19 augustus 2022

€100.000

Eerlijk is eerlijk, ik heb best lang getwijfeld om dit artikel te publiceren. Al eerder heb ik namelijk geschreven over scheve gezichten die we soms krijgen. Omdat we letten op de kleintjes en met de rest slim omgaan, laten we ons geld voor ons werken. Ik ben me erg bewust, dat we daarmee bevoorrecht zijn. Ik wil me dus zeker niet als een bokito op mijn borst kloppen over dat we goed bezig zijn. Aan de andere kant, mag ik daar best trots op zijn. Verder zijn jullie, mijn lezers, ook niet gek (jullie kunnen de rekensommetjes zelf ook maken) en ben ik nog vrij anoniem (andere bloggers posten live of iedere maand hun abolute vermogen). Daarom heb ik besloten het toch te publiceren.


Want: ons belegde vermogen is gisteren de €100.000 gepasseerd! Het stond er echt opeens:

Zonder schaamte of bokito-gevoel: wat een geweldige mijlpaal. Charlie Munger zei ooit eens "The first $100,000 is a bitch, but you gotta do it". Dat heeft ermee te maken, dat je de eerste €100k vrijwel helemaal zelf moet opbouwen, daarna zou de aangroei wat meer vanzelf moeten gaan door het rente-op-rente effect (zie hier een leuk filmpje daarover). In feite is het natuurlijk een beetje onzin, bij iedere eerste €1000 of €10.000 aan vermogen kun je een dergelijke redenering aanhouden. Ondanks dat, voelt het op een of andere manier als een belangrijke mijlpaal.

In maart 2018 ben ik begonnen met beleggen met €15k. Als je toen had gezegd, dat ik 4,5 jaar later €100k aan beleggingen had, dan had ik je waarschijnlijk uitgelachen. In het begin legde ik een paar honderd euro per maand in, waarna ik al snel overstapte op €500 per maand. Als we wat extra's overhielden, ging dit al snel naar de beleggingen. Na de verkoop van ons huis ben ik pas met grotere bedragen per maand gaan beleggen. Totaal gezien komt 70% van eigen inleg, 7% van dividend en 23% van koerswinst. De komende jaren zal de dividendbijdrage alleen maar groeien vanwege het rente-op-rente-effect. Vandaar bovenstaande uitspraak van Charlie Munger.


Zonder arrogant te willen zijn, dit artikel had ik eigenlijk "De eerste €100.000" kunnen noemen, aangezien dit bedrag verder groeit en ik gewoon doorga met inleggen. De beurs heeft de afgelopen 100 jaar gemiddeld zo'n 7% rendement opgeleverd. Volgens de regel van 72 betekent het in dat geval, dat je vermogen (ongeveer) iedere 10 jaar verdubbelt. Dus als ik niets inleg, groeit het in 10 jaar naar €200k en weer 10 jaar later naar €400k. Daarnaast leg ik zelf ook nog in. Oftewel: zo vroeg mogelijk beginnen met beleggen, zodat de tijd zijn werk kan doen.

Nu ik dit bereikt heb, voelt de noodzaak om door te gaan met inleggen wel anders moet ik zeggen. Een beetje "been there, done that". Ik verwacht dus niet te bloggen over het absolute bedrag in de komende jaren. Dit was slechts een zeldzame inkijk. Een praktische bijkomstigheid is, dat ik nog bij één broker zit (DeGiro). Ja, je kunt iedere €20k bij een andere broker stallen, maar uiteindelijk kom je daar toch boven. Voor mij is het wel iets om even bij stil te staan, misschien een mooi moment om bij een tweede broker aan te sluiten.

Maar goed, terug naar die €100k. De weg ernaar toe was hobbelig en langdurig met soms diepe dalen, maar ook mooie toppen. De moraal van het verhaal is echter: het maakt niet uit of je het over €1000, €10.000 of €100.000 hebt. Het gaat erom dat je een plan hebt, je daaraan houdt, motivatie zoekt en rente-op-rente zijn werk laat doen. Trots mag je altijd zijn, welk bedrag je ook bereikt.Hebben jullie een bepaald streefbedrag voor jezelf in gedachten?

