5 juni 2023

Dividend update - mei 2023

En toen was mei opeens alweer voorbij. Ik vind het altijd ongelofelijk hoe snel de maanden voorbij vliegen in de lente en zomer. Terwijl we inmiddels een nieuw pensioenstelsel door onze neus geboord hebben gekregen hebben, zijn de beurzen zijn de laatste tijd weer flink ingezakt waarmee de winsten van begin dit jaar alweer bijna verdwenen zijn. Door de hoogblijvende prijzen en aankomende krimp lijkt Nederland af te glijden naar een recessie. Al met al geen goed nieuws, waardoor de koersen weinig richting durven te kiezen. Dat zie ik ook terug in mijn portfolio, ik stop er wel iedere maand geld in, maar zonder al teveel resultaat. Tijd om te kijken wat mei aan dividend heeft gebracht.


Dividend-inkomsten

Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars). 

Samengevat:

  • Dividend mei: €102
  • Dividend heel 2023: €1069
  • Jaarlijks (forward) dividend: €3847 of 3981 EUR+USD (excl. belasting)
  • Yield on cost: 4,2%


Zoals je kunt zien, kregen we in mei maar liefst 48% minder dividend dan vorig jaar. Dit is echter goed te verklaren, namelijk omdat het dividend van DXSB is verschoven van mei naar juni. Samen met het weinige dividend in mei, maakt dat gelijk een flink verschil. Als dat dividend wel in mei was gevallen, was het een vergelijkbaar bedrag geweest als vorig jaar. Hiermee krijgen mei en juni dus een wat verschoven beeld. Sowieso valt me de laatste tijd op, dat bedrijven wat wispelturiger zijn geworden in hun uitkeerdatum. Maar goed, zolang ze maar uitkeren :-)

De dollar is inmiddels weer flink aangetrokken t.o.v. de euro. Daarmee is het forward dividend in euro's weer wat bijgetrokken. In mei heb ik een deel van mijn vakantiegeld extra ingelegd, dus ben ik bijna op de 4000 EUR+USD. Met nog 7 maanden te gaan wordt het lastig om mijn dividendplannen voor 2023 te behalen, maar ik ga het proberen.


Dividend-veranderingen


Afgelopen maand zijn de volgende veranderingen aangekondigd:
  • Leggett & Platt (LEG): +4,5%
  • LyondellBasell Industries (LYB): +5,0%
  • Medtronic (MDT): + 1,5%
  • UGI Corporation (UGI): +4,2%

Prima verhogingen in deze kleine dividendmaand.


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Deze maand heb gekocht:

  • SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats ETF (SPYD): 26st
  • VanEck High Dividend ETF (TDIV): 43st

Samenvatting


Een wat gekke verschuiving in deze al kleine dividendmaand. Omdat ik een deel van mijn vakantiegeld heb ingelegd, ben ik alweer bijna op de 4000 EUR+USD. Ondanks dat de maanden in de lente/zomer voor mij niet lang genoeg kunnen duren, kijk ik nu al uit naar het dividend in juni. Na het enorme record van vorig jaar, ben ik benieuwd hoe dit jaar eruit ziet. Zou ik richting de €1000 gaan? We gaan het volgende maand zien.


Hoe was jullie maand qua dividend?

6 opmerkingen:

Martijn zei

De maand mei was dit jaar minder dan vorig jaar. Bij mij zitten 2 bedrijven die besluiten een maand later uit te keren, dit zijn Signify en Klepierre. Omdat BAM dit jaar voor het eerst weer dividend uitkeert sinds jaren, is mei uiteindelijk geen slechte maand geweest. Mei was vorig jaar voor 2022 mijn beste maand, ik ben benieuwd hoe juni het dan dit jaar gaat doen.

Quint zei

Beste mr groeigeld,

De laatste tijd laat je vooral flinke dividendstijgingen zien. Nu een keer een daling, maar wat in het DXSB-vat zit, verzuurt niet. Weet jij overigens wat er met DXSB is gebeurd? Ik zie geen recente koersinformatie meer via mijn app, het lijkt wel vervangen door XGSD.

Ik heb een dividendfeestje gevierd :-) Mei was goed voor €1095. En daarmee heb ik voor het eerst de magische 1000-euro-grens geslecht. Maar liefst 18 betalingen, waarbij vooral Engie en de banken een flinke duit in mijn zakje hebben gedaan.

Aankopen:

Realty Income (heb ik nu twijfels over)
Lyondell Basell
SPDR
IBM

Verder enorme koerswinst verschillen tussen de verschillende aandelen YTD. +20% en -20% zijn zeker geen uitzonderingen. Gelukkig per saldo een kleine plusje. Succes met oogsten deze maand.

Mr Groeigeld zei

@Martijn: dat bedoel ik, blijkbaar worden bedrijven wat wispelturiger met uitbetalingsmaanden. Zolang ze maar uitkeren ;-)

Mr Groeigeld zei

@Quint: gefeliciteerd met je €1000 mijlpaal! Dat mag zeker gevierd worden.
Omdat ik in juni vooral ETF-uitbetalingen heb, hoop ik ook die kant op te gaan. Ik ben benieuwd.

Wat betreft DXSB, welke app gebruik je? In mijn beleggingsaccounts werkt DXSB nog prima.

Quint zei

"Wat betreft DXSB, welke app gebruik je? In mijn beleggingsaccounts werkt DXSB nog prima."

Ik gebruik de standaard aandelen-app op een iphone. Maar ook Yahoo doet vreemd als je de laatste dag of week selecteert.

Mr Groeigeld zei

@Quint: er zijn de laatste tijd wijzigingen geweest in Yahoo en Google finance, waardoor geen goede data meer wordt doorgestuurd voor verschillende ETF's. Misschien dat dat het verklaart.