4 maart 2020

Dividend update - februari 2020


De impact van het Corona-virus is nu echt duidelijk geworden op de beurzen. Een kleine crash mogen we het wel noemen. Mijn portfolio staat inmiddels nog net in de plus en het zal wel even duren voordat we op de oude niveau's zijn.

Het fijne van dividend-beleggen is, dat dit in feite ruis op de lijn is. Zolang er tijd is en bedrijven hun dividend niet korten, is er weinig aan de hand. Sterker nog, het biedt mooie koopkansen. Stug blijven inleggen als de markt daalt, blijkt namelijk de beste methode te zijn. Tijd om te kijken naar het dividend van de afgelopen maand.


Dividend-inkomsten


Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 


Samengevat:

 • Dividend februari: €110
 • Dividend heel 2020: €213
 • Jaarlijks (forward) dividend: €2421 of 2612 EUR/USD (excl. belasting)
 • Yield on cost: 6%In februari heb ik 83% meer dividend ontvangen dan vorig jaar. Dat komt mede door een speciaal dividend van MSM. Als ik dat niet meereken, heb ik nog steeds 18% meer dividend ontvangen. De herschikking in mijn portfolio van afgelopen december heeft nog wel impact, maar het effect ervan begint dus minder te worden.

Mijn jaarlijks dividend is niet flink gestegen, ondanks de vele aankopen. Dit komt door een foutje in mijn administratie. Ik had de dividend-stijging van NEWT per ongeluk meegenomen over het hele jaar, terwijl deze stijging alleen was voor één kwartaal. Een foutje van mij dus.


Dividend-groei


In februari werden de volgende dividend-verhogingen aangekondigd:

 • Coca Cola (KO): 2,5%
 • 3M (MMM): 2,1%
 • Prudent (PRU): 10%
 • UPS: 5,2%


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Mijn aankopen in februari waren:

  • VanEck/Think High Dividend ETF (TDIV): 21st
  • Cisco Systems (CSCO): 8st
  • Unilever (UNA): 10st

  Cisco had ik al langer op mijn lijstje staan i.v.m. spreiding naar technologie. Het heeft prima fundamentele cijfers en gaf bij mijn aankoop zo'n 3,3% dividend. Helaas net voor de Corona-dip, maar heaas. Daarnaast heb ik afgelopen week Unilever bijgekocht om de prijs te middelen. Het stond al langer op mijn lijst, maar het bleef steeds erg duur. 

  Over de dollar-stijgingen en -dalingen zal ik het maar niet hebben bij deze terugblik. Het gaat op dit moment alle kanten op. Alles bij ekaar stijgt ons (forward) dividend naar €2421 of 2612 EUR/USD.


  Samenvatting


  Een maand met mooie dividend-groei, maar ook van vele uitschieters op de beurs. Hopelijk herstellen de beurzen iets komende weken. Zoniet, dan kan ik nog profiteren van de lagere koersen.  Hoe was jullie februari?


  8 opmerkingen:

  de kleine kapitalist zei

  Dat is een mooie verhoging van PRU. Goed dat je je spreiding aan het verbeteren bent. Ik kan me voorstellen dat je behoorlijk overwogen bent in financials en olie en daardoor afhankelijk van de rentestand en olieprijs. Nu de beurzen herstellen zie je gelijk verschillen in aandelen. Ik had uit jouw portefeuille Dominion graag willen toevoegen, maar die staat alweer op het niveau van voor de coronacrash. Ik zet dat aandeel wel op mijn watchlist voor een volgende keer.

  Bomax zei

  Mooi om weer te lezen. Hier heb ik Shell bijgekocht.

  Mr Groeigeld zei

  Daar zat ik ook nog aan te denken, maar ik heb er al een aardige positie in. De rit maar even uitzitten dus.

  Mr Groeigeld zei

  Financials koop ik inderdaad niet meer bij. Ik ben vooral aan het uitbreiden in andere sectoren.
  De markten zijn ongelofelijk. In wezen is er niets veranderd en afgelopen dagen knallen de koersen weer omhoog. Geen goed onderbouwd herstel in mijn ogen, helaas zijn de koopjes alweer bijna weg.

  Bomax zei

  Komen denk ik nog wel uitverkoop momenten aan wanneer we Corona niet vlot onder controle krijgen. Heerst wel een paniekerig sfeertje...

  Mr Groeigeld zei

  Ja dat is duidelijk. De ene dag 5% erbij, dag erna weer 6% eraf.

  Mooi Dividend zei

  Cisco heb ik ook erg hoog op mijn lijstje staan om te kopen. Al zal mijn kooplijstje sinds vandaag er wel veel voller en anders uitzien dan voor de prijzenslag vandaag.

  Mr Groeigeld zei

  Ja, veeel voller kun je wel zeggen. Niet normaal dit zeg!