andere 90 aandelen in het fonds natuurlijk een grote invloed op het dividend.


Ok, reden 3 snap ik, reden 2 is geen reden maar puur een vergelijking en reden 1 moest ik echt drie keer lezen. Het leek mij op een soort verwateringsprincipe, wat volgens de meneer van VanEck niet aan de hand was (leek me ook sterk bij een fysieke replicatie). Na nog twee mailtjes werd het mij wat helderder en kwam er interessante informatie. Ik kopieer en plak verder:

Het creatie / redemption proces werkt als volgt. Als je via de beurs handelt in ETFs koop of verkoop je eigenlijk van een marktpartij zoals Optiver of Flowtraders, niet direct met VanEck. Dit zijn de Authorised Participants. Zij hebben een voorraad aan ETFs op hun boeken en dekken aan de achterkant het marktrisico af. Via de beurs verkopen ze uit deze voorraad en bij veel verkoop druk krijgen ze weer wat ETFs terug. Hierdoor hoeven ze dus niet altijd te creeren of te redeemen. Dat hoeft alleen als ze door de voorraad ETFs heen zijn of juist heel veel ETFs hebben ontvangen (als beleggers de ETF verkopen).
 
Als we naar een creatie kijken werkt het als volgt. De Authorised Participant komt bij ons en vraagt bijvoorbeeld om 100.000 nieuwe ETFs. Op dat moment kijkt ons portfolio management team naar de huidige samenstelling en de cashpositie in de ETF om te bepalen wat de AP moet leveren. De cashpositie bevat ook het dividend dat we in de voorgaande periode hebben ontvangen in de ETFs. De AP levert dan de aandelen in dezelfde verhouding als de ETF en een stukje cash dat gelijk is aan die cashpositie. De aandelen komen terecht in de ETF waardoor deze dus in vermogen groeit. Met de ontvangen cash koopt het portfolio management team aandelen in de juiste verhoudingen aan. Deze cash wordt dus niet uitgekeerd bij de volgende uitkeringsdatum, maar herbelegd dat ten goede komt aan de koers van de ETF. We zouden natuurlijk ook die cash kunnen aanhouden om vervolgens uit te keren, maar dan krijgen we weer meer zogenaamde ‘cash drag’. Cash drag heeft te maken met het feit dat cash niet rendeert, maar de aandelen uiteraard wel. De indexen die wij volgen hebben geen cashposities en dus geen cash drag. Door deze cash te herbeleggen kunnen we de index weer wat nauwkeuriger volgen.


Wat haal ik hier nu uit?
  • Er is nog steeds geen eenduidig aanwijsbare reden voor de flinke verlaging. Het herbeleggingsproces samen met wisselingen in de portefeuille zorgen blijkbaar voor een year-to-date verlaging van 36%.
  • TDIV is geen 100% distributing ETF is, maar een deel accumulated door het herbeleggen van de cash positie (zie hier voor het verschil tussen distributing en accumulating ETF's). Afhankelijk van de timing van de creaties en cash positie wordt er dus meer of minder herbelegd en meer of minder uitgekeerd.
  • De financiële markt is een complexe markt, maar het is soms nog steeds niet transparant. De antwoorden van VanEck zijn wel transparant, maar vragen vier keer doorvragen voor het wat duidelijker wordt.

Nu kun je zeggen, "Mr. Groeigeld, wat loop je nu te zeuren?". Ik zou inderdaad kunnen zeggen "het is wat het is", maar dit soort fluctuaties verbaast mij erg, zowel in positieve als negatieve richting. Gezien de fluctuaties vraag ik me af of ik het wel zo nauwkeurig bij wil houden. Dan ga ik wellicht liever uit van een bevroren gemiddeld dividend (zoals ik voorheen deed) en werk ik het jaarlijks bij i.p.v. per kwartaal. Dat helpt mij ook in stabiliteit in mijn jaarlijkse dividenddoelen.

