4 augustus 2022

Dividend update - juli 2022

Een korte update deze maand vanaf onze vakantie. Het is heerlijk weer, de zon schijnt, we zijn lekker relaxed, dus het wordt een korte update. Waar vorige maand en monstermaand was qua dividend, is juli meestal een stuk 'saaier'. Laten we snel kijken naar de maand-update.


Dividend-inkomsten

Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 

Samengevat:

 • Dividend juli: €230
 • Dividend heel 2022: €1774
 • Jaarlijks (forward) dividend: €3313 of 3407 EUR+USD (excl. belasting)
 • Yield on cost: 4,5%

Ondanks dat juli een kleine dividendmaand was, begint hij toch aardig mee te tellen. Zomaar even 81% meer dan vorig jaar, vooral te danken aan de uitkering van de ETF ISPA. Afgelopen tijd heb ik aardig wat ingelegd in ETF's, dus daar komt de grote stijging vandaan. Zoals ik vorige maand al zei, heb ik de verticale as van de grafiek wat ingekort, anders vallen de andere maanden naast juni niet meer op.


Dividend-veranderingen


Afgelopen maand zijn de volgende veranderingen aangekondigd:
 • J.M. Smucker (SJM): +3,0%
 • Walgreens Boots Alliance (WBA): +0,5%


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Deze maand heb gekocht:

 • Verizon (VZ): 6st
 • Comcast (CMCSA): 6st
 • UGI Corp (UGI): 14st
 • SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats ETF (SPYD): 11st
 • Vanguard FTSE All-World ETF (VWRL): 6st


Samenvatting


Geen gekke maand. Juli begint flink mee te tellen in het totaal, vooral door de bijdrage van de ETF ISPA. Ook het forward dividend begint richting de 3600 EUR+USD te kruipen, wat gemiddeld 300 EUR+USD per maand betekent. Op naar deze volgende mijlpaal!


Hoe was jullie maand qua dividend?

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo meneer Groeigeld. Hoe kijk je naar de Yield on cost? In hoeverre is deze 'indicator' belangrijk voor jouw?

Mr Groeigeld zei

@anoniem: ik hou hem niet heel nauw in de gaten, eigenlijk wilde ik hem laatst eruit halen aangezien hij pas op lange termijn interessant is. Als het goed is, stijgt hij door de jaren heen langzaam als de dividendverhogingen harder beginnen mee te tellen.

Martijn zei

Bedankt voor deze update Groeigeld. Nu weet ik ook dat WBA zijn dividend verhoogd. Waar heb jij dat nieuws gevonden?

Quint zei

Hey mr groeigeld.

Altijd weer leuk om terug te kijken hoe de afgelopen maand is geweest en helemaal als je ziet dat de sneeuwbal langzaam maar zeker groeit. En dat doet hij bij jouw overtuiigend. Inmiddels een hele nette juli!

Bij mij is het patroon vergelijkbaar. Mijn juli-maanden laten ook een mooie groeicurve zien; van 33 -> 118 -> 152 naar €272 dit jaar. Dus het begint lekker mee te wegen. ISPA had hieraan verreweg de grootste bijdrage. Daar ben ik blij mee omdat ESP's pas zo'n 2 jaar in mijn portefeuille zitten.

Mijn juli-aankopen zijn Procter & Gamble, Alphabet, SPDR en DXSB. De laatste 2 ETF's zijn eigenlijk de aflossing van mijn hypotheek over 20 jaar.

Dankzij de dividenden sta ik YTD ook eindelijk in 2022 weer met mijn hele portefeuille weer in de plus. Ook toen ik overall op verlies stond, voelt het goed dat je daar met het dividend uitgroeit.

Aflossen op onze hypotheek doe ik - in tegenstelling tot jou - dus niet. Met een aparte beleggingsrekening in combinatie met een aflossingsvrije hypotheek creĆ«er ik mijn persoonlijke beleggingshypotheek op basis van ETF's. De 'waardeopbouw' gaat voorbeeldig. De waardegroei van deze beleggingsrekening is (YTD) 8% van de hypotheek. Wat gaat augustus, dit was vorig jaar met €107 mijn minste maand. Dat moet veel beter kunnen.

Mr Groeigeld zei

@Martijn: ik gebruik een app (je kunt ook yahoo finance of andere website gebruiken) om het dividend op te halen. Als dat anders is dan vorige maand, dan is er iets veranderd en zoek ik het verder uit.

Mr Groeigeld zei

@Quint: mooi dat je YTD weer in de plus staat en dat je waarde goed groeit tov je hypotheek. Zoals je zegt: ook in de min staan is niet erg, aangezien er dividend binnen blijft komen. Op dat moment moet je het omdenken naar mooie koopkansen.

Volgende maand verwacht ik een saaiere update, augustus is echt een vakantiemaand qua dividend.