29 december 2021

Terugblik 2021 en vooruitblik 2022

En zo is het alweer eind 2021. Ondanks alle lockdowns, vaccinaties en thuiswerken is het jaar voor mijn gevoel voorbij gevlogen. Waar ik eind 2020 in mijn jaaroverzicht nog hoopte, dat we het hele corona-gebeuren achter ons konden laten, is het "here to stay". Iets waar we waarschijnlijk komende jaren mee moeten omgaan.

Op persoonlijk vlak was het voor ons als gezin vooral het jaar waarin onze vriendin overleed en onze woon-onvrede toenam, met uiteindelijk de koop van ons nieuwe huis. We zitten nog druk in de verkoop van ons huidige huis, dus dat maakt het nog wat spannend. Dat zal ook verklaren waarom november en december voorbij zijn gevlogen voor ons.

Op financieel gebied was het een errruugg goed jaar. De beurzen zijn flink gestegen en ook het meeste dividend is hersteld. De dividend-update van december komt begin januari, maar ziet er waarschijnlijk goed uit. Volgend jaar zal ons vermogen wel een flinke deuk krijgen, omdat we een deel van ons geld in het nieuwe huis stoppen. Afhankelijk van hoe goed ons huis verkoopt, wordt het een grote of kleine deuk.

Na dit alles, laat ik eens kijken welke plannen ik in 2021 had, welke ik gehaald heb en wat mijn plannen voor 2022 zijn.


Plannen 2021


Allereerst, wat waren ook alweer mijn plannen voor 2021:

Beleggen:
 • Minimaal €500 per maand inleggen: helaas, deze heb ik niet gehaald, aangezien ik de laatste maanden niets meer heb ingelegd vanwege de aankoop van ons huis. Hiervoor hebben we gekozen, zodat onze aandelen kunnen blijven doorgroeien. Gemiddeld heb ik €460 per maand ingelegd, net niet dus (of bijna wel ;-))
 •  Rond de €2100 (of 2400 EUR+USD) aan foward jaardividend uitkomen. Deze heb ik met gemak gehaald! In mijn halfjaar review zei ik al, dat ik te conservatief ben geweest. Zelfs zonder dividend update van december zit ik al op 2750 EUR+USD. Volgend jaar dus wat meer ambitie erin.
 • Mijn portfolio volwassen maken: check! Begin 2021 heb ik hem aardig doorgenomen en opgeschoond. Iets om binnenkort weer eens te doen.


Hypotheek: onder de 2 ton uitkomen
Helaas, deze hebben we net niet gehaald, ook doordat we na onze huisaankoop niets meer extra hebben afgelost. De teller staat nu op €201k en zou nu al goed onder de 2 ton hebben gestaan. Het is niet anders.


Sparen: buffer op peil brengen (€18k)
Bijna gelukt. Zeker de laatste maanden zonder extra aflossingen of beleggingen zijn we de buffer weer goed aan het bijvullen. Dat blijven we komende maamden doen om zoveel mogelijk cash te hebben. 


Al met al dus een mix van wel en niet gehaalde doelen, echter wel verklaarbaar.


Financieel overzicht


Mijn algehele financiële terugblik heb ik samengevat in één plaatje (zie onder). Om de getallen gemakkelijk te vergelijken heb ik het weergegeven in procenten (met 31-12-2020 als 100%).Dit plaatje geeft wat mij betreft mooi weer hoe 2021 financieel ging: waar vorig jaar de lijnen alle kanten op liepen door corona, lopen ze dit jaar wat stabieler.


Vermogen

Ons totale vermogen is met maar liefst 22% gestegen. Dit komt voornamelijk door de stijging van onze aandelen. Tot ons vermogen reken ik ons spaargeld en beleggingen, zonder overwaarde van ons huis. Niet verkeerd, aangezien corona nog steeds tot allerlei onzekerheden leidt.


Hypotheek

Onze hypotheek is 5,5% gedaald t.o.v. eind 2020 door de verplichte en eigen extra aflossingen. Gemiddeld hebben we dus €463 per maand extra afgelost, waarbij ik de laatste maanden van 2021 niets meer extra heb afgelost.


Beleggingen
De waarde van onze beleggingen is afgelopen jaar met ruim 40% gestegen t.o.v. eind 2020. Ongelofelijk als je het mij vraagt! Dit komt deels door onze eigen inleg (€5600), maar vooral door de gestegen koersen. Dat maakt de aandelen natuurlijk wel ook duurder, maar wel een mooie stijging.


Winnaars en verliezers

Kijkend naar de top-3 winnaars en verliezers in mijn individuele aandelen krijg ik onderstaande lijstjes. Let op, dit is t.o.v. de aankoopprijs, niet van dit jaar.