Los daarvan: chapeau voor VanEck voor hun snelle reactie en de tijd te nemen om mij te beantwoorden! Ik ben immers slechts een klein particuliere belegger. Nu alleen nog even bekijken of ik al die fluctuaties wil meenemen in mijn forward dividend.


8 september 2024

Bullshit job?

De eerste dagen direct na mijn vakantie viel het mij het meeste op: de overgang van niets moeten naar opeens weer vanalles moeten. Alle processen, vergaderingen, afstemmingen, politiek. Jawel, ik heb het over mijn baan. Ik heb serieus de eerste dag gedacht "what the hell ben ik eigenlijk aan het doen?".

Zonder al teveel prijs te geven vanwege mijn anonimiteit: ik heb een functie bij een groot bedrijf, waarbij ik simpel gezegd zorg, dat de boel voor een aantal projecten goed loopt. Maar hoe "hoger" ik kom, hoe meer het gaat over mensen achter de broek zitten, zorgen voor prioriteit, afstemming tussen managers, ervoor zorgen dat managers boven mij de juiste paden blijven lopen en soms zelfs meetings om hoger management tevreden te houden. Of zoals een collega van me zelfs zei "het enige doel van deze meeting is om meneer x het gevoel te geven dat we in control zijn".

Dan denk ik dus soms echt: wat een bullshit. Zit ik nu dan in een bullshit job? Kijk, ik zal echt niet roepen dat ik de beste ben, maar ik zorg er wel voor dat alles goed loopt. Het lijkt er soms ook wel op, dat hoe hoger sommige managers in de organisatie zitten, hoe vreemder (incapabel) de sprongen zijn die ze maken. Iets met het Peter principe wellicht. De echte vraag voor mijzelf is: hoe lang wil ik dit nog blijven volhouden? 

Nu wil ik mijn werk niet helemaal negatief wegzetten, want er zijn zeker grote delen die ik leuk vind en waar ik energie uithaal. Maar niet uit het sturen van incapabele managers. Ik zit dus in een spagaat. Aan de ene kant ben ik de functie die ik 2,5 jaar geleden begon alweer ontgroeit, ik kan het gemakkelijk af en beleef ik er weinig lol meer aan. Ik kan meer, wil ook meer, maar dan wel in een andere functie. Als ik blijf zitten waar ik zit, ga ik me echt vervelen (bore out). De vraag is alleen of er een andere functie is binnen onze organisatie en of mij dat gegund is. En of ik zin heb in de rekening van een verdere carrière.
Aan de andere kant heb ik nu erg veel vrijheid en krijg ik er goed voor betaald. Meer dan wat ik ooit had gehoopt, dus ergens zal ik wat goed doen. Dat salaris maakt het wel een soort van gouden kooi. Want als ik dat wil loslaten, laat ik ook enkele zekerheden en luxe los. En natuurlijk wordt onze weg naar financiële onafhankelijkheid dan wat anders.

Op mijn 45e heb ik ook wel door, dat ik de jongste niet meer ben. Over zo'n 13-15 jaar zou ik willen stoppen met werken. Dat klinkt ver weg, maar is ook weer zo voorbij. Maar is dat niet juist de paradox, dat ik werk om vrij te kunnen zijn? Nu ik het zo opschrijf, komt het vreemd op me over. Misschien is het onderdeel van een sluimerende midlife-crisis, waarbij ik me regelmatig afvraag "is dit alles?"

Het is een beetje een rommelige post geworden, maar ik ben dus aan het worstelen met mijn werk. Verkassen naar een ander bedrijf kan altijd, al vind ik ons huidige bedrijf nog steeds erg mooi. Voor mijzelf is de vraag vooral: wat wil ik niet meer, waar haal ik wel energie uit en hoe kan ik dit zoveel mogelijk blijven doen? Of geef ik dit alles op en ga ik voor iets heel anders? 


Worstelen jullie ook weleens met je baan?

1 september 2024

Dividend update - augustus 2024

Onze vakantie is voorbij, de kinderen zijn weer naar school, alles weer in het oude ritme. De zomer is nog volop bezig, maar ik merk alweer dat de avonden korter worden. Gek om je te realiseren dat we over vier maanden al in het nieuwe jaar zitten. Des te meer reden om nog even te genieten van de zomer. Laat ik eens kijken wat augustus heeft gebracht aan dividend. Een korte update aangezien het meestal een kleine dividendmaand is.