28 opmerkingen:

Meer door minder zei

Mooi

Anoniem zei

Proficiat, met je vasthoudendheid. Doen waar je invloed op kan hebben. 👍 Ook in lastigere tijden.

Anoniem zei

Mooi, gefeliciteerd! Je schrijft dat je bij De Giro zit, staat me bij dat ze niet onder het garantiestelsel vallen (tot 100k€) maar een andere regeling die maar dekt tot 15k€. Of dat moet inmiddels gewijzigd zijn ? Lijkt me wel een groot risico als ze niet onder het garantiestelsel vallen of zie jij dat anders ?

de kleine kapitalist zei

Wow, gefeliciteerd met deze mijlpaal Mr. Groeigeld!

Ik ben in september 2018 begonnen met als ambitie om na 5 jaar 100k belegd vermogen te hebben. En dan een pauze in te lassen door het te vieren met een bijzondere vakantie of iets dergelijks. Deze zomer heb ik alvast een voorschot genomen :).

Door financiële meevallers en bovengemiddelde koerswinst lig ik op papier iets voor op schema. Al kan dit snel omslaan hebben we inmiddels geleerd. En natuurlijk is het altijd mogelijk om snel wat spaargeld om te zetten in beleggingen. 100k is natuurlijk een arbitrair getal en slechts een deel van je vermogen.

Beleggingen zijn overigens tot 20k per persoon gedekt per broker. Zelf heb ik er vier (2x DeGiro en 2x ABN). Het garantiestelsel tot 100k geldt voor spaargeld.

Succes met je reis!

Hans zei

Gefeliciteerd met deze mooie mijlpaal, mag je zeker trots op zijn!!

Mr Groeigeld zei

@anoniem: dankje! Geen enkele belegging/broker valt onder het depositogarantiestelsel, maar onder het beleggerscompensatiestelsel (max 20k, zoals de kleine kapitalist hieronder schrijft). Het ingelegde vermogen van klanten moet gescheiden zijn van het vermogen van de broker. Mocht er iets gebeuren met DeGiro, dan vallen mijn beleggingen niet in de failliete boedel, maar blijven zij in het vermogen van het bewaarbedrijf. DeGiro administreert dus slechts mijn beleggingen. Daarnaast heb je aandelen/fondsen gekocht, waarmee je aantoonbaar mede-eigenaar bent geworden.

Dus ja, het is een risico, maar volgens mij acceptabel. Wel ga ik kijken naar een tweede broker.

Mr Groeigeld zei

@DKK: dankje! Dan zijn we beiden op eenzelfde moment begonnen met een vergelijkbare reis. Je bent er zelf ook al bijna zo te zien.

Die 100k heb ik nooit als doel gehad, ik richtte me vooral op het dividend. Nu dat aardig begint te groeien, draagt dat natuurlijk mooi bij.

Dat vieren is een goede om te noemen, daar ben ik nogal eens te slordig in. Dan ga ik gewoon door zonder er bij stil te staan.

Jij ook succes!

Mr Groeigeld zei

Dankje Hans!

Mr Groeigeld zei

@anoniem: dankje, daar gaat het om.

larsweb zei

leuke blog en nu pas ontdekt.

Zelf ook aan het streven naar vrijheid. of ook wel vrije tijd. En daarin speelt een belangrijke rol. Al is gezondheid het allerbelangrijkste.

Het hele spel van beleggen heeft me interesse gewekt in de studietijd (2009). van 1k naar 3k. Van 3k naar 10k.

Iedereen kan tegenwoordig geld laten groeien. Aankopen van aandelen was vroeger een duur grapje 30 euro kopen, bewaarloon en andere kosten.

De Giro erg fijne broker, wel af en toe rare fratsen. nu ook een account bij trade republic wat erg goed bevalt met nog minder kosten. Enige nadeel is dat je alleen bij je account kan via app.

De hele studie naar hoe veilig je beleggingen zijn. heb ik ook gedaan.
Al je aandelen,etf zitten in een bewaarbedrijf. Maar loopt nog steeds uitleen risico alleen is dat risico klein. geld wat in een order staat te wachten loopt risico. De giro valt nu onder duitse BAFIN 80% van 20.000 is gedekt.