Verliezers:

 • New Residential Investment (NRZ): -38%
 • AT&T (T): -23%
 • Shell (RDSA): -19%
Winnaars:
 • Target (TGT): +268%
 • Williams-Sonnema (WSM): +201%
 • United Parcel Service (UPS): +110%


Deze resultaten laten zien dat goede spreiding belangrijk is. Zolang je meer stijgers hebt dan dalers, maak je een mooi rendement.


Plannen 2022


Eerlijk gezegd vind ik het lastig om concrete plannen te maken voor 2022. Een deel ervan hangt namelijk af van hoe goed we ons huis verkopen. Ook ons nieuwe huis zal weer voor een andere situatie zorgen. Daarom een voorzichtig beeld van mijn plannen voor 2022:


Beleggen:
 • Vanaf april weer minimaal €500 per maand inleggen. Als we ons huis heel goed verkopen, wordt het wellicht wat meer als inhaalslagje.
 • Forward dividend: 3000 EUR+USD. Laat ik het weer eens uitdagend neerzetten. Zonder de decembermaand (update heb ik nog niet gedaan) zit ik op 2750 EUR+USD. Als ik vanaf april negen maanden €500 inleg tegen 2,5% dividend komt er €112 aan dividend bij. Stel dat de gemiddelde dividendstijging in 2022 2% is, dan kom ik dus samen uit op 2927 EUR+USD. Het zou erg mooi zijn als ik volgend jaar de 3000 aantik. Ambitieus, maar niet onrealistisch.


Hypotheek

Hier wil ik nog geen doel stellen, anders dan vanaf april iedere maand €500 extra aflossen, plus netto besparing. Ik moet nog een overzicht maken hoe onze hypotheek precies gaat verlopen. Een deel hangt ook af van hoe we ons huis verkopen, dus wordt vervolgd.


Sparen

Een deel hiervan hangt af van hoe ons huis wordt verkocht. Begin volgend jaar breken we ons spaarplan van Dela open om dit in ons huis te steken. Na de goede ervaringen met Dela, verwacht ik dat ik weer een spaarpolis ga openen, die zich komende jaren weer gaat vullen (tot de rentes boven de 2% uitkomen). Ik wil in ieder geval onze buffer weer op niveau brengen (€18k).


Samenvatting


Ondanks het wederom vreemde jaar met alle corona-perikelen, heeft het ons financieel gezien zeker geen windeieren gelegd. Vooral de beleggingen (+40%) en daarmee ons totale vermogen (+22%) hebben het erg goed gedaan. Dat is één van de redenen dat we de beleggingen willen laten doorlopen en niet gebruiken als inleg op ons nieuwe huis. De doelen die we niet hebben gehaald, zijn ook goed verklaarbaar.

Voor 2022 heb ik een ambitieuzer doel gesteld voor ons forward dividend (3000 EUR+USD), dat lijkt me een mooie mijlpaal om te halen. Zodra we ons huis verkocht hebben, kan ik de rest ook meer in detail invullen. 


Voor alle lezers: een fijne jaarwisseling en alvast de beste wensen voor 2022! Dat het vooral een gezond jaar mag worden met mooie financiële resultaten.Hoe was jullie 2021?


6 opmerkingen:

Uitklokken zei

Dat is een heel mooi resultaat! Ik snap dat je voorlopig even voorzichtig doet, zo'n huis kan aardig in de papieren lopen...

A. Fonk zei

Super gedaan! Ik ben zelf tevreden met het resultaat van beleggingen. Aandelen zijn flink in waarde gegroeid en dividendinkomen van ong 1500 jaarbasis. Sinds de zomer minder gekocht maar 2022 wordt vast weer een mooi beleggingsjaar.

Mooi Dividend zei

Super mooi resultaat! Ook bij de doelstellingen die je net niet heb gehaald zit je er zo dichtbij in de buurt dat je nog steeds tevreden kan zijn met het resultaat, zeker met de wetenschap dat er andere keuze's zijn gemaakt door de koop van jullie nieuwe woning.

Mr Groeigeld zei

@uitklokken: gelukkig kun je de kosten van een huisaankoop goed vantevoren uitrekenen ;-)

Mr Groeigeld zei

@A. Fonk: bedankt, zo te lezen gaat het bij jou ook erg goed. De aandelenbeurzen zijn 2022 goed begonnen, nu de rest van het jaar nog.

Mr Groeigeld zei

@MD: bedankt. Gek is dat he, het niet halen van mijn doelen voelt als falen, terwijl ik er maar net langszit. Eén van mijn voornemens: positiever naar zaken kijken :-)