1 februari 2020

Dividend update - januari 2020


De eerste maand van het jaar is alweer voorbij. Tijd om te kijken naar het dividend van de afgelopen maand. Intussen zijn de beurzen (en de wereld) in de ban van het coronavirus en de impact ervan op de wereld. Een flinke correctie is nog uitgebleven, maar er wordt soms veel lucht uit de markt gehaald. Zodra een bedrijf ook maar iets minder presteert dan de omzet- of winstverwachting, wordt het hard afgestraft (min 7% is normaal lijkt het).


Dividend-inkomsten


Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars, met belasting eraf gehaald). 


Samengevat:

 • Dividend januari: €103
 • Dividend heel 2020: €103
 • Jaarlijks (forward) dividend: €2391 of 2588 EUR/USD (excl. belasting)
 • Yield on cost: 6%In januari heb ik €1 minder dividend ontvangen dan vorig jaar. Dat komt door de herschikking in mijn portfolio van afgelopen december. Doordat ik een deel van OXLC eruit heb gehaald, krijg ik ook zo'n $20 minder dividend per maand. Dat komt echter in andere maanden weer terug als dividend van andere aandelen. Een vrijwel gelijkblijvend dividend deze maand dus.


Dividend-groei


In januari werden de volgende dividend-verhogingen aangekondigd:

 • Dominion Energy (D): 2,5%
 • Gladstone Investment (GAIN): 2,9%
 • Magellan Midstream (MMP): 0,7%
 • Realty Income (0): 2,2%


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Mijn aankopen in januari waren:

  • MSC Industrial (MSM): 5st
  • Eaton Vance (EV): 13st

  MSM heb ik bijgekocht op de dip waarop een speciaal dividend werd uitgekeerd. Na lang zoeken, ben ik uiteindelijk in EV gestapt. Het is een financial met 39 jaren dividendverhoging, mooie payout ratio (43%), dividend (3,2%) en P/E (13). Vele andere aandelen vond ik erg duur qua waardering en op all-time highs. Wellicht dat de huidige gebeurtenissen rond het coronavirus en de kwartaalcijfers volgende maand nieuwe koopkansen biedt.

  Samen met de dollarstijging, de ETF-dividend update en de dividend-groei stijgt ons (forward) dividend naar €2391 of 2588 EUR/USD.


  Samenvatting


  Geen dividend-groei deze maand i.v.m. de herschikking in mijn portfolio. Ondanks dat toch een mooie stap richting mijn jaardoelen voor 2020.  Hoe was jullie januari?


  10 opmerkingen:

  Quint zei

  Bij mij een (netto) dividendgroei van €12 naar €78. Januari was mijn slechtste dividend-maand maar begint nu een beetje mee te tellen. Jan-dividend is mooi verdeeld over 4 fondsen.

  Aankopen januari zijn:
  - "ISPA - Ishares glb div 100"
  - "IWDA - Ishares core MSCI World"
  - extra AT&T
  - Nokia

  Aankoop van (eerste) ETF's ben ik blij mee, was een van mijn 2020 doelstellingen.

  Mr. Robot zei

  Interessant! Ik kende EV niet. Waarom dan wel EV en geen BEN? Waar zit voor jou het verschil in?

  Kees zei

  Dividend in maand januari kwam uit op € 182 tegen € 154 vorig jaar, kleine stijging dus. Heb ook MSC gekocht, zal in februari een leuk bedrag als kapitaaluitkering ontvangen.

  Mr Groeigeld zei

  Dat zijn mooie aankopen. Meestal wissel ik aandelen en ETF's af per maand. Eens kijken hoe de markt er volgende maand bijstaat.

  Mr Groeigeld zei

  Dat is een mooie stijgijg, zeker voor een januari. Die uitkering van MSC is een lekkere. Doen ze dat ieder jaar?

  Mr Groeigeld zei

  Uiteindelijk was het een afweging tussen BEN en EV. BEN is het afgelopen jaar flink gezakt, maar daar zit wat mij betreft ook een risico. Ik vond het best knap (negatief gezien) als je als fonds manager afgelopen jaar geen positief resultaat wist te behalen. Vandaar uiteindelijk toch EV gekozen.

  Kees zei

  Ik dacht dat het alweer een jaar of vijf geleden was tot de vorige kapitaaluitkering. Bedrijf komt op mij stabiel en solide over. Gestage groei. Leuk voor dividend-inkomsten.

  Mr Groeigeld zei

  Zeker leuk, zo'n extra dividend. Ik heb het even opgezocht, in 2010 en 2014 hebben ze ook een speciale uitkering gedaan. Ze kunnen het geheel uit reserves betalen, erg knap.

  Mooi Dividend zei

  De dividendinkomsten gelijk houden terwijl een positie is verkocht is een mooie prestatie! EV ken ik niet, maar MSM staat bij mij redelijk hoog op de watchlist vanwege de dividendgroei de laatste jaren.

  Mr Groeigeld zei

  Dankje. MSM doet het erg goed, en is nu nog met korting te kopen.