Dividend-inkomsten

Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars). 

Samengevat:

  • Dividend augustus: €87
  • Dividend heel 2024: €3036
  • Jaarlijks (forward) dividend: €5602 of 5915 EUR+USD (excl. belasting)
  • Yield on cost: 4,8%


Zoals gezegd, augustus is een kleine dividendmaand. Met €87 draagt het nog weinig bij aan het totaal, maar alle kleine beetjes helpen. Goed om te zien, dat ik 19% meer dividend heb ontvangen dan vorig jaar, ook al komt dit vooral door een extra dividend van Starbux deze maand.

Kijkend naar het forward dividend, dan vallen mij twee dingen op. Ten eerste is het dividend in euro's gedaald t.o.v. vorige maand. Dat komt door de dalende dollar. Aangezien dat over tijd fluctueert, vind ik dat valutarisico prima. Ja, ik krijg dan minder dividend in euro's, maar ik kan ook weer goedkoper US aandelen kopen. 
Ten tweede groeit het forward dividend in EUR+USD gestaag maar errrug traag. Zelfs de naaktslakken lijken deze zomer sneller te gaan. Grootste verantwoordelijken zijn de schommelingen in het ETF-dividend dit jaar. Daar komt deze maand nog eens bij, dat ik een positie heb verkocht (zie onder). Simpel gezegd helpen dit soort schommelingen niet als ik mijn doel wil bereiken. Maar goed, het is zoals het is en ik moet ermee omgaan. Met nog vier maanden in het jaar vraag ik me wel serieus af of ik mijn dividenddoel voor 2024  (6200 EUR+USD) wel ga halen.



Dividend-veranderingen


Afgelopen maand zijn de volgende veranderingen aangekondigd:
  • Iron Mountain (IRM): +10%
  • Illinois Tool Works (ITW): +7,1%
  • Altria (MO): +4,1%

Een klein aantal verhogingen deze maand, maar altijd welkom. Zeker als ze 10% zijn.



Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Deze maand heb ik gekocht:

  • Vanguard FTSE All-World ETF (VWRL): 8st
  • SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats ETF (SPYD): 14st
  • ASML (ASML): 1st
  • Johnson & Johnson (JNJ): 5st

Zoals je ziet, heb ik gebruik gemaakt van de dip begin augustus om bij te kopen. Ik heb mijn maandelijkse inleg naar voren gehaald en daarnaast wat extra geld ingelegd. Hiermee zou mijn forward dividend aardig zijn gestegen, ware het niet dat Triple Point Venture Growth (TPVG) met de melding kwam, dat het dividend flink verlaagd wordt. Deze Business Development Company (BDC) was een oud overblijftsel van mijn opstartfase en ik had nog een kleine positie. Deze heb ik verkocht en dit geld ook ingelegd in bovenstaande aankopen. Enige nadeel is dat mijn forward dividend hiermee €32 daalt.

Zoals ook te zien is, heb ik weer een aantal individuele aandelen gekocht. Ik ben niet blij met de ETF-schommelingen van de afgelopen maanden. Ja, ik blijf er zeker wel in beleggen, maar kijk ook af en toe weer naar individuele aandelen. Daar zit wat meer risico op, maar mijn selectiemethode heeft mij in het verleden geen windeieren gelegd.



Samenvatting


Augustus blijft een kleine dividendmaand. Begin augustus heb ik gebruik gemaakt van de schommelingen in de markt, wat mijn portfolio goed heeft gedaan. 

Het forward dividend gaat echter erg traag vooruit. Zoals gezegd, met nog vier maanden te gaan denk ik dat ik mijn doel voor dit jaar (net) niet ga halen. Als september nog wat recht kan trekken, zou dat mooi zijn. Dat weet ik echter pas volgende maand.




Hoe was jullie maand qua dividend?