1. wed nooit op 1 paard ook niet bij banken en brokers
2. beleg gespreid
3. geef je geld uit aan nuttige dingen
4. streef naar lage vaste lasten dan gaat het groeien steeds sneller

Luxe of Zuinig zei

Gefeliciteerd Groeigeld! Een mooie mijlpaal! Persoonlijk vind ik het magische eraan dat er een 6de cijfertje tevoorschijn wordt getoverd, waardoor hij zelfs nog mooier is dan 250K of 500K.
Ga vooral zo door, al heb ik daar geen enkele twijfel bij :-)

Mijn getal aan beleggingen ligt tussen de 600K en 1.100K. Afhankelijk van waar wij ons comfortabel bij voelen. Ook omdat ik toch van nature teveel cash aanhou. We naderen nu de 250K aan beleggingen en zijn dus mooi op weg, maar er nog lang niet in ieder geval. Nog veel werk aan de winkel om ons doel te benaderen.

Mr Groeigeld zei

@larsweb: vroeger ja, toen je nog met je broker moest bellen om een order in te leggen, haha.

Zials je zegt, iedereen kan tegenwoordig geld laten groeien, zolang je er een goed plan bij hebt. Dat spreiden van brokers ga ik zeker naar kijken.

Mr Groeigeld zei

@Luxe of Zuinig: dankje! Het voelt ook als een mooie mijlpaal. Vanaf nu wordt het alleen maar saaier zonder extra cijfertjes erbij ;-)

Jullie zijn zeker goed op weg. Die 250k zal nog wel even duren bij ons, laat staan hogere bedragen. Krijg je dan geen hoogtevrees denk je?

Luxe of Zuinig zei

Tja, hoogtevrees….. Toen ik van 100K naar 200K ging waren er geen extra zorgen bij mij en ik vermoed dat dit ook niet zal toenemen. Ik heb het verspreid over twee brokers en ik vertrouw erop dat de bewaarhuizen correct zijn ingericht (kan ik toch niet zelf controleren). Veel meer dan dat kan ik niet doen en veel alternatieven zijn er ook niet.

Mr Groeigeld zei

@Luxe of Zuinig: zo zit ik er ook in. Ik kan het wel spreiden over tig brokers, maar dat gaat ook niet werken (ze lenen bijv. allemaal aandelen uit en hebben zelfde bewaarconstructies). Bij welke brokers zit jij?

Als je een flink vermogen belegd hebt, zou ik me wat hoogtevrees kunnen voorstellen. Dan zou ik misschien ook een grotere spaarbuffer aan willen houden. Maar wellicht groeit dat vertrouwen met de hoogte van het vermogen :)

Luxe of Zuinig zei

Ik zit nu bij DeGiro en Meesman. Verdeling is nu weer 50/50 na een extra kapitaalinjectie bij Meesman kort geleden.

Verder kom ik uit een achtergrond met veel spaargeld wat ik nu juist probeer om te zetten naar beleggingen, maar ik tot op heden niet zo goed op ben omdat ik niet lumpsum durf in te leggen en dus het lekker DCA doe al enkele jaren. Het spaargeld is nu nog steeds groter dan de totale beleggingen, maar het begint wel steeds meer richting een 50/50 verdeling te gaan. Als je het interessant vind kan je mijn verdeling van 2022 hier vinden

https://luxeofzuinig.blogspot.com/2022/01/nettowaarde-2022-700000-euro.html

Hoe ik verder ga…. Tja ik hou alles in de gaten, maar ik merk dat ik een goed gevulde spaarrekening ook wel belangrijk vind.

Mr Groeigeld zei

@Luxe of Zuinig: bedankt voor de link, die post was ik al bijna vergeten. Je spaargeld kun je inmiddels vastzetten op een deposito, dan rendeert het nog een beetje. Een 50/50 verdeling lijkt mij ook ideaal, maar dan moeten we nog even doorsparen.

Heb je, met jullie getallen, nooit overwogen om al te stoppen met werken en te gaan rentenieren?

Wouters Finance zei

Zo! Top zeg. Je hebt het moeilijkste achter de rug! Je mag de coupons en wandelschoenen weer in de kast opbergen en je ook een keer weer met de auto verplaatsen haha.

