1 september 2019

Dividend update - augustus 2019


Na de stijgingen in juni en juli lijken de beurzen in augustus zijwaarts te gaan, met soms wilde bewegingen naar boven en beneden (met dank aan ene president). Los van al deze bewegingen is het tijd om te kijken naar het dividend van de afgelopen maand.


Dividend-inkomsten


Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 


Samengevat:

  • Dividend augustus: €74 
  • Dividend 2019: €1067
  • Jaarlijks (forward) dividend: €2176 of 2353 EUR/USD
  • Yield on cost: 6% (berekend over jaarlijks dividend)


Augustus was vorig jaar ook een "kleine" maand qua dividend, dus ook dit jaar geen grote getallen. Wel heb ik deze maand een groei van 161% (2,6x zoveel dividend) behaald ten opzicht van vorig jaar!


Dividend-groei


In augustus hebben de volgende bedrijven dividend-groei aangekondigd:

  • Altria (MO): 5%
  • Newtech Business Services (NEWT): 26%

Die 26% verhoging is echt enorm! Mijn vraag was gelijk of/hoe ze dit kunnen vasthouden. NEWT is een zogenaamde business development company (BDC) die minimaal 90% van hun winst uitkeert aan aandeelhouders (daarmee krijgen ze belastingvoordelen vanuit de overheid). Het is dus een dividend dat af en toe zal fluctueren. Voorlopig geven ze aan het nieuwe dividend prima te kunnen handhaven, dus een flinke verhoging.


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een overzicht van mijn portfolio. Mijn aankopen in augustus waren:

    • iShares EuroStoxx Dividend ETF (IDVY): 25st
    • LyondellBasell Industries (LYB): 13st
    • Royal Dutch Shell (RDSA): 15st

    Afgelopen maand heb ik veel meer dan normaal bijgekocht. Allereerst omdat ik begin augustus op de flinke dip wilde middelen. Daarna heb ik mijn reguliere inleg gedaan inclusief dividend dat nog op de rekening stond. Volgende maand hou ik weer mijn reguliere inleg aan.

    Shell heb ik al jaren als stabiele belegging met hoog dividend en de dip richting €25 (6,8% dividendrendement) kon ik niet laten liggen. LYB is een nieuwe aankoop in mijn portfolio. Zoals ik hier al schreef, zijn een aantal sectoren weinig of niet vertegenwoordigd in mijn portfolio. Een daarvan is materials. LYB is een producent van chemicaliĆ«n (o.a. polymeren, plastic). Met een dividendrendement van 5,5%, lage P/E, stabiele winstgroei en redelijke onderwaardering leek het me een prima toevoeging.

    Samen met de (almaar) stijgende dollar en de dividend-groei stijgt ons (forward) dividend naar €2176 of 2353 EUR/USD. Al ruim over mijn jaartarget voor 2019!! Ongelofelijk, en het is pas begin september! :-)


    Samenvatting


    Ondanks de magere maand augustus heb ik mooi kunnen profiteren van de dips in de markten. Ik zit nu al boven mijn jaardoelen voor 2019, ongelofelijk! Dat komt deels door de stijgende dollar en mijn hogere inleg, maar ook doordat de dividendgroei hoger was dan verwacht. Het wordt mij steeds duidelijk, dat iedere euro die ik erin stop, meehelpt in verdere groei van onze dividend-inkomsten.


    Hoe was jullie maand qua dividend?




    4 opmerkingen:

    Mr FinVrij zei

    Mooi dat je hebt kunnen middelen. Ik ben met moeite op mijn handen blijven zitten.

    Mr Groeigeld zei

    Dat is lastig soms he? Volgende maand hou ik me in ;-)

    de kleine kapitalist zei

    Een prima maand met leuke aankopen mr. Groeigeld. In Augustus heb ik ook Shell bijgekocht. Daarnaast heb ik Eastman Chemical, een sectorgenoot van LyondellBasell, bijgekocht. Simon Property Group is mijn nieuwste positie!

    Mr Groeigeld zei

    Bedankt! Ik zal je nieuwe aankopen eens bekijken op je bog.