Met deze snelheid verwachten wij natuurlijk wel dat je ook sneller dan gemiddeld het totaal aan beleggingen verdubbelt hebt 😆. Geen druk verder!

Maar zonder gekkigheid. Een mooi beleggingsresultaat wat na jarenlang consequent inleggen en een doel voor ogen hebben behaald is, gefeliciteerd! Lekker zo door gaan klinkt goed 👍.

Luxe of Zuinig zei

Wel overwogen, maar zelfs met de cijfers die we hebben gaan we het niet redden om dezelfde levensstandaard te kunnen behouden. Bovendien weet je ook niet wat er in de toekomst nog gaat gebeuren. Als één van ons beide zou besluiten om te stoppen kan het wel makkelijk uit, maar geen van beide hebben daar nog behoefte aan. Eerst nog even doorsparen en ondertussen kijken of we wellicht kunnen overstappen naar andere beroepen tegen wellicht lagere vergoedingen. Er is nog een hoop onduidelijk, maar er zijn genoeg zaadjes geplant.

Je leest er ongetwijfeld meer over op ons blog als er dingen veranderen ;-)

Mr Groeigeld zei

@Wouter: haha, dankje, we mogen weer normaal eten ipv water en brood ;-)

Tja die verdubbeling zal wel ergens komen, maar hoe snel is natuurlijk lastig te zeggen. Het zou helpen als de beurs netjes op zijn gemiddelde blijft stijgen.

Mr Groeigeld zei

@Luxe of zuinig: zaadjes genoeg ja. Ze moeten inderdaad wel je uitgavepatroon dekken. Als onze kinderen het huis uit zijn en de hypotheek een stuk lager is, verwachten we ook een veel lager uitgavepatroon.

Martijn zei

Hoi Groeigeld, gefeliciteerd met het behalen van deze mijlpaal! Alle mensen die er wat negatiefs van vinden, lekker laten gaan! Wat mij betreft hoef je je niet te verontschuldigen in je blog, je hebt deze mijlpaal bereikt en je hebt er ook veel voor geofferd om dit te bereiken. Ik ben heel benieuwd wanneer (en of) ik deze mijlpaal zal bereiken. Succes gewenst!

Mr Groeigeld zei

@Martijn: dankje. Ik ben meestal wat (te) bescheiden, dus dit voelt voor mij al als van de daken roepen :-)
Je komt er ook vast wel. Succes met je eigen reis!

Verwijderen

Uitklokken zei

Gefeliciteerd met het behalen van deze mijlpaal! Heb je voor jezelf al een volgende mijlpaal gezet om te vieren?
Ik heb als mijlpalen nu "percentage FO streefbedrag" waar ik laatst de 25%-mijlpaal heb bereikt. Volgende mijlpaal is 33,33% ;)

Mr Groeigeld zei

@Uitklokken: dankje! Ik blog over en beleg vooral voor het dividend. De eerste mijlpaal daar is €300 gemiddeld per maand aan dividend. Qua vermogen heb ik geen verdere mijlpaal. Eerst maar eens die 100k structureel vasthouden (na de dalingen van afgelopen dagen).

Anoniem zei

Oh, proficiat zeg!
Die eerste 1000000€ beleggen is ook mijn (eerste) doel.
We zijn vorig jaar pas begonnen met gespreid inleggen en we zitten nu ongeveer aan de helft van het doel, wat ik al een mooie prestatie van mezelf vind.
We zijn al een paar jaar FI door oa investeringen in vastgoed, maar om een beetje diversificatie in te bouwen vond ik ETF beleggen een goed idee.
Alleen jammer dat ik er zo laat (39 jaar) mee begonnen ben.
Maar soit.
Veel plezier met de verdere reis naar FI!

Mr Groeigeld zei

@anoniem: dankje. Mooi dat je al FI bent door je investeringen en dan toch verder spreidt. Succes met je verdere mijlpalen!

Anoniem zei

Heel erg blij voor jou, Mister Groeigeld!

Ik kijk ook uit naar mijn eerste 100k. Moet inderdaad een kick geven.
Je moet het wel zeker vieren hoor! Memorabel lekker gaan eten met Miss Groeigeld bijvoorbeeld of iets anders doen dat je je blijft herinneren.

Veel groeten!

E.